Rogn er grøn gastronomis konge

Getting your Trinity Audio player ready...

En odenseansk mesterkok, Klavs Styrbæk, og en professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Københavns Universitet, Ole G. Mouritsen, har begået en meget spændende og vedkommende bog ved navn ”Rogn- meget mere end caviar”. Den henvender sig til et bredt publikum, som er interesseret i verden og specielt i den del af verden, som vi spiser.

 

Hvad er rogn, og hvordan kan vi bruge den i vores køkken på en bæredygtig måde med fokus på smag ikke mindst i det grønne køkken? Svaret er: Rogn er æg fra fisk, krebsdyr og bløddyr og spises både som den populære torskerogn og som sæsonvaren stenbiderrogn. Men rogn er også en eftertragtet og dyr gastronomisk delikatesse som caviar.

 

Bogen omtaler og inspirerer med et væld af forskellige slags rogn både i klassiske og nyfortolkede retter og til helt nye tilberedninger. En virkelig øjenåbner for den, der står for madlavningen i køkkenet.dk

 

De to forfattere tager udgangspunkt i en forundring over, at rogn har så lille en plads i danskernes køkken. Stort set anvender vi kun torskerogn, stenbiderrogn og caviar fra fisken stør og sjældent rogn fra andre danske spisefisk og slet ikke rogn fra havdyr som krebsdyr, muslinger og andre bløddyr.

 

Det er bemærkelsesværdigt af mange grunde, mener duoen. For det første har danskerne en rig tradition for at spise fra havet, selvom vi de senere år har spist mindre fisk. For det andet er rogn en sund og næringsrig fødevare med masser af de vigtige omega-3-fedtstoffer. For det tredje findes rogn i et hav af forskellige farver, størrelser, smage og teksturer, således at der er rige variationsmuligheder for gastronomiske anvendelser.

 

Og endelig, og det er bogens hovedpointe, kan rogn i kraft af sin stærke umami-smag hjælpe os til at give mere velsmag til et grønnere og mere bæredygtigt køkken.

 

Bogen, der er udgivet af Gyldendals Forlag, er på 256 sider og koster 299,95 kr.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…