Opløftende og rørende film om kærlighed til musik og om at beskrive musikkens væsen

Jørgen Leth og Andreas Koefoed står bag en ny dokumentar om en række stilskabende (jazz)musikere.   

***** 5 stjerner ud af 6  

 

Jeg har et blødt punkt for Jørgen Leth(s film), så forventningerne var pænt store til dokumentarfilmen MUSIC FOR BLACK PIGEONS, som Leth har lavet sammen med Andreas Koefoed. Den særegne titel bliver forklaret i en af de sidste optagelser.

 

De to prisvindende instruktører har igennem en årrække fulgt nogle af verdens store jazzmusikere. Sammen har de skabt en dokumentarfilm, som har den danske musiker og komponist, Jakob Bro, som omdrejningspunkt og bindeled.

Koefoed har filmet Jakob Bro og hans musikkolleger siden 2008, og Koefoed introducerede i sin tid Jørgen Leth og Jakob Bro for hinanden. Det skulle vise sig at blive et frugtbart møde, for det blev startskuddet til at lave en film med nogle af de helt store navne inden for jazzen.

 

Instruktørernes afsæt og ærinde 

Filmens afsæt og ærinde formulerer instruktørerne således:  

 

”Vores film udspringer af en dyb kærlighed til musik. 

 

Filmen er en dokumentation af en række stilskabende musikere. Flere af dem er her ikke længere. Flere af dem er aldrig blevet portrætteret før trods deres ikoniske status i musikhistorien. Filmen vil leve som et dokument for eftertiden og folk vil kunne opleve, at sådan var fx Lee Konitz. Sådan boede han og der købte han suppe. Sådan gik han og fløjtede på gaden. Sådan sad han alene i sin lejlighed og lyttede til musik, mens mørket faldt på. 

 

Filmen er som et stykke musik. Den er improviseret frem, bygget op af forskellige stemmer, der krydser hinanden, sætter sig spor, kontraster, der mødes og skaber nye sammenhænge.

 

Glimt af livshistorier, venskaber, åndelige fællesskaber, der skabes og udvikler sig over tid og sted.” 

 

Musikkens væsen 

Hovedtemaerne er musikkens væsen, de kreative processer, der ligger bag musik-skabelse, og hvordan musikerne står på skuldrene af tidligere generationer for at videreføre arven.   

 

Filmholdet har fulgt Jakob Bro gennem 14 år og overværet hans musikalske møder med en lang række særligt begavede musikere, hvor nedenstående kun repræsenterer et udsnit af de medvirkende:  

 

Leon (Lee) Konitz (1927-2020), amerikansk komponist og alt-saxofonist. 

 

Bill Frisell (f. 1951), amerikansk guitarist.  

 

Paul Motian (1931-2011), amerikansk jazz-trommeslager, percussionist og komponist; i 2002 inviterede han den dengang 23-årige Jakob Bro med i sit Electric Bebop Band og sammen indspillede de en række plader samt turnerede verden over. 

 

Joe Lovano (f. 1952), amerikansk tenor-saxofonist, en af de mest hyldede saxofonister i verden i dag. Han spillede med Jakob Bro første gang i 2013. 

 

Palle Mikkelborg (f. 1941), en af Danmarks mest indflydelsesrige jazzmusikere. Hans mest kendte værk er ’Aura’ som han skrev og indspillede med Miles Davis, og som vandt en Grammy i 1990. 

 

Thomas Morgan (f. 1981), amerikansk jazzbassist, der har spillet fast sammen med Jakob Bro siden 2009. 

 

Midori Takada (f. 1951), japansk percussionist og komponist. Hun er kendt for sit album Through the Looking Glass (1983) og spillede sammen med Bro for første gang i 2022.   

 

Vurdering

Dokumentaren var en både god, opløftende og rørende oplevelse. Hvor svært det kan være at sætte ord på, hvad musik og musikskabelse betyder for en udøvende musiker, demonstrerer bassisten Thomas Morgan, der til trods for sine godt 40 år er Benjamin i de mange orkestre, vi bliver præsenteret for undervejs. En alenlang pause på spørgsmålet og derpå et ikke ganske klart svar. 

 

Min stjerne-tildeling illustrerer min fornøjelse med komposition / fortælleteknik (mange spring frem og tilbage, elegant klipning), kameraføring med mange helt tætte ansigts-nærbilleder, kombination af scener med de udøvende kunstnere i diverse studier og optagelser fra privatlivet – og næsten hele tiden til stede en ualmindeligt sympatisk Jakob Bro enten i centrum eller på sidelinjen. 

 

Interessant nok var min ledsager slet ikke enig i min vurdering. Han var af den opfattelse, at filmen var fragmentarisk og inkluderede scener, der skurrede, fordi de lå helt uden for skiven. Samt at det var helt umuligt at holde styr på de mange forskellige musikere, lokationer og årstal.  

 

Som ofte anført: Anmeldelser er subjektive, og når jeg i modsætning til min ledsager peger tommelen opad, er det nok, fordi jeg kan identificere mig med instruktør-udsagnet:  

 

”Filmen er som et stykke musik. Den er improviseret frem, bygget op af forskellige stemmer, der krydser hinanden, sætter sig spor, kontraster, der mødes og skaber nye sammenhænge.”

 

**

FAKTABOKS 

 

JØRGEN LETH (f. 1937) er dansk forfatter og filminstruktør. Han har instrueret mere end 50 film, bl.a. dokumentaren ”En forårsdag i Helvede” (1977) og kortfilmen ”Det Perfekte Menneske” (1967). Dokumentarfilmen ”De Fem Benspænd” (co-instrueret med Lars von Trier) havde premiere i Venedig i 2003 (længde 92 minutter).  

 

ANDREAS KOEFOED (f. 1979) dimitterede som dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole i 2009. Han har instrueret dokumentarfilm siden 2001, bl.a. ”The Lost Leonardo” og ”Ballroom Dancer”.  

 

 

JAKOB BRO (f. 1978) er dansk guitarist og komponist bosiddende i København. Han betegnes som en af de vigtigste guitarister i sin generation og blev i 2016 udråbt som ’Rising Star’ af musikmagasinet ’Downbeat’. 

 

Bro har udgivet 16 plader som bandleder, og de har vundet priser verden over. Han har været medlem af både Tomasz Stankos og Paul Motians sidste bands og har turneret hele verden med dem såvel som med sit eget band. Musikken i filmen er primært Bros kompositioner, som er skrevet specifikt til de musikere, der medvirker. 

 

Længde: 92 minutter 

  • Medvirkende: Jakob Bro, Lee Konitz, Paul Motian, Palle Mikkelborg m.fl. 
  • Instruktører: Jørgen Leth & Andreas Koefoed 
  • Premieredato: d. 26. januar 

Trailer med engelsk undertekster

Music for Black Pigeons – Music for Black Pigeons – international trailer | IMDb

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…