Danske gymnasieelever bliver dummere – den røde regerings svar er at sænke kravene

”Den bedst uddannede generation nogensinde”. Således har mottoet lydt længe fra et politisk flertal, som har lukket flere og flere ind på de boglige uddannelser.

 

I år er 65.714 unge blevet tilbudt en plads på de videregående uddannelser, det er 1 procent flere end sidste år.

 

Samtidig er der gennem lang tid blevet bevilget flere og flere penge til uddannelsesstøtte og undervisning.

 

Desværre har kvaliteten af uddannelserne udviklet sig i en helt anden retning end udgifterne; det faglige niveau er styrtdykket, og resultaterne ved sommerens studentereksamen i matematik er seneste eksempel.

 

I 2016 sagde politikerne, at niveauet i matematik skulle hæves – det er gået stik modsat

Ved gymnasiereformen i 2016 var forligspartierne ellers enige om, at matematik var vigtigt, og de besluttede derfor, at stort set alle elever i gymnasiet skulle have matematik på mindst B-niveau.

 

Nu har første årgang været til eksamen efter den reform, som skulle hæve niveauet, og konsekvensen af politikernes ambitioner er, at dumpeprocenten i den skriftlige matematik B-eksamen er steget voldsomt.

 

Hvor dumpeprocenten tidligere lå på ca. 20, er den i år blevet mere end fordoblet. Det betyder, at næsten hver anden elev er matematisk analfabet.

 

Undervisningsministeren reagerer med at sænke kravene

Det passer jo ikke særlig godt med flosklen om ”den bedst uddannede generation nogensinde”.

 

Så derfor har undervisningsministeriet straks sænket beståelseskravet ved eksamen i matematik B til ca. 20 procent rigtig besvarelse. På den måde er der ”kun” 25 procent, der dumper i år.

 

Den ændrede skala betyder samtidig, at en elev får topkarakteren 12 for at regne blot ¾ af opgavesættet rigtigt.

 

Ministeriet får dermed skudt hele karakterskalaen i sænk.

 

I stedet for ærligt at indrømme, at noget er gået helt galt og forsøge at rette op på det, så vælger man altså bare at fuske med karaktererne, selvom det ikke ændrer noget i den virkelige verden; ”en gris med læbestift er stadig en gris”, som Barack Obama udtrykte det i en anden sammenhæng.

 

Den egentlige skandale ved hele forløbet er dog, at det slet ikke er nogen overraskelse, at det er gået så galt.

 

Den egentlige skandale er det lave faglige niveau i folkeskolen

Siden gymnasiereformen er der nemlig ikke foretaget nogen ændringer ved undervisningen, som ville gøre det mere sandsynligt at flere kunne bestå matematik.

 

Årsagerne til gymnasieelevernes problemer med matematik blev beskrevet i ”Matematikudredningen”, som blev udarbejdet for Undervisningsministeriet af Københavns Universitet i 2015.

 

Heri forklarer gymnasielærerne, at matematikproblemerne skyldes:

 

”utilstrækkelige forudsætninger fra grundskolen hos en del elever”,

 

”manglende motivation og arbejdsindsats”

 

samt ”overdreven betoning af matematikværktøjsprogramstøttet teknisk arbejde i undervisningen”.

 

Kort sagt arver gymnasierne altså et lavt fagligt niveau fra folkeskolen, men gør det selv værre ved at optage for mange, som ikke gider, og ved at bruge computeren alt for meget.

 

Ingen af de nævnte problemer er blevet løst af gymnasiereformen.

 

Floskler i stedet for en konkret politik, der virker

Pensum i matematik B er tilmed blevet udvidet, hvilket naturligvis har gjort faget endnu sværere for eleverne.

 

Det hænger slet ikke sammen, men almindelig sund fornuft er tilsyneladende en mangelvare, når der skal tages beslutninger om vores uddannelser.

 

Retningen bestemmes i stedet af et politisk flertal, som på baggrund af ønsketænkning og uddannelsessnobberi stadig håber og tror, at alle skal være akademikere.

 

“Den bedst uddannede generation nogensinde” lyder mere og mere som et tomt slogan, der er taget fra propagandaen for en gammel sovjetisk femårsplan.

 

Der er behov for et paradigmeskift, som erstatter det kollektive selvbedrag med en erkendelse af, at antallet betyder noget, og at det er vigtigt at stille krav. Det gælder også vores uddannelser, og det burde egentlig ikke være så svært at indse.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…