Bøger om vandring hitter

Indenfor de seneste år er der udkommet en række bøger om at gå. Det viser en voksende interesse for at vandre – en tendens, som uden tvivl blev forstærket under coronakrisen. I grunden er der tale om et paradoks. På den ene side drømmer vi om at være mere ude og være tæt på naturen, mens vi på den anden side tilbringer det meste af vor tid indendørs. Nogle af de mest sete tv-programmer foregår udendørs. Måske tænker vi, at vi gerne vil ud at gå, men spørgsmålet er, om vi kommer det. 

 

Homo erectus og føddernes vigtighed

Tv-værten Mikael Kambers bog, som ifølge forlaget allerede er strøget til tops på bestsellerlisterne, er i hvert fald et behjertet og vellykket forsøg på at opmuntre læseren til at komme op af sofaen og væk fra skærmen.  Han indleder med et kapitel om det gående menneske. Vi får en kort indføring i den menneskelige evolutionshistorie. Brugen af fødderne satte de første mennesker i stand til at erobre verden. Også vi kan gå os til mange gode tanker, sådan som Søren Kierkegaard gjorde. 

 

AMOR

Den positive psykologi og trivselsforskningen har længe optaget forfatteren. Det moderne menneske lider af mange velfærdssygdomme, og hvordan får vi det bedre? Der skal kærlighed til, hvilket gemmer sig bag forkortelsen AMOR. A for Absolutte Behov. M for mening. O for Optimisme og R for Relationer. Det lyder jo lidt selvhjælpsagtigt, men måske ikke så tosset endda.

 

De Absolutte behov er vor orgasmes basale krav: rigeligt med bevægelse, sund kost og god søvn. Vore drifter siger: Du skal overleve for enhver pris! Vores hjerne er imidlertid indrettet med en frontallap, og den får os til at spørge: Hvorfor skal jeg det? Der må være et M for Mening i vores tilværelse. Det er også nødvendigt med en vis form for Optimisme eller håb. Uden håb om forandring og forbedringer er livet ikke værd at leve. Og til sidst Relationer, som handler om kærlighed, at være social. Intet er vigtigere end at have et forhold til andre mennesker. 

 

Fire gående interviews

Kamber har talt med fire kyndige mennesker om vandringens velsignelser. Rane Willerslev om stenaldermennesket, der var nomader. Overgangen fra jæger-samlernes mobile liv til den stationære tilværelse som agerbrugere er den største revolution i menneskets historie. Af lægen Bente Klarlund Pedersen får vi at vide, at snakken om de 10.000 skridt om dagen ikke er en skrøne. Der er virkelig nedsat dødelighed, jo mere man går – og mindsket risiko for at få Alzheimers.  

 

Den ukendte Rikke la Cour Tobiassen oplevede som high performer i Novo Nordisk at gå helt ned med stress. Hun fortæller, hvordan gåture bragte hende på fode igen. Tor Nørretranders bekræfter formodningen om, at der er en direkte sammenhæng mellem det at gå og at forstå verden. 

 

Fra Christianshavn til Gniben

Bogen slutter med at fortælle om forfatterens syv dages vandring fra sin bolig på Christianshavn til det yderste punkt på Sjællands Odde. En tur på 180 km. Her kommer lidt praktiske råd for den, som gerne vil vandre langt. Forfatteren udsætter dog ikke sig selv for overnatning i naturen. Gode hotelsenge venter efter hver etape. Og det hele slutter minsandten med en fest med gamle kolleger.

 

Det er en letlæst og informativ bog, der faktisk giver lyst til at sætte sine fødder i vandrestøvlerne. Mission accomplished! Noter og kildehenvisninger på de sidste sider inspirerer til videre studier.  

 

Mikael Kamber, Gå godt. En bog om trivsel, eksistens og gangarter.

Politikens Forlag 2022, 240 sider, 250 kroner.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…