I de forhandlinger mellem de blå partier, der brød sammen efter nytår, spillede udlændingepolitikken en afgørende rolle.
Dansk Folkeparti rejste specielt to krav:
Det skal sikres, at flygtninge på midlertidig beskyttelse (’krigsflygtninge’) vender tilbage til deres hjemland, så snart der er fred.
Indtil da skal det gøres sværere for disse flygtninge at opnå familiesammenføring. I dag kan der ske sammenføring efter tre år. Den tidsfrist ønsker DF udvidet til fem år.
Men der kom aldrig noget resultat ud af disse forhandlinger. Løkke afbrød dem, inden de for alvor kom i omdrejninger.
Embedsmændenes rolle
Det stod dog klart, at der var store problemer med at enes om familiesammenføringer.
Embedsmændene mente tilsyneladende, at Dansk Folkepartis forslag om fem års ventetid strider mod konventionerne.
I det hele taget gav de indtryk af, at det var svært at gennemføre nye stramninger i flygtninges familiesammenføringer. Dansk Folkeparti protesterede kraftigt – uden synligt resultat.
Men tirsdag trak Kristian Thulesen Dahl et opsigtsvækkende kort mod Lars Løkke i denne debat. Det skete under Folketingets spørgetime med statsministeren.
Tyskland
DF-formanden henviste til de forhandlinger, der føres i Tyskland om at danne en regering af konservative (CDU/CSU) og socialdemokrater (SPD). Denne regering går under forkortelsen GroKo.
Sonderinger mellem de to parter har ført til en aftale, der skal blive til et regulært regeringsprogram, hvis der gives grønt lys.
Et af de store stridspunkter har netop været familiesammenføringer for flygtninge med midlertidig beskyttelse.
Disse familiesammenføringer har gennem nogen tid været udskudt på ubestemt tid.
Det har SPD været meget utilfreds med. Man har krævet, at der igen blev åbnet mulighed for familiesammenføringerne.
Den konservative union af CDU og CSU var afvisende. Men man endte med at gå med på det, hvis omfanget af familiesammenføringerne blev kraftigt begrænset.
Så nu er parterne blevet enige om en lav grænse for, hvor mange mennesker der kan familiesammenføres: højst 1.000 om måneden.
Ingen indvendinger
Hvis man omregner dette til danske befolkningstal, svarer det til, at højst cirka 70 mennesker kan sammenføres om måneden.
Tilsyneladende har tyske embedsmænd ikke haft indvendinger mod dette. Det fik Thulesen Dahl til at spørge Løkke:
Hvis tyskerne kan stramme så kraftigt uden at overskride konventionerne, hvorfor kan vi så ikke gøre noget tilsvarende ifølge de danske embedsmænd?
Løkke var tydeligvis ikke bekendt med problemstillingen. Men det bliver interessant at høre, hvad han svarer, når han er klar.
Dynamitstang
Thulesen Dahl kunne for den sags skyld også have spurgt, hvorfor Danmark ikke bare kan udskyde disse flygtninges familiesammenføringer, sådan som man gjorde i Tyskland.
Det korte af det lange er følgende:
Den tyske udvikling tyder på, at der er langt større spillerum for at begrænse de midlertidige flygtninges familiesammenføringer, end de danske embedsmænd har givet indtryk af.
Kristian Thulesen Dahl har smidt en dynamitstang ind i de livløse forhandlinger mellem de blå partier. Lars Løkkes svar vil vise, om det sætter fut i dem eller afliver dem helt.