Kup på vinhylden – køb vinen til juleaften i god tid

Kup på Vinhylden

 

Vinen til juleaften er ikke noget at spøge med. Den skal kunne en hel masse mere, end der normalt forlanges af en festvin. Sagen er jo den, at vores julemad, hvad enten den består af and, gås eller flæskesteg, med sin fede sovs, tilbehør af svesker og æbler og brunede sukkerkartofler samt ikke mindst knasende skind og flæskesvær stiller store udfordringer vinvalget. Heldigvis har Den Korte Avis’ vinhandlerpanel gode og spændende løsninger på problematikken. Læs blot videre nedenfor og bliv inspireret.

 

I øvrigt er det en god ide at være på forkant med indkøbet af vin. Den smager bare bedre, når den har hvilet sig i hjemmet, før den åbnes.

 

Rødvin

 


 

Celler Mas Doix, 2013 Salanques, Priorat DOQ, Catalonien, Spanien – Normalpris 419,95 kr. – Tilbudspris 299,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er meget intens og er et blend af 65% Garnacha og 25% Cariñena samt 10% Syrah druer, som er plukket af 70-90 år gamle vinstokke, som vokser i op til 450 meters højde over havet. I munden er den blød, fyldig og elegant med en god portion smag af mineraler, bær og stenfrugt. En koncentration af lækkerier.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund. www.theis-vine.dk

 


 

Azienda Agricola Le Ragose, 2013 Amarone Classico DOCG, Valpolicella, Negrar, Veneto, Italien – Normalpris 259,95 kr. – Tilbudspris 179,95 kr. hos MENY.

 

Amarone lavet på tørrede Rondinella, Corvina og Molinara druer er en af Italiens bedste vine og hører til danskernes foretrukne julevine. Dens let bitre smag parret med kraftig frugtrigdom og betydeligt alkoholindhold passer som fod i huse til højtidens middagsspise. Vingården har været i Arnaldo Gallis eje siden 1969, og i dag er det sønnerne Marco og Paolo, som fører traditionerne videre.

Importør: GOBIvin, Valby. www.gobivin.dk

 


 

Domaine Tour Saint Michel, 2016 Cuvée des Deux Soers, Châteauneuf-du-Pape APCP, Rhônedalen, Frankrig – Normalpris 239,95 kr. – Tilbudspris 149,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Vinhuset blev etableret i 1930 af Henri Faber og råder over 40 hektarer, som er beplantet med druesorterne Grenache, Mourvèdre, Syrah og Cinsault. I dag drives ejendommen af datteren Mireille, og hun fokuserer på at producere moderne, stilrene, elegante vine, som bevarer områdets typiske tegn af fylde og krydderier.

Importør: Philipson Wine, Kokkedal. www.philipsonwine.dk

 


 

Epsilon Wines, 2017 Shiraz, Barossa Valley, Daveyston, Australien – Normalpris 179 kr. – Tilbudspris 149 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Denne vin er en kraftkarl lavet på 100 % Shiraz-druer, som er plukket på vinstokke, der er mere end 60 år gamle. Koncentrationen er høj og matcher såvel de søde brune kartofler og den syrlige rødkål som de æble- og sveskefyldte ænder og gæs til julemiddagen.

Importør: Propperiet, Brædstrup. www.propperiet.dk

 


 

Casa Vinicola Sartori, 2014 Amarone della Valpolicella DOCG, Negrar, Veneto, Italien – Kampagnepris 167,95 kr. hos udvalgte MENY- og Sparbutikker. På tlf. 86 41 96 00 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vinhuset Sartoris historie går tilbage til 1898, da hotelejer Pietro Sartori købte en vinmark for at sikre gode forsyninger til sit hotel. Nu er det 4. generation som har ansvaret, og denne Amarone er fremstillet af 50% Corvina, 30% Corvinona, 15% Rondinella og 5% Cabernet Sauvignon. Resultatet er en flot granatrød vin med lækker silkeblødblød smag af moden frugt.

Importør: Amka, Randers. www.amka.dk

 


 

Cantine Tezza, 2015 Valpolicella Ripasso Superiore DOC, Valpatena, Poiano, Veneto, Italien – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 109 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.L

 

Vingården er kun på 25 hektarer, men den brødføder fætrene Flavio, Vanio og Federico Tezza, som i landsbyen Poiano i Valpantena Dalen kun 15 km fra Romeo og Julies hjemby Verona tryller med druerne og fremstiller uhyre drikkelige vine. I den aktuelle vin er anvendt Corvinona, Rondinella og Corvina, som sammen med de tørrede rester fra husets Amarone giver en fyldig, frisk og frugtig drik i glasset.

Importør: Vinslottet, Greve. www.vinslottet.nu

 

 

 

Bodegas Asenjo & Manso, 2016 Ceres Crianza, Ribera del Duero D.O., La Horra, Burgos, Spanien – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 85 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er fremstillet på 100% ren Tempranillo drue og har lagret 12 måneder på amerikansk og fransk egetræsfade, før den er tappet på flaske, hvor den er modnet yderligere 12 måneder før frigivelse til salg. Duften er rig på frugt blandet med et pust af sydlandske krydderier, mens smagen af modne bær som jordbær og kirsebær fylder munden, hvor den bliver hængende meget længe.

Importør: D’Wine, Aalborg. www.d-wine.dk

 


 

Domaine Santa Duc, 2016 Les Quatre Terres, Côtes du Rhône AOP, Gigondas, Frankrig – Normalpris 120 kr. – Tilbudspris 100 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Navnet Les Quatre Terres relaterer til, at vinens druer kommer fra 4 forskellige områder i den sydlige del af Rhône-dalen, nemlig Vacqueyras, Rasteau, Roaix og Seguret. Der således stukket 70% Grenache, 25% Syrah og 2,5% Cinsault og 2,5% Carignan sammen i denne fyldige og frugtmættede vin med en flot syrebalance. Fra glasset løfter sig en herlig bouquet af moreller, brombær og solbær.

Importør: Bichel Vine, Hjortshøj v/Århus. www.bichel.dk

 


 

Vini Selection, 2016 Clement V, Côtes du Rhône AOP, Camaret sur Aigues, Ventoux, Frankrig – Normalpris 89,95 kr. – Tilbudspris for 6 flasker: 449 kr. På tlf. 86 91 18 44 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vinen er fremstillet på druesorterne Grenache, Syrah, Carignan og Cinsault og er opkaldt efter pave Clement V, som slog sig ned ved foden af det skaldede bjerg i Ventoux i 1309. Her plantede han de første af egnens pavelige vinstokke. Vinen fungerer smukt til julemiddagens forskellige kødretter.

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup. www.amalie.vinimport.dk

 


 

Les Domaines Paul Mas, Plaisir de Nöel – Juleglæde, Pays d’Oc IGP, Montagnac, Frankrig – Julepris 59,95 kr. Ved køb af 12 flasker medfølger årets julebog ”Juhu, det er jul Julius”, der er skrevet af Torben Iversen og illustreret af Susanne Hartmann.

 

Julevinen 2018 er lavet på Sydfrankrigs lokaldruer, Grenache (45%), Syrah (40%) og Mourvèdre (15%). Den første bidrager med sødme, krydderi og fylde, mens nr. 2 leverer dybde og kompleksitet og nr. 3 er garant for koncentration, styrke og struktur.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg. www.smv.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…