Fængende ny film om Leonardo da Vinci – spundet ind i magt, moneter og manipulation 

***** fem stjerner ud af seks

 

THE LOST LEONARDO er en dokumentarfilm om historien bag dette århundredes mest omtalte maleri ”Salvator Mundi”. Berømmelsen skyldes ikke mindst, at billedet på en auktion indbragte den nette sum af 2.8 milliarder kroner (sic!) 

 

I 2008 samles nogle af verdens mest fremtrædende Leonardo Da Vinci eksperter på National Gallery i London. De skal – helt uforpligtende – kigge nærmere på et maleri, som måske-måske ikke er malet af mesteren.  

 

Selvom eksperterne ikke er enige om ægtheden, præsenterer National Gallery maleriet benævnt ”Salvator Mundi” som værende udført af Leonardo da Vinci på museets udstilling i 2011. 

 

Forhistorien 

Forhistorien er, at maleriet bliver købt for 1175 dollars på en auktion i New Orleans. Her opdager restauratorer renæssance-prægede penselstrøg under det tykke lag maling fra en billig restaurering – penselstrøg og en teknik, der tilskrives Leonardo. Men er billedet nu også virkelig udført af mesteren? 

 

Efter National Gallery har blåstemplet maleriet som en Leonardo, går dansen om guldkalven i gang. Og at der foregår en hel del under overfladen, bliver klargjort skridt for skridt.  

 

Passionen for Leonardos ’Salvator Mundi’ skal vise sig ikke at handle om kærlighed til stor malerkunst, men om penge, magt, hvidvaskning, oligarker og politik. Artige afsløringer står den på. 

 

En lang række personer inden for kunst, finans og international politik kommer til orde i dokumentaren – inklusiv restauratoren Dianne Modestini, der er en gennemgående figur og en slags hovedperson. Her fortæller hun for første gang sin del af historien – fortsat helt overbevist om, at der er tale om en ægte Leonardo. 

 

Om maleriet er ægte eller ej står fortsat hen i det uvisse 

Filmen er blevet til over en tre-årig periode, og dens styrke er, at så mange vidt forskellige aktører – med hver deres berøringsflade og indfaldsvinkel til kunstverdenen i almindelighed, maleriet i særdeleshed – får mulighed for at give deres uforgribelige syn på ’sagen’ til kende. 

 

Om maleriet er ægte eller ej står fortsat hen i det uvisse, og at ekspert-vurderingerne er SÅ delte, er da interessant. Det samme er navnene på de institutioner, der har afvist at stille op: Louvre, National Gallery, Christi’s, Sotheby’s, det saudi-arabiske Kulturministerium. Hvorfor mon? 

 

For dem, der ikke måtte vide det, var det den saudiske prins Mohammed bin Salman, der købte maleriet – og min stjerne-tildeling angiver, at ”The Lost Leonardo” helt bestemt er værd at bruge tid på. 

Længde: 96 minutter 

  • Medvirkende: Dianne Modestine, Robert Simon, Yves Bouvier m.fl. 
  • Instruktør: Andreas Koefoed
  • Manus: Andreas Dalsgaard, Christian Kirk Muff, Andreas Koefoed
  • Premieredato: d. 27. januar  

Trailer The Lost Leonardo dk sub (vimeo.com)

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…