Vinen højner måltidets kvalitet

Det er bestemt ingen floskel, når et gammelt mundheld påstår, at enhver  køkkenkunstners frembringelser sættes i et specielt skarpt lys, når de ledsages af et  godt glas vin.

 

Dette fremgår indirekte af den populære, sydfynske stjernekok Claus Holms nye bog  ”Holms MAD”, hvor han har samlet en række af sine egne opskrifter og suppleret op med et par stykker fra hans egne madhelte, livsnyderen Morten Resen, pizzakongen Gorm Wisweh og mesterkokken Søren Gericke. Claus Holm er bl. a, kendt fra TV2’s Go’ Morgen og sit gastronomiske samarbejde med Coop samt ledende stillinger på danske og udenlandske restauranter.

 

Holms mantra er:

Smag og duft skal være i top

Sæsonens råvarer skal i spil

Måltidet skal være smukt at se på

Rester skal kunne bruges i en ret dagen efter.

Bogen, der er udgivet på Politikens Forlag, er på 246 sider og koster 300 kr.

Nedenstående kupvine ledsages af et madforslag kreeret af Claus Holm.

 

Hvidvin

 

Bodegas Familia Conese, 2016 La Doncella, Tierra de Castilla D.O., V.P. Guojoso, Albacete, Spanien. Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 69 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er fremstillet på Chardonnay druer. 2015-udgaven er kåret som en af de 10 bedste Chardonnay’er i verden og som nr. 1 i Spanien ved verdensmesterskaberne Chardonnay du Monde. Claus Holms forslag kunne være frisk stenbiderrogn med klemte kartofler og rygeostcreme.

 

Importør: D’Wine, Aalborg.

Læs også
Julens bedste gave til vinentusiasterne

 

Wines of Catena, 2015 Alamos Chardonnay, Mendoza, Argentina – Normalpris 94,95 kr.  – Tilbudspris 59,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Vinen er lavet af 100 % Chardonnay druer, og manden bag det, der betegnes som Sydamerikas bedste Chardonnay, hedder Nicolas Catena Zapata, og han er endnu mere berømt. I glasset fornemmes fersken og pære og i smagen en sprød syre. Claus Holm ville nok servere den til Bankdirektørens fynske rødspætte.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Rosevin

 

Domaine UBY, 2015 Byo, Côtes de Gascogne IGP, Cazaubo, Frankrig – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 69 kr. ved køb af 3 flasker.

Læs også
Dansk champagne-gin

 

Vi er i musketeren d’Artagnans hjemland i Sydfrankrig, og vinen er et sammenstik af Cabernet Franc (60 %) og Merlot druer (40%). Der er duft og smag af hindbær og ribs på en rigtig god måde, og har man mulighed for at finde en lun krog her i forårssolen, så kan man sagtens forkæle sig selv med disse gode dråber. Claus Holm kunne tænkes at servere den til fyldte vagtler.

 

Rødvin

 

Château de Potiron, 2010 Cuvée Excellence ABCB, Capian, Bordeaux, Frankrig – Normalpris 200 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. hos udvalgte Meny markeder og Megavin. På telefon 20689280 oplyses nærmeste forhandler.

 

Cuvée Excellence er det danskejede slots 2. vin, og i superårgangen 2010 er den bare superb. De, der er kritiske over for vinene i Bordeaux, har her en mulighed for at ændre opfattelse. Claus Holm ville utvivlsomt servere den til langtidsbagt lam.

 

Importør: DZ-Wine, Kgs. Lyngby.

 

Læs også
Nu er vinhøsten godt i gang

Provinco Italia, 2015 Terre di Lava, Terre Siciliana IGT, Sicilien, Italien – Normalpris 149,95 kr. – Tilbudspris 250 kr. ved køb af 2 flasker hos Menu.

 

Vinen er lavet af druesorter Nero d’Avola og Cabernet Sauvignon fra vinstokke, der vokser i askeblandet jord fra vulkanen Etna. Farven er mørk og smagen meget kraftig, så den kræver et stærkt modspil fra maden. Claus Holm ville nok servere den til Redaktøren højrebsbøf.

 

Importør: GOBIvin, Valby.

 

Tenuta Montecchiesi, 2013 Preziosaterra, Toscana IGT, Cortona, Italien – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 125 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Druesorterne Sangiovese og Syrah danner grundstammen i denne lækre sag fra Arezzo provinsen i det sydlige Toscana, og de plukkes og vinificeres hver for sig, inden de modnes i franske egetræstønder og tappes. Claus Holm vil med glæde servere vinen til vildt og bacon med æg af peberrodsmos.

 

Læs også
Efteråret kræver fyldigere vin

Importør: Vinslottet, Greve.

 

Rust en Vrede, 2013 Guardian Peak, Stellenbosch, Western Cape, Sydafrika – Kampagnepris 129 kr.

 

Vinen, der består af gæret most fra 100 % Syrah druer, kommer fra et af Sydafrikas førende producenter, som har været aktiv siden 1694. Vinmarkerne ligger på Helderberg bjerget, som er det ultimativt bedste i Stellenbosch. Claus Holm kunne tænkes at servere den til stegt gåselever med majs.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

FDB Srl., 2015 Modero, Piemonte DOC, Cocconato, Italien – Kampagnepris 59,95 kr. hos www.shobr.com – Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 86419600.

 

Læs også
Flotte vine til eftersommerens udsatte familiefester

FDB Srl. er en stor italiensk aktør inden for fødevarebranchen og løser en række opgaver for bl.a. sammenslutninger af vinbønder. I dette tilfælde drejer det sig om aftapning af denne letdrikkelige og muntre vin, som er lavet på Dolcetto druer. Claus Holm kunne finde på at servere vinen til rørt, stegt tatar af oksekød.

 

Importør: Amka, Randers.

 

Thomas Hardy & Sons’ Winery, 2016 Stamp of Australia, South Eastern Australia, Australien – Normalpris 45 kr. – Tilbudspris 35 kr. hos Fakta.

 

Vinen er fremstillet på druesorten og er medlem af Stamp-brandet, som det nu mere end 160 år gamle vinhus brugte som sin første eksportvin. Vinen er rund og blød med smag af svedsker. Claus Holm ville ikke vige tilbage fra at servere den til sin egen livret, som er en pastaret med pancette, altså urøget, krydret bacon.

 

Importør: Coop, Albertslund.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…