Filmanmeldelse: Whitney – igen-igen

**** 4 stjerner ud af 6

 

I 2017 kom filmen WHITNEY: CAN I BE ME 

 

Nu er sangerinden aktuel igen her et år senere i en ny dokumentarfilm instrueret af Kevin Macdonald. Spørgsmålet er så, om film nummer to føjer facetter til det fine portræt, som Nick Broomfield og Rudi Dolezal tegnede af den amerikanske pop- og R(hytm) & B(lues)-sangerinde?  Popmusikkens første kvindelige, sorte superstar, der døde kun 48 år gammel i 2012, hvor hun blev fundet livløs i badekarret på sit hotel. Enden på mange års misbrug af alkohol og stoffer.

 

Svaret på det spørgsmål er ja. Men først de forklaringer på Whitney Houstons sørgelige skæbne, som de to film deler.

 

Fællesforklaringer

Hvorfor gik det så skidt for den smukke kvinde med den guddommelige stemme?

 

Hendes utro ægtemand Bobby Brown bidrager stærkt til at trække hende ind i en ond spiral af stoffer og alkohol.

 

Veninden Robyn – måske den person, der har været tættest på hende overhovedet? – bliver fjernet fra truppen på grund af den jaloux Bobby, der dels vil bestemme, dels have Whitneys fulde opmærksomhed. Med Robyn ude af billedet har Whitney ikke mere en væbner, der sætter Whitneys tarv før egne behov.    

  

En tredje grund er Whitneys problem med at stå for presset i mediernes konstante søgelys. Ikke mindst når de nærmeste først og fremmest tænker i egne (økonomiske) interesser.  

 

Nogle ekstra facetter
Film nummer to er et langt stykke ad vejen bygget op som nummer et:

 

Interviews med en række af de mennesker, der var tættest på – såvel familiemedlemmer som medarbejdere i Whitneys inderkreds – og så arkivmateriale fra dels private optagelser, dels koncerter. De to spor præsenteres i kronologisk krydsklipning.

  

Læs også
Filmanmeldelse: En western om fraværende fædre – den går rent ind

Denne film har så nogle ekstra facetter, fordi der bliver gravet et par spadestik dybere i, hvor systematisk Whitneys dysfunktionelle familie malker hende økonomisk. Ikke mindst hendes far, mor og ægtemand indtager skurkeroller. Tæt forfulgt af Whitneys brødre, der også er stofmisbrugere.  

 

Og så falder sløret ellers for en hemmelighed i Whitneys barndom, der får nok en brik til at falde på plads i tragedien.

 

I den seneste dokumentar optager Whitney og Bobby datter, Bobbi Kristina Brown, også lidt mere plads. Det omsorgssvigt, de udsætter hende for, er en hård nyser for vidnerne. Mage til uansvarlige forældre skal man lede længe efter. Det går da også rigtigt skidt for datteren.

 

Et ’must’ for Whitney-fans

Er man Whitney-fan – og hvem er ikke det? – så skal selvfølgelig også denne film ses. Men det er altid svært at være en toer. Især når etteren i dette tilfælde er så fortrinlig.

 

Længde: 120 minutter

 

  • Medvirkende: Whitney Houston, Bobby Brown, Robyn Crawford, Cissy Houston m.fl.
  • Instruktør: Kevin Macdonald  
  • Censur: 11 år
  • Premieredato: Torsdag d. 6. September     

 

Læs også
Fantastisk film om mændene bag Apollo 11 – det er som selv at være med på turen

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…