Indvandringen skaber voksende politisk kaos i Tyskland og andre dele af Europa

Skærmprint/Arkiv

Tyskland har fået endnu en regeringskrise. Den har rødder i den ukontrollerede indvandring til landet.

 

Regeringen blev dannet i marts i år. Den er en koalitionsregering bestående af den borgerlige union af CDU og CSU og det socialdemokratiske SPD. I daglig tale kaldet GroKo.

 

GroKo har fra sin fødsel været præget af store indre spændinger. Ikke bare mellem CDU/CSU og SPD, men også mellem de to borgerlige søsterpartier, Merkels CDU og CSU fra Bayern.

 

Disse spændinger har skabt masser af uro.

 

Balladen om efterretningschefen

I sommer opstod der således en alvorlig konflikt mellem Merkel og CSU’s formand, indenrigsminister Horst Seehofer. Den drejede sig om hjemsendelse af asylansøgere, der ikke havde ret til at være i Tyskland.

 

I den seneste tid har der raset et nyt opgør. Denne gang vedrørende efterretningschef Hans-Georg Maassen.

 

Maassen havde kommenteret de uroligheder, der opstod i den østtyske by Chemnitz efter drabet på en 35-årig tysker, som asylansøgere fra Irak og Syrien formodes at stå bag.

 

Efterretningschefen påpegede med rette, at der ikke var tegn på en efterfølgende ”menneskejagt” mod indvandrere, sådan som blandt andet Merkel havde hævdet. Men han gjorde det med formuleringer, som ikke var velvalgte.

 

Det fik SPD til at kræve hans afgang. Derpå fulgte et større slagsmål med Seehofer, Merkel og SPD-lederen Andrea Nahles som hovedpersoner.

 

Efter megen larm er dette slagsmål endt med, at Maassen har måttet forlade stillingen som efterretningschef. Han er i stedet blevet rådgiver hos Seehofer i Indenrigsministeriet.

Læs også
Tyskland: En “latent følelse af utryghed”

 

Dermed er den konkrete sag blevet lukket. Men balladen har store eftervirkninger blandt tyskerne. De holder af ro og orden, men de har fået det modsatte. Nu reagerer de med alvorlig politikerlede.

 

Vreden og leden

Det er kun et år siden, at der var valg. Men allerede nu siger hver tredje vælger, at de ville stemme anderledes, hvis der kom nyvalg. (Insa/Bild).

 

Indtil for nylig var tyskerne imod, at der blev udskrevet nyvalg. Det blev set som et yderligere bidrag til urolige tilstande.

 

Men nu er vreden og leden blevet så stor, at tilhængerne af nyvalg er væsentligt flere end modstanderne. 47,3 procent ønsker valg, 29,4 er imod. (Insa/Bild)

 

Hele 61 procent af vælgerne mener, at intet af landets partier besidder den fornødne politiske kompetence (Forsa/RTL og n-tv). Et alvorligt signal om folkelig mistillid.

 

Læs også
Bliver en vis Annegret Kramp-Karrenbauer – også kaldt AKK – Tysklands næste kansler?

Den største ’vælgergruppering’ ved et valg står til at blive dem, der ikke vil stemme – nemlig 31 procent (Forsa/RTL og n-tv).

 

De store gamle folkepartier rammes

Regeringspartierne straffes hårdt for de turbulente tilstande i tysk politik.

 

I Insa-målingen ryger CDU/CSU ned på det laveste niveau, som nogen sinde er målt af dette institut: 27 procent.

 

Også SPD er ligeledes hårdt medtaget og må nøjes med 16 procent. Partiet overhales i denne måling af AfD, der ligger til 18 procent. Fremgangen for AfD understreger proteststemningen blandt vælgerne. Også De Grønne vinder på det politiske kaos.

 

Indvandringens konsekvenser

Tallene er en katastrofe for de to store gamle folkepartier i tysk politik. Til sammen står de nu kun til 43 procent af stemmerne, altså langt fra et flertal.

 

Læs også
Afrikaner fik afvist sin asylansøgning, men han blev ikke udvist – det fik frygtelige konsekvenser for en 9-årig pige

De to partiers historiske vælgertab hænger i høj grad sammen med den massive ikke-vestlige indvandring til Tyskland.

 

For det første har de med Merkel i spidsen det politiske ansvar for, at denne indvandring er kommet helt ud af kontrol.

 

For det andet har de slet ikke været i stand til at håndtere de enorme problemer for det tyske samfund, som tilstrømningen har skabt.

 

Asylsystemet har svigtet fatalt. Alt for mange, der ikke skulle have adgang til Tyskland, er kommet ind alligevel. Alt for mange, der skulle være sendt hjem, er ikke blevet det. Parallelsamfund, islamisk fundamentalisme, voldskriminalitet og andre samfundsnedbrydende forhold florerer.

 

For det tredje har de to gamle partier slet ikke formået at skabe den politiske samling og stabilitet, som er forudsætningen for at have styr på indvandringen og opbakning fra befolkningen.

 

Der er alt for megen uro, ballade og mangel på overblik. Især optræder det stolte gamle SPD i dag som en flok hovedløse høns.

 

Læs også
Syrer dræber mand med sværd på åben gade – Tyskland i chok over drabsbølge med indvandrere som gerningsmænd

Nej til Merkel som kansler

Vælgernes vrede over de kaotiske politiske forhold rammer også den engang så urørlige forbundskansler Merkel.

 

Kun 24 procent af vælgerne mener, at hun bør fortsætte som kansler efter et valg – 56 procent er imod. Hun har ikke et vælgerflertal bag sig andre steder end hos sin egen Union af CDU/CSU (Insa/Bild).

 

De to CSU-ledere, Horst Seehofer og Markus Söder, straffes ligeledes hårdt, fordi de har haft fremtrædende roller i den seneste tids politiske bataljer.

 

Krise i EU, krise i Sverige

Angela Merkel humør bliver ikke ligefrem bedre, når hun drager til møde i EU. Også her er der kaos-stemning på ørkesløse maraton-topmøder.

 

EU har slet ikke formået at bremse tilstrømningen. Og nu kan man ikke finde ud af, hvad man skal stille op. Seneste eksempel på de kaotiske tilstande var det uformelle topmøde i den østrigske by Innsbruck.

 

Læs også
Kritikere af stram udlændingepolitik aner ikke, hvad de taler om – her kommer en historie fra det virkelige liv

Den ikke-vestlige masseindvandring præger det politiske liv i store dele af Europa.

 

Vores andet naboland Sverige oplevere netop nu en uoverskuelig situation omkring regeringsdannelsen. En situation, der i høj grad hænger sammen med indvandringen.

 

Tyskland kunne lære noget af Danmark

Heller ikke i Danmark kan man påstå, at der er styr på indvandringen og dens konsekvenser. Men der er mere styr på det end i langt de fleste andre vesteuropæiske lande.

 

Dels er der hos os lagt en kraftigere bremse på indvandringen. Dels har vi udviklet en politisk kultur, hvor der er en betydelig evne til at skabe løsninger gennem samarbejde frem for rod og råberi som i Tyskland netop nu.

 

I Tyskland ville det for eksempel være utænkeligt, at et parti som Dansk Folkeparti havde en central position i det parlamentariske arbejde.

 

Det eneste, de får ud af det, er voksende politisk kaos.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…