To eksperter klæder forældre og andre voksne godt på til at forstå YouTube, TikTok og alle de andre

En digital iværksætter og en kommunikationsekspert klæder forældre og andre voksne på til at blive lidt klogere på den store YouTube-jungle, som så mange børn og unge befinder sig inde i. 

 

YouTube – fantastisk underholdning og fed forretning

YouTube blev skabt i 2005 af Google som en videoplatform, hvor alle kunne uploade deres egne videoer. I dag bliver der oploadet mere end 500 timers videoer  – hvert minut. Her kan man finde alt fra musikvideoer, film om katte, opskrifter på hjemmelavede fluefisk, hvordan man reparerer sin motorsav og ekstreme propagandavideoer. Reklameindtægterne er i omegnen af 100 milliarder kroner årligt. Big business. Og noget lidt andet end ”Fjernsyn for dig”. 

 

Mediet kan bruges til noget seriøst, men kan også forføre. De fleste bruger det til underholdning og tidsfordriv. YouTube udøver en stor magt over de mange, der er blevet afhængige af det. Man er i algoritmens vuggende arm. Er det risikabelt? Nej, ikke for voksne mennesker med kritisk sans. Men hvad med børn og andre følsomme sjæle? 

 

Ved du, hvad dit barn bruger sin computer og telefon til?

70 procent af danske børn i alderen 7-12 år er på YouTube dagligt. Hver gang man logger sig ind, sætter man et fingeraftryk, som fortæller, hvem man er. Hvad man interesserer sig for etc. Man søger ét, men ender måske et helt andet sted. Det betyder, at små børn kan blive konfronterede med meget voldsomme billeder, som de har svært ved at tackle. Når man f.eks. søger på ’Jesus’, kan man få smasket den uhyre grusomme korsfæstelsesscene fra Mel Gibsons The Passion of Christ lige i hovedet. Uden at have nogen at snakke med det om. 

 

Bliv klogere på, hvad dit barn finder interessant

Det er bogens udmærkede anliggende: at få forældre til at interessere sig for, hvad deres børn ser på YouTube. Ikke for at snage og kontrollere – dét virker gerne ret kontraproduktivt på i hvert fald teenagere – men for at kunne være der som voksen old schooler på en rimeligt kvalificeret måde, når dit barn har brug for en snak og måske lidt hjælp. 

 

Du vil sikkert synes, at dét, dit barn bruger så meget tid på, er indholdsløst tidsspilde. Ligesom den musik, du lytter til, er noget bras. Men det er alligevel klogt at sætte dig lidt ind i, hvad der optager dem. Selv om du som undertegnede ofte føler dig som en dinosaur og tænker tilbage på, hvor meget anderledes din egen barn- og ungdom var. 

 

TikTok og alle de andre digitale platforme

Bogen giver også en kort indføring i den kinesiske app TikTok, som er på vej til at blive et af de mest populære sociale medier. Den har de fleste voksne nok hørt om.. Men hvad med OmeTV, Reddit og Clubhouse? Én stor pærevælling af nyttig, unyttig og i nogle tilfælde direkte skadelig info. Kloge forældre bør sætte sig ind i denne for dem så fremmede verden. 

 

Der afsluttes med en parlør – ”Lær at tale YouTubesk’ – og en litteraturliste, så man kan blive endnu klogere. 

 

Sproget i bogen er sine steder lidt for friskfyragtigt. Men stoffet gøres lettilgængeligt for voksne, der nu engang lever i en anden verden end deres børn, og kan derfor anbefales enhver, som vil holde sig orienteret om tidens digitale trends blandt vore yngre medborgere.

 

Rasmus Kolbe og Maria Bové, Turen går til YouTube.

Politikens Forlag 2022, 208 sider, ill. af Martin Sommer,  250 kroner. 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…