Bog om Rusland og Ukraine giver en forklaring på russisk mentalitet

Fem essays

Peter Pomerantsev er født i Kiev i 1977, men er opvokset i England. Bogen består af fem essays. En del af stoffet er velkendt – som at de russiske invasionsstyrker er indoktrineret med løgne om deres opgave. Mange af dem troede vitterligt på, at de ville blive modtaget som befriere, og at den ukrainske regering er ”nazister”.

 

Ukraine er på flere måder et splittet land. Der findes en gruppering af prorussiske ukrainere, bestående af ældre, ofte pensionister på landet med kort uddannelse. Den gruppe, der bryder sig mindst om sin store nabo, er den veluddannede middelklasse i byerne i det centrale og vestlige Ukraine.

 

Langt de fleste af befolkningen ønsker sig en inkluderende nationalisme og optagelse i Vestens fællesskab. Forskningen påviser, at Ukraine har rodfæstede traditioner for en tolerant kultur. Men med en historie så fuld af vold og ydmygelse er ukrainerne tilbøjelige til at tænke konspiratorisk og med en ringe tiltro til statsmagten. De har til gengæld lært at stole på hinanden.

 

Intet skønmaleri

Nogle af det russiske imperiums værste pogromer fandt sted i Ukraine. Det er tankevækkende, at det var to advokater, begge fra byen Lviv, der udviklede begreberne om ”forbrydelser mod menneskeheden” og ”folkedrab” – det systematiske massemord på udvalgte folkegrupper. Lviv (Lemberg) er i øvrigt en smukt bevaret by, fuld af nedslidte art nouveau-bygninger, som nok er et besøg værd. Ukraine har en forfærdelig fortid at slås med. Og nu Vlad P., som angriber selve landets ret til at eksistere.

 

Ydmygelsens Imperium

Bogens bedste essays er måske de sidste, hvor Pomerantsev forsøger at påvise, at Putins Rusland ikke har udviklet nogen sammenhængende ideologi, men dyrker en dyb følelse af ydmygelse, som Kreml vel at mærke selv påfører sit folk. Psykoanalysen har gjort rede for, at ydmygede mennesker har en psykisk overlevelsesstrategi, der består i at ydmyge andre – at påtvinge dem en oplevelse, som er lige så lidelsesfuld som deres egen. Det lyder ikke helt ved siden af. Voksne, der har fået tæsk som børn, har det med at gentage volden overfor deres egne børn. Gerningsmanden nyder ligefrem sin egen sadisme. Det russiske folks selvforståelse er at overleve smerte.

 

”Hvor vover I at leve så godt?”

Sådan lød en graffititekst, nedkradset af russiske soldater i en forstad til Kiev. Meget sigende. Mens Rusland bruger enorme kræfter på at afpresse og splitte et velstående Europa, lever rædslen om at blive indespærret i den russiske bevidsthed i Ukraine.

 

Det er en fin lille bog. Blot ærgerligt, at forlaget forlanger en urimeligt høj pris for den. Det kunne afholde mange fra at købe den. Disse essays fortjener ikke desto mindre mange læsere.

 

Peter Pomerantsev, Vi kan kun være fjender. Essays om Rusland og Ukraine

Informations Forlag 2022, 104 sider, 175 kroner

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…