Engang var det københavnernes stolthed: Nu er det et område præget af frygt – ‘de er indvandrere alle sammen’, siger Susanne

I 1950’erne var Bellahøj et område københavnerne var stolte af.

 

Det var her man tog på udflugt til de store grønne områder, gik til dyreskue og lagde nakken tilbage for at se på Danmarks første ’skyskrabere’ bygget efter inspiration fra den berømte franske arkitekt Le Corbusier.

 

Det var også her mange lønmodtagere fik råd til at købe hus.

 

Det var også her på kanten af Utterslev Mose, at de almene boliger Tingbjerg blev opført. De var tegnet af den berømte arkitekt Steen Ejler Rasmussen. Det skulle være et mønster for gode boliger til byens lønmodtagere.

 

Men ak hvor er Bellahøj, Brønshøj og Tingbjerg forandret.

 

Såvel Brønshøj som Tingbjerg bliver i stigende grad præget af ghettoer og parallelsamfund.

 

Man kan siger, at der er ved at opstå et område, hvor det indvandrertætte Nørrebro nu bredder sig til Nord-Vest kvarteret og Tingbjerg og nu også til Brønshøj og Husum med.

 

Det illustreres af nye oplysninger.

 

Kun få børn, der begynder på Tingbjerg Skole kan dansk

Kun få børn, der begynder i 0’te klasse på Tingbjerg Skole kan i dag alderssvarende dansk.

 

DR Nyheder har fulgt sprogprøveforsøget på Tingbjerg Skole, hvor blot syv ud af de i alt 70 børnehaveklassebørn ifølge skolens seneste opgørelse er såkaldt sprogparate.

 

Sådan bliver det bare skridt for skridt værre.

 

Det store boligområde Tingbjerg i udkanten af København er ved at udvikle sig til en ghetto med parallelsamfund.

 

Ulrich Vogel, der var præst i Tingbjerg prøvede for år tilbage flere gange at advare. Han var bøsse og blev selv angrebet og chikaneret af blandt andre indvandrerdrenge, så han måtte flytte fra præsteboligen. Men ingen ville for alvor lytte. Til sidst gav han op og flyttede til Tyskland. Det skrev blandt andre Den korte Avis om flere gange. Læs også b.dk, Kristeligt Dagblad

 

Dengang kunne man have vendt udviklingen. Men man lyttede ikke og nu er det nok for sent.

 

Brønshøjs forvandling

Et andet aktuelt eksempel: I Brønshøj er en gruppe asociale indvandrerdrenge ved at tage magten over gaderne. Det har især B.T. skrevet om flere gange. De er ifølge beboernes udtalelser til avisen alle indvandrerdrenge.

 

For et par år siden var det et vasketeria, der måtte lukke på grund af chikane og hærværk.

 

For nylig gav pølsedamen på Brønshøj Torv op. Hendes pølsevogn var et hyggeligt og elsket tilholdssted for flere af områdets ensomme beboere.

 

Men en gruppe drenge krævede at hun kun solgte varer, der var halal. De råbte efter hende, smed kanonslag under pølsevognen og meget andet. Det kunne hun forståeligt nok ikke stå model til. Men da ingen kom hende til undsætning, lukkede hun. (Den Korte Avis)

 

Derefter kom det frem, at flere butikker og supermarkeder i området blev chikaneret og bestjålet. De har hyret vagter og indskrænket åbningstider. B.T., Debatindlæg i Den Korte Avis

 

Og nu har B.T. (5.5) talt med to beboere i de engang så ikoniske Bellahøjhusene.

 

Søren føler sig som fremmed i sit eget land

De fortæller samstemmende, at en større gruppe drenge og unge mænd har taget magten på gaden, og de føler sig begge utrygge i det daglige. Søren og Susanne er ikke deres rigtige navne, da de ikke tør stå frem offentligt.

 

Søren har boet her i Bellahøjhusene i Brønshøj i to et halvt år sammen med sin datter. Men han de er flyttet væk inden der er gået et år, siger han.

 

I cykelkælderen fik han sidst smidt trusler og skældsord i hovedet og knipset tændte joints efter sig.

 

Han fortæller, at han ikke tør se dem i øjnene, da det provokerer dem.

 

“Jeg føler mig som en fremmed i mit eget land”, siger han.

 

“Tænk sig, at man ikke kan gå ud af døren og føle sig tryg. Det har jeg virkelig aldrig prøvet før”, siger han til B.T.

 

Da B.T.s journalist spørger, hvad han føler, når han ser de drenge – om han bliver utryg – svarer han:

 

“Ja, det gør jeg. Er du sindssyg, jeg bliver bange. Fordi de ved, hvem jeg er. Jeg har jo smidt dem ud herfra før og ringet til politiet.”

 

“Det hæmmer absolut min bevægelsesfrihed. Det øjeblik, jeg kommer hjem om aftenen, bevæger jeg mig ikke uden for døren igen. Det ville jeg jo have gjort tidligere. For eksempel for at købe ind,” siger han til B.T.

 

Føler du, de her drenge er ved at tage magten I Brønshøj?

 

“Ja! Og det har jeg det ad helvedes til med. Jeg er pissebange.”

 

Susanne: De er indvandrere alle sammen

Susanne har oplevet at en gruppe på otte Brønshøj-drenge har spyttet på hende og sparket.

 

“De danner en cirkel rundt om mig, så jeg ikke kan komme forbi dem. De siger, jeg bare skal gå min vej, og at jeg ikke skal ringe til politiet,” fortæller Susanne til avisen.

 

“På vej hen mod døren sparker de ud efter mig og spytter på min jakke. Og så går jeg op og ringer til politiet,” siger hun.

 

“De sagde, jeg skulle passe på mig selv, fordi der var to andre beboere, der havde været nødt til at flytte, fordi de fik trusler konstant, efter de havde meldt noget. De turde simpelthen ikke bo her mere.” (B.T.)

 

Man så det komme i slutningen af 1980’erne, men gjorde ikke noget

I slutningen af 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne kom jeg en del hos nogle venner i Brønshøj. Konen fortalte mig, om de problemer hendes søn og andre børn havde med asociale drenge med indvandrerbaggrund. Det er 30 år siden.

 

Dengang kunne udviklingen også her være bremset. Men det blev den ikke og nu er det nok ligesom i Tingbjerg og – mange andre steder- ved at være for sent.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…