Regeringen vil skærpe straffen for ulovlige skydevåben – i et stort land er straffen så høj, at selv de værste forbrydere bliver bange

Med sin nye bandepakke lægger regeringen blandt andet op til, at minimumsstraffen for at bære ulovlige skydevåben skal fordobles fra ét til to år.

 

Bandepakken, som blev præsenteret i lørdags den 28. januar, skal nu forhandles med Folketingets partier, hvor blandt andre Dansk Folkeparti allerede i efteråret sidste år meldte ud, at minimumsstraffen for ulovlige skydevåben efter partiets opfattelse bør hæves til tre år.

 

Under slogan’et ”Bander bag tremmer” vil regeringen blandt andet afskaffe prøveløsladelsen for rockere og bandemedlemmer, der er dømt efter bandeparagraffen, ligesom der skal indføres skærpet straf for skyderier i det offentlige rum.

 

Ligeledes skal adgangen til prøveløsladelse indskrænkes for alle bandemedlemmer, også selvom de ikke afsoner en straf for bandekriminalitet.

 

Juraprofessor afviser strengere straffe, men erfaringerne er gode

Efter regeringens fremlæggelse af bandepakken interviewede TV2 juraprofessor Eva Smith. Hun er blandt andet kendt som hovedfortaler for det synspunkt, at strengere straffe ikke nytter noget, og det gentog hun i lørdags i et interview med TV2.

 

Hvis juraprofessoren i stedet for blot at henvise til forskning, men i stedet havde forholdt sig til virkelighedens verden, sådan som den blandt andet ser ud i Japan, var hun måske kommet på andre tanker.

 

Således viser en FN-statistik, at Japan i 2013 havde verdens laveste antal skuddræbte per 100.000 indbyggere, nemlig 0,01 kun overgået af Island med 0,00 procent.

 

Danmark lå pænt oppe i rækken med 0,27 skuddræbte per 100.000 indbyggere, medens USA topper listen med 2,7 skuddræbte per 100.000 indbyggere kun overgået af Mexico med 9,94 skuddræbte per 100.000 indbyggere.

 

Fængselsstraffe på op til livstid for bandeskyderi

De utroligt lave japanske drabstal som følge af skyderi skal især ses i relation til, at der bor omkring 130 millioner mennesker i Japan, og heraf alene omkring 40 millioner i hovedstaden Tokyo. Det er syv gange så mange, som der bor i hele Danmark.

 

Læs også
Så mange asylansøgere i Danmark blev sidste år dømt overtrædelser af straffeloven – herunder for drab og voldtægter

Når drabstallet alligevel kan holdes på det lave niveau, skyldes det, at Japan i lighed med Danmark har en bandelovgivning, men hvor man er ikke så lidt mere konsekvent, end regeringen lægger op til at være i sin nye bandepakke.

 

Japan har en række store mafiaorganisationer, yakuza, kaldes de på de breddegrader.

 

Her er lovgivningen således indrettet, at hvis et menigt yakuza-medlem bliver taget med et våben med tilhørende ammunition, vil han få en dom på gennemsnitlig syv års fængsel, fremgår det af en artikel i den engelsksprogede The Japan Times.

 

Bliver han taget i at affyre et våben, kan han risikere fængsel på helt op til livstid

 

Yakuza boss fik syv års fængsel uden at have rørt et våben

En af de mere berømte retssager på området i Japan går helt tilbage til den 26.december 1997 med arrestationen af lederen af en af Tokyo’s mest magtfulde yakuza’er, Kaneyoshi Kuwata, som blev arresteret for ulovlig våbenbesiddelse uden at have et våben på sig.

 

Yakuza bossen kom sammen med en række af sine bandemedlemmer kørende i en kortege af Mercedes’er, som alle blev stoppet og ransaget af politiet. Under ransagningen fandt man et skydevåben i en af de biler, som bossen ikke sad i.

Læs også
Tre modbydelige sager om voldtægt og drab har skabt international debat om indvandring og kriminalitet

 

Ikke desto mindre blev han gjort ansvarlig for våbnet og blev efter en langvarig retssag idømt syv års fængsel, og det har lige siden givet genlyd i yakuza-kredse.

 

”At være i besiddelse af et skydevåben svarer til at gå rundt med en tidsindstillet bombe på sig. Tror du, at en person ved sin fornufts fulde brug vil drømme om at være blot i nærheden af et?” siger således en yakuza boss på mellemlederniveau til The Japan Times.

 

I Danmark er forholdene noget anderledes, og du kan læse mere om regeringens nye bandepakke i artiklen ”Skyderier og drab får regeringen til at skærpe kursen over for banderne.”

 

https://mic.com/articles/126573/japan-has-shown-the-rest-of-the-world-how-to-eliminate-shooting-deaths#.VgFIkJ9XZ

 

http://www.japantimes.co.jp/news/2013/01/06/national/media-national/even-gangsters-live-in-fear-of-japans-gun-laws/#.WI3FAIWcGUl

 

 

Læs også
Nye tal: Medens kriminaliteten falder generelt, stiger volden og antallet af voldtægter dramatisk – men det snakkes der helst ikke om
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…