Exceptionelt kup: Spar 600 kr. på topvinen Les Tosses

 

Det hører til de sjældne oplevelser at smage på topvin, der koster 1399,95 kr. flasken, og som ydermere er nedsat med 600 kr. fra 1999,95 kr. Det er imidlertid sket for ”Kup på Vinhylden” i denne uge, da Theis Vine i Charlottenlund var i nytårshumør og åbnede en raritet fra det spanske vinområde Priorat, nemlig enkeltmarksvinen Les Tosses i årgang 2014 fra vinhuset Torroja del Priorat – Terroir Al Limit.

 

Bag vinen, der kun er fremstillet i et oplag af på 1008 flasker på druesorten Cariñena, står vinkunstneren Dominik Hubers, hvis forbillede helt klart er cremen af de bedste Bourgogne-vine fra Frankrig. Men stilen er hans egen, og vinen her er et exceptionelt kup og en af dem, man bør have smagt. Skulle prisen være for pebret, kan det foreslås, at 4-5 personer slår sig sammen og opnår en oplevelse for livet.

 

Vinen kan se øverst i billedet og her er den mark, den er vokset på:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvidvin

 

 

 

Weingut Josef Ehmoser, 2016 Von den Terrassen, Wagram, Østrig – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 89 kr, pr. stk. ved køb af 3 flasker.

 

Vinen er fremstillet på den grønne østrigske nationaldrue, Grüner Veltliner, og er ren og fin i frugten. Syren er flot balanceret i forhold til både frugt og mineralitet.

 

Dejlig sammen med krydrede fjernøstlige retter eller som ledsager til et gammeldags dansk stjerneskud.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup. www.propperiet.dk

 

 

 

Winzergenossenschaft Vier Jahreszeiten, 2016 Dürkheimer Hochmess, Riesling Trocken, Spätlese, Pfalz. Tyskland – Kampagnepris 79,95 kr. hos udvalgte Menu og Spar butikker. På tlf. 86 41 96 00 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vinen her er et godt eksempel på, hvad tyske kvalitetsvine med prædikat står for. Spätlese betyder ”sent høstet”, hvilket igen giver et resultat med intensitet og koncentration og i dette tilfælde en frisk tørhed. Passer fint som aperitif, men er også god til hvidt kød. I Tyskland drikker man med forkærlighed hvidvin til flæskesteg.

 

Importør: Amka, Randers. www.amka.dk

 

Rødvin

 

 

 

Torroja del Priorat – Terroir al Limit, 2014 Les Tosses, Priorat DOQ, Spanien – Normalpris 1999,95 kr. – Tilbudspris 1399,95 kr.

 

Vinen er fremstillet på druesorten Cariñena, som har sin oprindelse i Spanien. Den anvendes i dag især i Catalonien og i det sydvestlige Frankrig som grundlag for flagskibsvine, og denne udgave fra Priorat-marken Les Tosses er da også helt exceptionel, da vinstokkene er op til 80 år gamle. Farven er violet grænsende til lilla, og duften er ”proppet med vilde urter, sorte oliven, sorte kirsebær, sød lakrids og engelsk sauce”, mens smagen er tæt og alligevel præget af lethed.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund. www.theis-vine.dk

 

 

 

Viñedos de San Martin, 2013 Las Moradas, Vinos de Madrid DO, Senda, Spanien – Normalpris 169 kr. – Tilbudspris pr. stk. ved køb af 6 flasker: 99 kr.

 

Det er ikke ret tit, at man møder vin fra Madrid og omegn, men den aktuelle er skarp som et sværd fra Toledo. Vinhuset, der er grundlagt i 2001, har navn efter munken, som har lagt navn til vores Mortens Aften, og den anvendte drue er Garnacha. De fleste vinstokke er plantet omkring 1930, og det betyder lavt, men koncentreret udbytte.

 

Importør: D’Wine, Aalborg. www.d-wine.dk

 


 

Bodega Mendel, 2015 Malbec, Luan de Cuyo, Mendoza, Argentina – Kampagnepris 160 kr.

 

Hvad sker der, når man blander en dygtig vinmager med en næsten 100 år etableret vinfamilie og gamle vinstokke fra 1928, som vokser i 1000 meters højde? Sv: 4500 kasser særdeles velsmagende vin, hvor især den del, der er fremstillet på Malbec-druer, udmærker sig med ypperlige kvaliteter. Drik den til et stykke bøf fra Pampassen og bliv fornøjet.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg. www.smv.dk

 


 

Château Pesquié, 2015 Les Terrasses, Côtes-de-Ventoux, Ventoux AVC, Mormoiron, Frankrig – Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris pr. styk ved køb af 12 flasker: 69,95 kr.

 

Slottet er flagskibet i Ventoux-området, som ud over sine fortræffelige vine, er mest kendt for bjerget Mont Ventoux, hvor Tour de France-cyklisterne en gang om året kører panden mod Det skaldede Bjerg i den sydlige del af Rhône-dalen.

 

Selvom det er moderne for vinjournalister at være kritiske, så er det svært at sætte en finger på dette slots frembringelser af generøse vine.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal. www.philipsonwine.com

 

 

 

Middelvlei Estate, 2016 Free Run Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika – Kampagnepris 99,95 kr. hos Meny Supermarked.

 

Pinotage er en sydafrikansk drueklon, som blev ”opfundet” i 1925 af professor Abraham Izak Perold. Han klonede Pinot Noir- med Cinsault-vinstokke og opnåede et bemærkelsesværdigt resultat, som giver elegante vine. Den aktuelle vin er lavet efter ”free run”-metoden, hvilket vil sige, at man kun anvender den saft, som løber fra druerne før den egentlige presning. Det gør vinen blød.

 

Importør: GOBIvin, Valby. www.gobivin.dk

 


 

Domaine de la Vallée des Grives, 2015 Côtes du Rhône Village, Valréas, Frankrig – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris pr. stk. ved køb af 6 flasker: 59,95 kr.

 

En lækker sag fra en god producent – Famille Payon – i den sydlige Rhône-dal. Vinen er stukket sammen af 85% Grenache, 10% Mourvèdre og 5% Carignan og fremstår i glasset med en dybrød farve og en bouquet af krydderi og hindbær, der går igen i smagen og den lange finish. Passer fint til simremad.

 

Importør: Megavin, Odder. www.megavin.dk

 


 

Casa Vinicola Botter, 2014 Terza Generazione 98, Primitivo di Manduria DOC, Apulien, Italien – Normalpris 89,95 kr. – Tilbud: 6 flasker for 399 kr. På telefon 87 64 38 18 oplyses nærmeste forhandler.

 

For at fejre, at 3. generation i Botter-familien tog over i 1998, har man lavet denne velsmagende vin, som man føler, der er kælet for. Selvom alkoholprocenten nærmer sig 15, virker vinen ikke overvældende, men faktisk ret afbalanceret, og den lange eftersmag sprudler af solbær og sveskeblommer.

 

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup. www.amalie-vinimport.dk

 


 

Bodegas Pinord, 2012 Clos de Torribas, Penedès DO, Vilafranca del Penedès, Catalonien, Spanien – Normalpris 89 kr. – Tilbudspris pr. stk. ved køb af 6 flasker: 60 kr.

 

Vinen er fremstillet på 100% Tempranillo druer og har tilbragt 12 måneder på egetræsfad. I næsen er der masser af krydderi blandet med duft af vanilje og sveske. I smagen fornemmes hints af Middelhav og de krydderier, som man også finder i nabolandets Provence. Står sig godt til gedeost.

 

Importør: Vinslottet, Greve. www.vinslottet.nu

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…