IT-brevkasse: Hvorfor er det ikke et krav at stå frem med navn og identifikation på Facebook?

Brænder du også inde med spørgsmål omkring hvordan du sikrer dine private dokumenter, hvorfor din computer er blevet langsom, hvordan du beskytter dine private oplysninger på sociale netværk eller noget helt andet? Tøv ikke med at sende dine spørgsmål til os.   

 

IT-Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com besvarer spørgsmål om it-sikkerhed og pc-problemer. Det eneste du skal gøre er at sende en mail med dit spørgsmål til [email protected] eller [email protected]

 

Facts om AnyTech365 & Janus R. Nielsen: Kort fortalt er AnyTech365 et IT-sikkerheds- og support firma, der hjælper sine kunder med en sikker og velfungerende computer. De tilbyder assistance og sikkerhed til pc og internetbrugere, der bl.a. bruger sin computer til at gå på netbank, handle online og i det hele taget at surfe på internettet. Ejer og IT-iværksætter Janus Rægaard Nielsen har mere end 20års erfaring inden for IT-branchen.        

 

Kære brevkasse

 

Jeg er på Facebook, og her ser jeg ret mange, der har en anonym profil.

De kalder sig Mr. X og lignende, og de kan have de mærkeligste profilbilleder ved deres ’navn’.

Det undrer mig. Hvordan kan det være muligt at have en anonym profil på Facebook – især i lyset af kontrollen med brugerne i øvrigt?

Kan du forklare mig, hvorfor det ikke er et krav at stå frem med navn og identifikation?

 

Venlig hilsen Alice.

 

Kære Alice,

 

Det er et ganske interessant og meget omdiskuteret emne, du tager fat i.  

 

Hvorfor Facebook ikke vælger, at alle brugere skal stå frem med deres korrekte navn og identifikation, kan jeg ikke svare på på deres vegne. Men jeg har en klar idé om, hvorfor det fungerer, som det gør.   

Læs også
IT-brevkasse: Hvordan håndterer jeg de mange falske e-mails?

 

Facebook handler i bund og grund om at dele informationer, kommentere, debattere, lave statusopdateringer, lægge billeder op, blive medlem af forskellige grupper og følge sider med bestemte emner. Og det er i og for sig ganske harmløst. Mange brugere ønsker dog ikke at være synlige på de sociale medier. De vil kunne være medlem af bestemte grupper, uden at andre ved noget om det. Andre er ikke interesserede i at kommende arbejdsgivere kan finde én på Facebook.

 

Det handler om, at der skal findes en balance. Når man logger på sin netbank, borger.dk eller andre mere seriøse sider, hvor man skal bruge sit NemiD, er det netop et krav at identificere sig selv. Disse sider indeholder utrolig følsom information, hvorfor det er yderst vigtigt med identifikation. Balancen mellem at skulle tilkendegive sig selv med identifikation og personlig frihed på internettet er utrolig svær. Lad os sige at Fru Møller vil oprette en profil på Facebook, fordi hun ønsker at være en del af forskellige madlavningsgrupper, som hun ikke ønsker at andre skal have kendskab til. Skal det så være et krav at Fru Møller skal stå frem med identifikation for at kunne være medlem af disse grupper?

 

Mht. profilbilledet, er der heller ingen krav om, som eksempelvis ved at pasbillede, at det er én selv, der skal være på billedet og at øjne osv. skal være synlige. Nogle vælger ikke at have et profilbillede overhovedet, og andre bruger billeder af deres kæledyr.       

 

Når det så er sagt, er det et utrolig stort problem med anonyme og falske profiler på de sociale medier. Facebook vurderer selv, at der er op til 270 millioner falske profiler i verden. Alene i Danmark har vi store problemer med svindlere, der begår identitetstyveri på Facebook. Det har bl.a. ført til store diskussioner blandt politikere, da det ikke er strafbart eller kan anmeldes som en lovovertrædelse at stjæle en andens identitet på de sociale medier. Kendte danskere som Peter Bartram, den tidligere forsvarschef, har anmeldt identitetstyveri til Facebook et utal af gange, og det samme har tv- og radioværten Dan Rachlin.   

 

Ifølge Facebook er det et krav at en bruger opretter sig i det navn, han eller hun bruger til hverdag. Og navnet skal netop fremgå af et gyldigt id, som man kan være nødsaget til at sende ind til Facebook, hvis man for eksempel har mistet adgangen til sin Facebook-konto. Nogle brugere har været udsat for, at deres navn er blevet blokeret af Facebook netop fordi ”Vi blokerer brugen af visse navne for at forhindre folk i at oprette falske eller ondsindede konti.”, lyder det fra Facebooks regelsæt.

 

Det lyder sådan set også meget godt, men det er ikke noget, der bliver kontrolleret grundigt ved oprettelse af en profil. Hvis brugerne vil være anonyme, kan de være anonyme. Hvis ikke en bruger vælger at kalde sig for Mr. X, kan han kalde sig for Simon Larsen uden at hedde Simon Larsen. Hvorfor Facebook ikke har valgt at identifikation ved oprettelse af en konto skal være et krav, kan være pga. temaet om kontrol og personlig frihed.

Læs også
IT-brevkasse: Hvilke konsekvenser kan der være ved at dele private billeder på Facebook?

 

Det er bestemt ikke et spørgsmål om, at Facebook ikke vil slippe for de anonyme og falske profiler. Det sociale medie opfordrer i høj grad brugerne til at anmelde disse profiler og står selv for at slette ikke mindre end 500 millioner falske profiler i kvartalet.

 

I den nærmeste fremtid vil Facebook spørge dig, om de må benytte sig af ansigtsgenkendelse ved at scanne dit ansigt for bl.a. at beskytte dit privatliv. Det nye tiltag er dog valgfrit for alle på det sociale medie, så det kommer ikke de anonyme profiler til livs. Om Facebook i fremtiden vil ændre på reglerne mht. identifikation er uvist, men man kan sætte et spørgsmålstegn ved, om Facebook lever op til deres ansvar, når der florerer millioner af falske profiler på det sociale medie.  

 

Med venlig hilsen

Janus R. Nielsen, IT-Sikkerhedsekspert.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…