Ultimative vine til Mortens Aften

Midt i festrusen over 500 års jubilæet for Martin Luther og hans reformation, der gjorde danskerne til protestanter, fejrer vi traditionen tro årsdagen for den legendariske katolske helgen, Morten Bisps begravelsesdag på lørdag den 11. november med et ordentligt ande- og gåsegilde fredag aften, altså Mortens Aften. Og naturligvis skylles de velstegte kræ ned med vine af allerbedste kvalitet.

 

Det har vi gjort i mange hundrede år, siden fortællingen om den hjertensgode munk, der døde i år 397, nåede frem til Danmark. Hans gerninger var mange, og indbyggerne ønskede ham – mod hans vilje – som biskop i den franske by Tours.

 

For at undslippe gemte han sig i en gåsesti, men gæssene skræppede og afslørede ham, og så var der ingen vej uden om bispestolen.

 

Overleveringer vil vide, at han som hævn for afsløringen i gåsestien dekreterede, at hans menighed mindst 1 gang om året skulle spise gås. Herhjemme har vi valgt 10. november som straffens dag, men vi har skiftet gås ud med and, og de prosaiske statistikker viser, at omkring 600.000 ænder må lade livet op til Mortens Aften. Af gæs spises der kun et par tusinde, men uanset hvad, så holder en fjerdedel af den danske befolkning katolske dyder højt i hvert fald 1 gang om året.
Til festmåltidet har Den Korte Avis’ vinpanelmedlemmer udsøgt deres bedste bud på en vin til gås og and. Det er virkelig crème de la crème.

 

Rødvin

 

Domaine du Vieux Telegraphe, 2015 Télegramme, Châteauneuf-du-Pape APCP, Bedarrides, Rhône-dalen, Frankrig – Normalpris 349,95 kr. – Tilbudspris 249,95 kr.

 

Vingården har været i familien Brunners eje siden 1898, og her laves ikke blot områdets bedste vin, men også vin, der matcher det bedste i hele Frankrig. 2015 Télegramme er stukket sammen af 80% Grenache, 10% Syrah, 6% Mourvèdre og 4% Cinsault druer, hvilket er et perfekt match til fjerkræ med forskellig syrlig, sød og fed garniture.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Bodegas Hermanos Sastre, 2014 Viña Sastre Crianza, La Horra, Ribera del Duero DO, Spanien – Normalpris 199 kr. – Tilbudspris pr. flaske ved køb af 6: 135 kr.

 

Vingården ligger i hjertet af Ribera del Duero, som er hjemsted for en række af Spaniens bedste producenter, og bodegaens vine er ingen undtagelse. Mange af de Tempranillo-vinstokke, der leverer druer til Sastre, er mere end 60 år gamle.

Læs også
Så er Pinsevinen klar på hylderne

 

Det færdige produkt har således en fantastisk koncentration i smag og duft, ligesom vinen har et langt liv forude.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Provinco Italia, 2015 Terre Grande, Puglia IGT, Apulien, Italien – Normalpris 199,95 kr. – Tilbudspris pr. flaske ved køb af 6: 99,95 kr.

 

Vinen er lavet på druesorten Primitivo, der er i tæt familie med den amerikanske nationaldrue Zinfandel. Denne udgave er en kraftkarl med 15% alkohol, men er som følge af sin medfødte druesødme meget rund og behagelige at drikke. Eftersmagen er utrolig lang.

 

Importør: Vin Med Mere, Kolding

 

Læs også
Familiestrid udløste nytænkning – Barolo-vin i topklasse

Celler Tianna, 2015 Bocchoris, Binissalem, Mallorca, Spanien – Normalpris 199 kr – Tilbudspris pr. flaske ved køb af 3: 149 kr.

 

Ferieøen Mallorca er ikke det, man forbinder mest med kvalitetsvin. Men inden for de seneste 20 år har et par håndfulde ambitiøse unge vinmagere udviklet en vinkultur, som matcher det 21. århundrede. Et af resultaterne er vingården Celler Tianna, som gør en dyd af at anvende lokale druer som Monte Negro og Callet i blandinger med internationale druer som Merlot, Syrah og Cabernet Sauvignon. Meget spændende vine.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Azienda Agricola Le Ragose, 2013 Valpolicella Ripasso DOCVQPRD, Classico Superiore, Negrar, Italien – Normalpris 149,95 kr. – Tilbud: 275 kr. for 3 flasker hos MENY.

 

Ordet Ripasso fortæller, at vinen er lavet på en måde, hvor ung Valpolicella-vin hældes på fade, hvori der er gærede rester fra Amarone. Den friske vin suger kraft til sig og opnår en smag, som er lettere drikkelig end den kraftige Amarone. Balancen til and og gås er optimal.

 

Læs også
Nu lysner det vinøse forår

Importør: GOBIvin, Valby

 

Château de Saint Cosme, 2013 ”Les Deux Albion, Côtes-du-Rhône ACRP, Saint-Cosme, Gigondas, Frankrig – Normalpris 150 kr. – Tilbudspris pr. flaske ved køb af 3: 125 kr.

 

Vinslottet, der stammer fra 1490, ligger i Gigondas-området 200 km nord for Middelhavet ved Rhône-fløden og er omgivet af haver med romerske figurer og små fontæner. Den smagfulde vin er fremstillet af 40% Syrah, 10% Mourvèdre, 30% Grenache, 10% Carignan og 10% af den grønne drue Clairette. Hvidvinsdruen giver mere friskhed og aroma til vinen, som både passer til fjerkræ og flæskesteg.

 

Importør: Vinslottet, Greve

 

Château Le Chêne, 2015 Haut-Médoc AOMC, Vertheuil, Bordeaux, Frankrig – Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris pr. flaske ved køb af 12: 69,95 kr.

 

Læs også
Her får beboerne på plejehjemmet en halv flaske vin om dagen

Slottet indgår i rækken af godsejeren Vincent Fabres samling af vinslotte i Haut-Médoc og Margaux og markedsføres under fællesnavnet Domaine Fabre, og nærmere udtrykket ”spotpris” kommer man næppe, når kvaliteten tages i betragtning. Vinen her er sat sammen af druetyperne Cabernet Sauvignon (70%), Merlot (25%) og Petit Verdot (5%). Drik den nu, eller vent til jul.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Casa Silva, 2013 Petit Verdot, Edición Limitada, Valle de Colchagua, San Fernando, Chile – Kampagnepris: 108 kr.

 

Casa Silva blev grundlagt i 1892 af immigranten Emilio Bouchon fra Bordeaux i Frankrig slog sig ned i San Fernando i Colchagua-dalen. I dag råder 5. generation over næsten 1000 hektarer vinmarker og en kapacitet på mere end 7 millioner liter vin. Kun kvalitet lyder mottoet, og den nuværende vinmager, ønolog Mario Geisse, har ført Casa Silva helt op i toppen blandt vinproducenterne i Sydamerika. Vinen her bekræfter det skrevne.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.      

 

Læs også
Supervine fra Alsace’ slagmarker

Les Vignobles Foncalieu, 2012 Réserve du Crouzau, Côtes du Rhône Village AOP, St. Gervais, Frankrig – Normalpris: 99,95 kr. – Tilbudspris pr. flaske ved køb af 6: 55 kr.

 

Her har vi et særdeles godt køb, hvor kvaliteten langt overstiger prisen. Den lidt modne vin, der er lavet af 80% Grenache og 20% Syrah druer, passer perfekt til and og gås. Vinstokkene vokser på højresiden af Rhône-floden, hvor markerne spreder sig fra øst mod vest henover et par mindre bjergkæder. En fortræffelig vin, som kun vil skabe glæde.

 

Importør: Megavin, Odder

 

Bodega Chapillon, 2016 Paul & Rémy, Calatayud, Aragon, Spanien – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris pr. flaske ved køb af 6: 69 kr.

 

Vinhusets navn lyder fransk, og ejeren, Christophe Chapillon, er franskmand født i Loire-dalen i 1970. I 2006 gik han i samarbejde med den aragonske vinmand Cesar Langa, og på godt 10 år har Chapillon placeret sig i toppen af det spanske vinmager-hierarki. Vinen er lavet på 100% Tempranillo og fremstår intens i duft og smag både af frugt og krydderurter.

 

Importør: Vinova, Horsens

 

Viñas Santa Rita, 2014 Secret Reserve, Maipo Valley D.O., Buin, Chile – Kampagnepris 69,95 kr. hos udvalgte Meny og Spar butikker. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vinhuset Santa Rita har gjort Chiles vine berømte i Danmark og borger fortsat for fremragende kvalitet. Den aktuelle vin er sammensat af 53% Cabernet Sauvignon,

 

20% Merlot, 15% Syrah, 7% Petit Verdot og 5% Carmenère. Det giver en herlig duft af blåbær og fylde i munden af frugt og gode tanniner samt en frisk og frugtagtig finish. Hvad mere kan andestegen forvente?

 

Importør: AMKA, Randers

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…