Historisk kriminalroman fuld af dygtigt indsamlede fakta
Bogen betegnes som en historisk kriminalroman om to af Danmarkshistoriens mest spektakulære dobbeltmord: Peter Bangsvej og Køge Bugt, begået hhv. i februar og april 1948. Det er Christine Jønck, som fører pennen – men i meget tæt samarbejde med amatørforskeren og foredragsholderen Dines Bogø, som er en af de største kendere af mordsagerne.
Jønck har tidligere skrevet romaner om kriminalsager. Bogø har gennemlæst hele det omfattende dobbeltmordsmateriale i Landsarkivet og har gennem en årrække selvstændigt indsamlet og gransket i alt, hvad der er være at vide. En ægte snushane. Jønck kunne ikke have skrevet denne bog uden sin makker, og hun takker ham da også velfortjent.
Det officielt uopklarede dobbeltmord på Peter Bangsvej
Bogen er bygget op som en blanding af fiktion og fakta. Afsnit om den fiktive politidame Victoria Steen veksler med mere dokumentariske afsnit om de to drabssager, som optog hendes politifar så meget. Faderen er nu død, og under oprydningen af afdødes hus dukker der en masse materiale op. Meget klassisk. Men det virker stort set altid.
Selve emnet er så elementært spændende, at læseren hurtigt når frem til bogens sidste sider. For hvordan hænger de mange tråde sammen? Man higer efter en opklaring, som giver mening. Dobbeltmordet på Peter Bangsvej er nemlig aldrig officielt blevet opklaret. En højst ejendommelig person kaldet ”snigskytten” spiller en hovedrolle. Efter en lang optakt får vi et bud på, hvad der skete dengang på Frederiksberg. Et kvalificeret bud, som er bedre end nogle af de mange andre løsninger, som flittigt er blevet markedsført af skiftende skribenter. Så meget kan afsløret: det handler om illegal våbenhandel – plus det løse.
Små litterære kikserier og en alt for ucamoufleret sidehistorie
Man skal ikke læse denne bog for dens litterære værdi. Jønck er ikke nogen dårlig forfatter, men en gang imellem knirker sproget og dialogen. ”Julen og nytåret alene i huset har fået hende til at føle sig skåret som en tallerken, der bør kasseres, men som alligevel altid bliver sat tilbage i skabet”. Der er også en del forkerte orddelinger, som burde være korrigeret af en redaktør.
Som en lille sidehistorie får vi en nutidig kriminalsag om drabet på en stor pige på Midtsjælland. Historien bygger på en virkelig hændelse, som kendere straks kan identificere, fordi den er så dårligt camoufleret. En uhyggelig sag, som brændte sig ind i mange sind.
God bog at få forstand af
Bogen er værd at læse, fordi den giver læseren faktuel indsigt i to af de største danske kriminalsager, som stadigvæk har en enorm tiltrækningskraft. Besættelsestiden skabte grobund for meget kriminalitet, luskeri og dobbelt bogføring i mere end én forstand. Og dobbelruter over Øresund ikke at forglemme. Lur mig, om der ikke stadigvæk er mange ting, der kan graves i, og som fortjener dagens lys, og som kan bestyrke en fuld opklaring.
I den forstand er Jøncks og Bogøs bog anbefalelsesværdig. Fordi den – i modsætning til så megen kulørt dobbeltmordslitteratur – bygger på verificerbart materiale.
Christine Jønck s.m. Dines Bogø, De udødelige dobbeltmord.
Roots & Wings 2022, 463 sider, ill., 329 kroner.