Kup på vinhylderne – godt nytår med lækre vine

Kup på

Vinhylden

 

Så kom vi godt ind i det nye år, og nye vinoplevelser venter forude. Vi starter roligt ud, for januar er måneden, hvor vi holder lidt igen oven på decembers mange udskejelser i kulinarisk henseende. Selv vegetarer og veganer lider efter sigende med vægtproblemer! Så alle spæger huldet, men et glas med gode vindråber skader bestemt ikke. Tværtimod. De’ bar’ dæjli’, som nisserne sagde i ”The Julekalender”.

 

Hvidvin

 


Domaine Lalande, 2018 Grande Crevette, Languedoc-Roussillon, Frankrig – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 69,30 kr. pr. stk. ved køb af 3 flasker.

 

Vinen er lavet af Sauvignon Blanc druer dyrket på markerne syd for middelalderbyen Carcassonne nær Pyrenæerne og er en fortræffelig match til skaldyr eller blot som aperitif eller et glas i utide – hvis sådant overhovedet findes. Klimaet er af en sådan beskaffenhed, at dagene kan være steghede, mens nætterne er meget kølige, og det er noget, som giver vin et kvalitetsløft ud over det normale.

Importør: Propperiet, Brædstrup. www.propperiet.dk

 

Rødvin

 


Ernie Els Wines, 2016 Big Easy, Stellenbosch, Western Cape, Sydafrika – Normalpris 199 kr. – Tilbudspris 125 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Vinen har fylde, men er både blød og nem at drikke. Den er stukket sammen af usædvanligt mange druesorter, hvor Shiraz indgår med 60%, Cabernet Sauvignon med 20 pct., mens de sidste 20% er fordelt på Grenache, Cinsault, Mourvèdre og Viognier. Tilsammen giver det en overflod af frugt og krydderi, hvor tanken føres hen til blå blommer, kirsebærsaft til ris á la mande, kakao og salvie med et touch af peber.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund. www.theis-vine.dk

 


Bodegas Camino Romano, 2015 Tinto Fino, Ribera del Duero DO, Rábano, Valladolid, Spanien – Normalpris 169 kr. – Tilbudspris 119 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Her har vi endelig en vin fra det berømte vinområde Ribera del Duero, som giver en stor oplevelse, uden at smagsløgene behøver at komme på overarbejde, således som områdets normalt overtunge vine kræver. Druens frugt parres med friskhed og rund fyldighed, og resultatet af kælderarbejdet munder ud i en aromatisk finish. I madmæssig henseende er denne Tinto Fino all round brugbar.

Importør: Vinomani, Dragør. www.vinomani.dk

 


Domaine Lafage, 2016 Tessellae, Old Vines, Côtes du Roussillon AOP, Perpignan, Frankrig – Normalpris 134,95 kr. – Tilbudspris 89,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Vinen er en lækkerbisken fra den sydligste del af Roussillon-området mellem Middelhavet og Perpignan. Den er komponeret af mestervinmageren Jean-Marc Lafage, som har tryllet 40% Grenache Noir, 40% Syrah, 15% Mourvèdre og 5% Grenache Gris sammen til en eksplosion af frugt. Vin stokkene er omkring 60 år gamle. Forskellen til andre gode vine fra Roussillon er brugen af Grenache Gris, der er en drue med lyserødt skin, og som tilfører vinen florale noter.

Importør: Philipson Wine, Kokkedal. www.philipsonwine.com

 


Château du Bousquet, 2014 Côtes de Bourg ABCB, Bourg, Gironde, Bordeaux, Frankrig – Kampagnepris 124,95 kr. hos udvalgte MENY- og Sparbutikker. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Slottet indgår som ét af 21 vinslotte, der ejes af Les Châteaux et Domaines Castel. Markerne (se foto) dækker 65 hektarer, og her er plantet Merlot, som er hoveddruen, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Malbec. 2014-udgaven er sat sammen af 75% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon og 5% Malbec, hvilket giver den særlige Bordeaux-smag med en undertone af skovbund.

Importør: Amka, Randers. www.amka.dk

 


Navascués Enologia, 2017 Cutio, Cariñena DO, Mezalocha, Aragonien, Spanien – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 75 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Navascués Enologia er et familieprojekt ledet af to af Aragoniens førende vinmagere, far og søn Jesús og Jorge Navascués. Projektet foregår i Valdejalón 150 km nordøst for Madrid og er startet i 2001. Vinen Cutio har siden 2010 været produceret på grej ejet af Bodegas Pago Ayles, hvor Jorge opererer som ønolog. På den måde har man kunne koncentrere sig om at lave god vin og om at skaffe penge til produktionsmidler.

Importør: D’Wine, Aalborg. www.d-wine.dk

 

Cantine Torri, 2012 Bakán, Montepulciano d’Abruzzo, Colline Teramane DOCC, Abruzzo, Italien – Normalpris 115 kr. – Tilbudspris 105 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Provinsen Abruzzo liger langs den italienske Adriaterhavskyst, og vinene nyder godt af de milde vinde fra havet, som køler, når solen brager ned fra en skyfri himmel. I Abruzzo finder man en række fremragende vine, og det gælder også for denne dybrøde 2012 Bakán, som har en intens duft og smag af kirsebær og hindbær. En kombination, der passer godt til fuglevildt som f.eks. fasan eller agerhøne.

Importør: Vinslottet, Greve. www.vinslottet.nu

 


Cantina Meran, 2013 Burggräfler Cabernet Sauvignon, Alto Adige DOC, Sydtyrol, Italien – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 89 kr. På tlf. 45204030 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vinen, som her er fremstillet på 100% Cabernet Sauvignon, er fra druer, som har vokset omkring kur- og skisportstedet Merano ved foden af de italienske alper. Farven er dyb rød, og duft og smag er præget af noter af chokolade, kaffebønner og solbær. Der er fin balance mellem frugt og syre. Den kan stærkt anbefales til lam og klassiske kødretter samt ikke mindst farsretter lavet af grøntsager.

Importør: Fortium Wine, Hinnerup. www.fortium.dk

 


Maison Michel Chapoutier, 2017 Domaine de Bila-Haut, Côtes du Roussillon Village ACRVC, Frankrig – Kampagnepris 80 kr.

 

Michel Chapoutier er en af de vinpersonligheder, som har bragt Rhônedalen frem i rampelyset, og når hans øjne fæstner sig ved et vinområde, så er det, fordi der er potentiale til noget stort. Og det er der i Roussillon, hvor han siden år 2000 har været i gang med at indføre samme strenge biodynamiske dyrkningsregler, som dem han har indført i Rhônedalen. Det betyder, at Bila-Haut har en delikat mineralitet og frugtrigdom, som er uimodståelig.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg. www.smv.dk

 


Cantine Famiglia Botter, 2017 Zinfandel, Puglia IGT, Fossalta di Piave, Italien – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 59,95 kr. hos MENY.

 

En af danskernes yndlingsdruer i 2018 har været Primitivo-druen, der stortrives på Syditaliens støvle. Nu kalder italienerne den Zinfandel, som Primitivo-druen hedder i USA. Det gør også eksporten af vinen til de italienske enklaver på den anden side af Atlanten lettere. Vinen som denne 2017-udgave er populær på de danske middagsborde, hvor smagen af søde rosiner tager kegler, og en høj alkoholprocent på 15 er ikke noget man kimser ad.

Importør: GOBIvin, Valby. www.gobivin.dk

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…