World Food Prize til den danske fødevareforsker Shakuntala Haraksingh, Thilsted 

‎Forsker i fisk og akvakulturer, Dr. Shakuntala Haraksingh Thilsted, er tildelt World Food Prize for 2021. Hun modtager prisen for sit betydningsfulde arbejde med ernæring, fisk og fødevaresystemer baseret på akvakultur. Verdensfødevareprisen, der ofte sidestilles med en Nobelpris, er den mest prestigefyldte globale pris indenfor landbrug, fiskeri, fødevarer og foodsecurity, der tildeles personer, der har arbejdet for at forbedre menneskers kår ved at forbedre kvaliteten, kvantiteten og tilgængeligheden af føde til alle. ‎

 

Per Pinstrup Andersen 

Den danske agronom, Dr. Per Pinstrup Andersen, der fra 1992 til 2002 var chef for The International Food Policy Research Institute, IFPRI, i Washington, D.C., modtog World Food Prisen i 2001.

 

Shakuntala Haraksingh Thilsted har siden 2010 været forsker ved forskningscentret WorldFish, der har hovedsæde i Penang, Malaysia, og er en del af det globale forskningsfællesskab for fødevaresikkerhed CGIAR, der blandt andet støttes af Danmark.

 

Hun modtager prisen, der lyder på 250.000 dollars, godt 1,5 millioner kroner, for sine forskningsresultater inden for hvordan en fiskebaseret diæt er med til at forbedre menneskers sundhed og helbred i udviklingslande.

 

Thilsted var den første til at fastslå, hvordan mange små fiskearter, der er en almindelig spise i hele Sydøstasien, er en vigtig kilde til essentielle mikronæringsstoffer og fedtsyrer og forbedrer optagelsen af næringsstoffer fra plantebaserede fødevarer.

 

Opdagelsen har dels ført til en gentænkning af den videnskabelige forståelse af fordelene ved fiskebaserede diæter, dels været med til at forbedre liv og indtægter for nogle af verdens mest skrøbelige mennesker.

 

Anerkendelse af akvakultur og et overset forskningsområde
En stor del af successen med at fremme ikke-industriel akvakultur i udviklingslande skyldes udviklingen af polykultur i dambrug, hvor små og store fiskearter opdrættes sammen. Shakuntala Haraksingh Thilsteds forskning har nemlig vist, hvordan opdræt af forskellige fiskesorter øger den samlede fiskeproduktion og dens næringsværdi.

 

“Jeg er virkelig beæret over at modtage World Food Prize 2021 og meget ydmyg over nu at tilhøre den fornemme række af tidligere prismodtagere,” sagde Thilsted, da hun modtog prisen.

 

“Denne pris er en vigtig anerkendelse af den væsentlige, men ofte oversete rolle som fisk og akvatiske fødevaresystemer har i udviklingsrelateret landbrugsforskning. Fødevarer fra fisk og akvakulturer giver millioner af udsatte kvinder, børn og mænd mulighed for at være sunde og velnærede.”

 

Shakuntala Haraksingh Thilsted, der oprindelig er fra Trinidad og Tobago, fik i 1980 sin ph.d. i ernæringsfysiologi fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole, som i dag er en del af Københavns Universitet. Siden var hun ansat i 20 år som forsker og underviser samme sted.

 

Shakuntala Haraksingh Thilsted er gift med Finn Thilsted, tidligere dansk ambassadør i Bangladesh, Kenya og Nepal.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…