Replik til anmeldelsen af Benjamin Abelow: Hvordan Vesten bragte krigen til Ukraine

Getting your Trinity Audio player ready...

Replik til anmeldelsen af Benjamin Abelow: Hvordan Vesten bragte krigen til Ukraine

Af Gunnar Olesen

Min scient.pol. og aldersfælle Henning Duus har en negativ anmeldelse af bogen (25.6). Han var lektor på Officersskolen, jeg bistandskonsulent i eks-Sovjet, hvad der måske forklarer mit mere positive syn på den.

 

Han mener den er propaganda, fordi den vender det på hovedet og ser forløbet frem mod Ukraine-krigen fra et russisk perspektiv, hvor jeg finder denne øvelse meget relevant. Han hæfter sig ved det formelle i, at Natos og EU’s udvidelser mod øst ikke bryder skriftlige aftaler, hvor jeg er præget af observationer om, hvordan det har påvirket og forhærdet russisk politik og udenrigspolitik konsekvent at føle sig holdt ude af det Vestens gode selskab. (I lighed med hvad koldkrigens fader, George Kennan, og Kissinger mener)

 

Nok så væsentligt kommer HD ikke ind på substansen i nationalitetskonflikten i et splittet Ukraine, der kulminerede med et statskup i 2014, som fik en folkevalgt, russiskvenlig præsident til at flygte. Hvorefter Rusland tog Krim, Donbas rev sig løs fulgt af 8 års borgerkrig/undertrykkelse af de russiske, hvad Minsk-forhandlinger med tysk, fransk og OSCE deltagelse skulle løse, baseret på regionalt selvstyre. Men de blev en syltekrukke pga. ukrainske krav om grænsekontrol i Donbas og tjente til at opruste Ukraine, som indrømmet af Merkel, da hun blev kritiseret som Rusland-Versteher.

 

Hvis Vesten dengang var gået ind for folkeafstemning om tilhørsforhold, var grænsen sandsynligvis kommet til at ligge tæt på den nuværende frontlinje!

 

Den ulykkelige krig har samlet Vesten, men ikke resten, hvis fattigbefolkning (og Europas) lider under krigsafledt energi- og fødevareinflation. På et – forhåbentlig snarlig – tidspunkt bliver det nødvendigt at interessere sig for fredsforslag fra bl.a. Kina og afrikanske ledere. I mellemtiden er denne bog et nyttigt korrektiv til den herskende fortælling om Putin som en anden Hitler, der bare skal besejres uanset risiko for atomkrig.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…