Det nye system til vurdering af ejendomme er et flop

Colourbox

Af Henning Romme

Det nye vurderingssystem kan ikke give et retvisende billede af en ejendoms værdi.

 

Man tror på, at man ved et sætte en mængde mere eller mere teoretiske forudsætninger ind i et edb program kan få et retvisende billede af en ejendoms værdi. Beregningen vil give et resultat, men det vil ikke være retvisende.

 

Så kom der brev fra Vurderingsstyrelsen i min e-Boks.

 

De nye ejendomsvurderinger nærmer sig, og vurderingsstyrelsen har sendt mig et brev på  17 sider! Brevet indeholder diverse oplysninger og forklaringer om beregningerne af min ejendoms værdi. Det vidner om et meget grundigt arbejde, og der er sikkert gået rigtig mange arbejdstimer til med programmering for at nå målet, som vel er et forsøg på at give et retvisende tal for ejendommens værdi.

 

Ejendommens værdi er jo grundlaget for opkrævning af ejendomsskat, og den skal være ”retfærdig”.

 

Man tager i mit tilfælde 15 nabojendommes salgspriser, fremskrevne salgspriser og det vægtede areal. De 15 ejendommes fremskrevne salgspriser er reguleret efter prisudviklingen i området og de enkelte ejendomme tæller i øvrigt med forskellige procenter fra 0,4 til 12,9%.

 

Der tages hensyn til afstand til station, befærdet vej o.s.v. (Det er overskueligt og let forståeligt, ikke!)

 

Men hvad er så egentlig et retvisende billede?

 

I en salgssituation er ovenstående da også vigtige parametre, men når man ikke skal sælge, er det lige meget.

 

I det lange brev står der, at jeg kan gøre indsigelse vedr. de oplysninger, Vurderingsstyrelsen har, men det gør jeg nok ikke.

 

Hvis naboen oplyser om alle de positive ændringer, der løbende er foretaget på hans hus, nye vinduer, ekstra isolering, solceller o.s.v. så vil de vurdere hans hus højere end ellers, og hans ejendomsskat vil stige til et mere ”retvisende tal” . Den vurdering, Vurderingsstyrelsen på et eller andet tidspunkt når frem til, vil altså ikke være retvisende.

 

Han kommer selvfølgelig ikke med en indsigelse, men de mange forbedringer vil selvfølgelig afspejle sig i en salgspris, når huset en gang skal sælges. Den retvisende værdi vil være salgsprisen, men det er jo en anden sag.

 

Det kan undre, at politikerne er så ivrige efter at få ansat en mængde embedsmænd til at lave uigennemskueligt og måske overflødigt arbejde, eller er det mon embedsmænd, der skaber arbejde til flere offentligt ansatte?

 

Måske ønsker man i virkeligheden ikke et retvisende billede af grundlaget for ejendomsskat. Hvis man virkelig ønskede det, kunne man blot tage en salgspris/købspris som grundlag. Det vil være et retvisende tal. Stiger priserne, følger skattens størrelse med ved salg, og falder priserne, falder skatten ligeledes. Der vil selvfølgelig komme den indvending, at nogle mennesker, der bor meget længe i det samme hus, ikke vil få skattestigning, hvis huset stiger i værdi. Det ville måske være prisen værd.

 

Hvis man lod købs/salgspriserne være det retvisende billede på værdien, ville det selvfølgelig betyde, at antallet af medarbejdere i Vurderingsstyrelsen og tilknyttede it-virksomheder formindskes, men det vil samfundsmæssigt være til at leve med, og så finder man nok på andre områder, hvor enkle ting kan gøres indviklet og uoverskueligt.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…