Mogens Lykketoft er et godt bud som ny finansminister

Mogens Lykketoft, Twitter

I valgkampen strøede Socialdemokratiet og de andre røde partier om sig med løfter.

 

Der er langt fra økonomisk dækning for alt det, som Mette Frederiksen og de andre partiledere stillede befolkningen i udsigt.

 

Derfor står den nye socialdemokratiske regering over for en meget vanskelig opgave med at styre finanserne.

 

Mette Frederiksen står således med en stor udfordring, når hun skal vælge sin finansminister.

 

Inden Henrik Sass Larsen måtte melde fra, var han nævnt som sandsynlig finansminister. Men det er jo altså ikke længere aktuelt.

 

Siden har der været tale om Nicolai Wammen. Men ifølge jungletrommerne skal han være udenrigsminister. Og han var vel heller ikke den indlysende kandidat som manden, der kan styre finanser og fagministre med fast politisk hånd.

 

Andre navne er nævnt, herunder andet Nick Hækkerup, Thomas Gyldal Petersen og Dan Jørgensen. En af de fremtrædende kvindelige S-politikere kunne måske også komme på tale.

 

Flere af dem ender sikkert som ministre. Men ingen af dem kan vel kaldes oplagte bud som en finansminister, der besidder viden og autoritet til at få styr på en tsunami af valgløfter.

 

Utraditionelle baner

Det kunne få Mette Frederiksen til at tænke i utraditionelle baner.

 

Hun har en mand i sit parti, der har mange års erfaring. Han har også til fulde demonstreret, at han har hårdheden til at disciplinere ministre, der ikke følger den foreskrevne økonomiske linje.

Læs også
Den omstridte valgvideo er trukket tilbage – men du kan se den her hos os!

 

Det er ovenikøbet en mand, som Mette Frederiksen politisk har været tæt forbundet med.

 

Hun var hans protegé, da hun begyndte at bevæge sig op i de socialdemokratiske rækker. Han håbede i sin tid inderligt, at hun kunne efterfølge ham som formand for partiet. Men i første omgang overtog Helle Thorning-Schmidt formandsposten.

 

Navnet er Mogens Lykketoft.

 

Tårevædet Mette Frederiksen

Lykketoft var en meget magtfuld og dominerende finansminister under Poul Nyrup Rasmussen. Han var også manden, der reelt fældede Poul Nyrup, da denne med et brag havde tabt valget i 2001 til Venstres Anders Fogh Rasmussen.

 

Lykketoft tog over som S-formand i 2002, og han kæmpede med Anders Fogh om statsministerposten ved valget i 2005. Men som det skete for Nyrup, blev også Lykketoft lammetævet af Fogh.

 

Læs også
Nu sidder knivene i ryggen på Helle Thorning

Da Lykketoft holdt tale til partifællerne efter nederlaget, stod der en tårevædet Mette Frederiksen i forsamlingen.

 

Nær relation til De Radikale

Efter valgnederlaget i 2005 gik Lykketoft af som formand for Socialdemokratiet.

 

Han forblev dog i dansk politik, men i en tilbagetrukken rolle. Han tog orlov fra Folketinget i en periode for at overtage posten som formand for FN’s Generalforsamling. Siden har han forladt Folketinget.

 

Længe har han ikke spillet nogen større rolle i Socialdemokratiet. Men han optræder med mellemrum i offentligheden med politiske budskaber.

 

Han har ikke været del af nogen inderkreds omkring Mette Frederiksen. Men hun er jo velinformeret om hans karriere som finansminister.

 

Hun ved også, at Lykketoft gennem årene har haft nære relationer til radikale ledere, specielt Marianne Jelved. Han har formentlig stadig et godt ry hos De Radikale. Og på en række områder har han så venstresnoede synspunkter, at det giver sympati hos SF og Enhedslisten.

Læs også
Thorning kan få et puf ud over kanten

 

Mette F. har brug for en løsning lidt uden for nummer

Hvis Mette Frederiksen havde haft et stærkt finansministeremne i den socialdemokratiske folketingsgruppe, ville hun sikkert udpege ham eller hende. Men det har hun ikke.

 

Det vil selvfølgelig være et usædvanligt skridt, hvis hun graver den politiske pensionist Lykketoft frem til posten.

 

Men der er næppe tvivl om, at han fortsat har både fagligheden og friskheden til at påtage sig jobbet. Han vil uden videre kunne træde ind i rollen som en finansminister, der kan og vil gribe tøjlerne i det store, afgørende ministerium.

 

Lykketoft har sjældent sagt nej til magt, så hvis han bliver bedt om det…

 

Kandidaterne til den svære post hænger mildt sagt ikke på træerne. Mette Frederiksen skal derfor nok under alle omstændigheder ty til en løsning lidt uden for nummer.

 

Læs også
Lykketoft laver åbent mordforsøg på Thorning

Mogens Lykketoft er en mulighed.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…