Svamp og frost forvandler druer til skinnende guld

Normalt forbindes svamp, råd og frost ikke med noget positivt, men for vinbondefamilien Nittnaus i landsbyen Gols i den østrigske provins Burgenland er det de faktorer, som sætter ekstra smør på bordet og giver god plads i økonomien.

 

Ædelt råd og frost

Svamp og råd af den art, som kaldes Botrytis eller ”ædel råddenskab”, angriber under særlige varme og tågede forhold vindruer og suger saft ud af dem, mens de hænger på vinstokkene.

 

Tilbage bag det runkne drueskind er en sukkerfyldt masse, som er starten på de kostbare sødmefyldte dessertvine, der går under navnet Trockenbeerenauslese eller Beerenauslese i Østrig og Tyskland. I Frankrig findes tilsvarende vine eksempelvis i Sauterne og Barsac.

 

Eiswein

Med hensyn til frost, som er en forudsætning for at fremstille en tredje vinøs delikatesse, nemlig Eiswein – isvin –, så er det noget af et lotterispil, som familien Nittnaus og andre vinbønder kaster sig ud i. Indsatsen er lange rækker med vinplanter, som druerne bliver hængende på ind i december eller januar, og så ventes der kun på, at klaserne, som beskyttes mod fugleangreb med net, fryser til is. Her er ingen gærsvamp involveret – kun isnende kulde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Supervine fra Sierra Nevada 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udebliver frosten, som i øvrigt ifølge bestemmelserne skal ned på mindst minus 8 grader før druehøsten, så er alle skønne kræfter spildt, mens der omvendt er mange gode euroer at tjene, hvis det lykkes at få de frosne druer presset til most, inden de tør op.

 

Druerne høstes typisk om natten og om morgenen, og når væsken i druerne er frossen, er udbyttet ekstremt lavt, men det indeholder til gengæld en enorm høj koncentration af sukker og syre, og det er denne konstellation, feinschmeckere går efter og betaler mange penge for.

Læs også
Sommerens sidste vine

 

Weingut Nittnaus

Den Korte Avis besøgte for nylig Weingut Hans und Christine Nittnaus, der ligger i et af Østrigs stærkest ekspanderende områder tæt ved Neusiedler See og med grænseområder til både Ungarn, Slovakiet og Slovenien og kun en times kørsel fra hovedstaden Wien.

 

Gården drives i fællesskab af faderen, Hans, som har ansvaret for vinmarkerne, af moderen Christine, der står for vinbutikken, og sønnerne Andres og Hans Michael, som er ansvarlige for henholdsvis salg og marketing og arbejdet som vinmager.

 

Sammen er de et stærkt og yderst kvalitetsbevidst team, som ydermere kan trække på en vidensbank, der er bygget op på mere end 300 års erfaringer fra forfædres dyrkning og forarbejdning af vin.

 

I vinene spores nærheden af natur og en bevidst stræben efter perfektion, hvilket også har udløst stemplet som bæredygtig producent.

 

 

Læs også
Den indre fjende skaber topvine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Spændende vine på menuen

600.000 flasker

Weingut Nittnaus producerer omkring 600.000 flasker røde og hvide bordvine om året og pæne mængder dessertvine, hvis antal afgøres af klimatiske luner. Man ejer selv ca. 60 hektarer, der er fordelt på omkring 70 forskellige parceller. På to tredjedele dyrkes østrigske rødvinsdruer som Zweigelt, Blaufränkisch og St. Laurent, og de suppleres op af internationale typer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Pinot Noir.

 

Hvidvinsdruerne føres an af den østrigske Grüner Veltliner suppleret af Chardonnay og Riesling. I alt bliver det til 15 rødvine og 11 hvidvine, et par roséer og en enkelt mousserende Sekt.

 

Paradevinmarkerne hedder Salzberg, Luckenwald og Leithaberg.

 

GOBIvin og Menu

Af de ovennævnte 600.000 flasker importerer GOBIvin i Valby ikke færre end 100.000 flasker, der går som varmt brød i supermarkedskæden Menu, og uden at forklejne andre gode vine, så har forbrugerne virkelig taget Nittnaus-vinene til sig. Det skyldes ikke mindst, at prisniveauet er forbavsende lavt for vine, der alle fortjener maksimum 6 stjerner, og hvis kvalitet sagtens kunne bære en betydelig højere pris, specielt de ædelsøde dessertvine.

 

11 supervine

GOBI har følgende 11 vine i sortimentet, som føres af Menu:

Læs også
Så er grillvinen parat

 

1 Nittnaus Trockenbeerenauslese. Kr. 199,95 i ½-flaske. Drueblanding: 100% Scheurebe.

 

2 Nittnaus Eiswein Exquisit. Kr. 199,95 i ½-flaske. Drueblanding: Grüner Veltliner og Welschriesling.

 

3 Nittnaus Beerenauslese Exquisit – hvid. Kr. 79,95 i ½-flaske. Drueblanding: Chardonnay, Grüner Veltliner, Scheurebe, Weissburgunder og Welschriesling.

 

4 Nittnaus Beerenauslese Exquisit – rosé. Kr. 79,95 i ½-flaske. Drueblanding: Blaufränkisch og Zweigelt.

 

5 Nittnaus Young Experience Pinot Noir. Kr. 99,95 i helflaske. (Rød)

 

6 Nittnaus Young Experience Chardonnay. Kr. 99,95 i helflaske. (Hvid)

 

7 Nittnaus Pinot Noir Selection. Kr. 99,95 – Tilbud: 2 helflasker for 150 kr. (Rød)

 

8 Nittnaus Zweigelt Selection. Kr. 99,95 – Tilbud: 2 helflasker for 150 kr. (Rød)

 

9 Nittnaus Chardonnay Selection. Kr. 99,95 – Tilbud: 2 helflasker for 150 kr. (Hvid)

 

10 Nittnaus Grüner Veltliner. Kr. 99,95 – Tilbud: 2 helflasker for 150 kr. (Hvid)

 

11 Nittnaus Zweigelt Rosé. Kr. 99,95 – Tilbud: 2 helflasker for 150 kr. (Rosé)

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…