NY FILM: Berømmelsens pris er høj. Det har den også været for Medina

*** 3 stjerner ud af seks

 

Da jeg ender med at være ret kritisk over for dokumentarfilmen MEDINA, skal instruktøren, Kaspar Astrup Schrøder, have lov til først at komme til orde. Her en række klip fra hans tanker og motivation for at lave filmen:  

 

”Medina har været en uundgåelig popstjerne på de danske dansegulve igennem de sidste 10-12 år.

 

Jeg kendte hende egentlig før hun blev kendt, men tabte siden forbindelsen. Da hendes berømmelse steg helt til vejrs, så jeg overskrifter og historier om en kvinde, som jeg ikke kunne genkende i den Medina, som jeg havde kendt. I starten af sin karriere kendte jeg hende som en meget nysgerrig, ambitiøs og kreativ person, som ikke kunne drømme stort nok. Og som i bund og grund var gået i gang med at skabe noget popkultur, som kunne rykke ved nogle musikalske grænser. At pressen var mere interesseret i hendes personlige grænser, kom bag på mig, men især også bag på hende.

 

Som årene gik, eskalerede det mere og mere, og jeg havde en stærk fornemmelse af, at sladderpressen fortalte én side af historien, der mindede om hetz mod hende. Det medførte, at en af Danmarks største stjerner trak sig fra offentligheden. Medinas stjernestatus trak overskrifter – lødigheden blev sekundær.

 

Jeg har lyst til at høre Medinas historie og som filminstruktør har jeg også lyst til at hendes stemme kan blive hørt på en måde omverdenen ikke har oplevet før. Ikke kun om hvordan berømmelsen har formet hende, men mest af alt komme helt tæt på hvem Medina egentlig er.

 

Jeg vil med denne film og serie netop give Medina mulighed for at lade sin stemme blive hørt og lade hende fortælle sin egen historie. 

 (…) 

Jeg synes, det er en vigtig fortælling, i en tid, hvor instant berømmelse er blevet et ideal, som mange unge drømmer om, men måske ikke kender konsekvenserne af 

(…) 

Man vil igennem fortællingen komme helt tæt på Medinas kreative processer, nære familiære relationer, samt overvejelser omkring, hvad der skaber hendes lykke. Det er en Medina, som åbner fuldstændig op. Der er ingen filtre, hun lukker os helt ind i det allermest private og jeg oplever, at hun har brug for at fortælle, hudløst ærligt, hvordan det opleves at være hende – Danmarks Popdronning professionelt og privat. 

 

Jeg har filmet hende igennem 2,5 år og i den proces ændrede hendes liv sig fundamentalt, så den kvinde jeg præsenterer i starten, er en helt anden og forandret kvinde, når seerne og publikum forlader fortællingen.

 

Det er min ambition at give indblik i, hvordan et menneske bliver farvet og påvirket af at være kendt, men også opnå et opgør med idoldyrkelsen og forstå, hvorledes Medina er et helt almindeligt og ekstra følsomt menneske, som igennem historien lærer at forstå, hvordan de nære, moderlige og menneskelige relationer er dét, der virkelig skaber vores væsen og lykke. På den måde er det også en universel fortælling, men med glitter og stjernestøv og et kig bag facaden på en af de største kunstnere og stilikoner i nyere tid.”

 

’Handling’
Den danske popdronning, Medina, befinder sig et sted i sit liv, hvor det har vist sig nødvendigt at tage den hidtidige karriere op til revision. 

 

Prisen for et succesrigt liv i overhalingsbanen har slidt på hende såvel fysisk som psykisk – ikke mindst tabloidpressens forfølgelse, hån og mobning. Der føjes spot til skade ved, at hun igennem årene er blevet stalket af op til flere ’fans’, hvilket har nødvendiggjort såvel livvagt som hotline til politiet.

  

Kan hun blive ved med at optræde på den baggrund? Og kan et popstjerneliv forenes med at stifte familie?

 

Vurdering
Jeg læser ikke sladderpressen, så anede faktisk ikke, at Medina i den grad har været hængt ud af presstitutes. Dermed har jeg også afsløret, at jeg absolut ikke er i Medinas målgruppe og må ovenikøbet tilstå, at jeg har et fuldstændigt overfladisk, ja ignorant, forhold til hendes musik. 

 

Det har været særdeles spændende at se hende performe i dokumentaren, og jeg synes, at hun er superdygtig, en talentfuld sangerinde inden for popgenren og en helt igennem ambitiøs kunstner. 

 

Oven i hatten fremstår hun som enormt sød. En kærlig og omsorgsfuld datter og søster, som enhver familie ville glæde sig over at have som medlem.  

 

Medina-mission accomplished over for mig. 

 

Med det sagt: Hold da op, hvor havde jeg svært ved at se dokumentaren til ende. Den er alt for lang, og så er jeg så gammel, at jeg trækker en (relativt!) klar grænse mellem hvad der er privat, og hvad der er offentligt / skal til offentlighedens kendskab. 

 

Jeg får kvalme over den generelt nedbrudte skillelinje i denne narcissistiske æra, og jeg er derfor heller ikke den mindste smule interesseret i at se Medina hos hverken hendes psykolog / terapeut, på briksen hos massøren eller være tilskuer til bryllup og fødsel. Jeg bliver reduceret til voyeur. 

 

Med denne film må Medina have haft afgørende indflydelse på, hvilke optagelser, der skal bringes, og hvilke der skal kasseres. Og netop på baggrund af hendes afskyelige og ulykkelige oplevelser med journalist-ludere kan det undre, at hun vælger at blotlægge nogle af de mest intime detaljer fra sit privatliv.
Hvorfor ikke nøjes med at vise en række fotos og så blive interviewet med indflettede klip fra hendes koncerter, der præcist viser, hvor dygtig en kunstner hun er? 

 

Men måske har Medina – og instruktøren – skønnet, at netop denne totale eksponering er det eneste, der kan rette op på karaktermordet i tabloidpressen? 

 

Er svaret ja, står det præcist så slemt til i og med pressen som antaget.    

 

Faktaboks (klippet fra pressematerialet) 

 

Medina er en prisvindende sangerinde og sangskriver, som er bosat i Danmark. Hun fik sit gennembrud på landsplan i 2008 med singlen ’Kun For Mig’, som blev den bedst sælgende single i 2009. I udlandet er Medina bedst kendt for sine singler ’You & I’, Deadmau5 remixet af ’You & I’, ’Addiction’ og senest sangen ’First Time’ med M-22. 

 

’Addiction’ gik nummer 1 på den amerikanske Billboard Dance Chart, samt ’First Time’ blev et kæmpe radiohit i Storbritannien, og har i dag solgt mere end 500.000 eksemplarer. 

Længde:  100 minutter  

  • Instruktør: Kaspar Astrup Schrøder
  • Premieredato: d. 3. maj 

Medina – Trailer – YouTube

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…