Gode forslag til årets sidste aften: Knald og brus på Nytår

Der er mange måder at fejre et nytårs kommen, men for de fleste danskeres vedkommende starter festen kl. 18, når Dronning Margrethe taler til sit folk, og mange af os hører Majestætens tale om stort og småt med et glas Champagne eller en anden vin med bobler i.

 

Herefter skilles vandene ude i de danske hjem. Nogle fortsætter med boblende vin til skaldyr som hummer og østers, andre snupper en god, stille hvidvin til den kogte torsk, hvis de ikke foretrækker øl og snaps, mens atter andre foretrækker noget godt kød som eksempelvis oksemørbrad med en god rødvin til.

 

Men husk lige, at hvis der serveres kransekage sammen med boblevin, så skal vinen være sød. Bitre mandler kan ikke fordrage noget med tørhedsbetegnelsen ”brut”, ”trocken” eller ”secco”.

 

Alle fester således hver på deres måde på årets sidste dag, men uanset hvad, så har Den Korte Avis’ kompetente vinhandlerpanel et godt vinforslag, der kan ledsage ethvert nytårsmåltid. Læs mere nedenfor.

 

Vin med brus og bobler

 

Unions de Propriétaires Récoltants, Champagne Le Mesnil, Blanc de Blanc Grand Cru, Le Mesnil-sur-Oger, Champagne, Frankrig. Normalpris 359,95 kr. – Nytårstilbud 249,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Vinen er lavet af 100 pct. Chardonnay druer i forskellige årgange fra Champagnedistriktets fineste Chardonnay-mark. Dette jordstykke giver de mest komplekse, sprøde og mineralske Champagner. Den er en majestæt værdig, men er også suveræn flot til skaldyr.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Pol Roger Champagne, Rich Demi Sec, Epernay, Champagne, Frankrig – Normalpris 359 kr. – Nytårstilbud 250 kr.

 

Læs også
Sydamerikas bedste Pinot Noir-vine

Champagnehuset blev grundlagt i 1849 og fortsætter som familieejet de gamle traditioner med opkøb af de bedste druer i hele Epernay- og Vallée de la Côte des Blancs-distrikterne som supplement til de 40%, man selv dyrker på 85 hektarer. Denne fantastiske vin bør forbeholdes det højtidelige tidspunkt, hvor året skifter fra 2017 til 2018, og hvor den traditionsrige kransekage serveres. Det bliver næppe bedre.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Champagne Cheurlin Noëllat, Brut Cuvée Privilege, Bar-Sur-Seine, Aube, Champagne, Frankrig – Normalpris 349,95 kr. – Nytårstilbud 249,95 kr.

 

Denne Champagne er ret så spændende og er sammensat af tre druesorter, Chardonnay, Meunier og Pinot Noir. Importøren foreslår, at cuvéen serveres til skindstegt fisk med grillet agurk i cremet peberrodssauce. Alternativt til braiseret kylling med salvie og Noily Prat-dampede spæde gulerødder. Hvorfor ikke prøve noget nyt?

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Læs også
Interessen for vin fra Bordeaux vokser igen

Les Roches Blanches, Charles Montaine Champagne Brut, Dizy, Champagne, Frankrig – Nytårskampagnepris 189 kr. hos udvalgte MENY og Spar butikker. På tlf. 8641 9600 oplyses nærmeste forhandler.

 

I glasset har vi en masse fine bobler i en lys gylden vin, som dufter godt af frisk og delikat eksotisk frugt. Smagen behager smagsløgene og bliver hængende længe i munden. En fin aperitif og hyggevin – også på andre tider end nytåret. Druesammensætningen består af Pinot Noir, Meunier og Chardonnay.

 

Importør: Amka, Randers

 

Domaine Arthur Metz, Reserve de Abbaye 1904, Cremant d’Alsace AOP, Marlenheim, Alsace, Frankrig – Normalpris 129,95 kr. – Tilbudspris i uge 51: 79,95 kr.

 

Et herligt alternativ til de dyre Champagner, men som giver fuld valuta og oplevelse for pengene. Cremant’en, som franskmænd kalder alle boblevine uden for Champagne-distriktet, er fremstillet på 100% Pinot Blanc druer, og den kan med største fornøjelse drikkes til kogt torsk eller kogt laks.

 

Importør: Mega Vin, Odder.

Læs også
Pulenta Estate – et supervinhus i Argentina

 

Propietat Cal Cassanyes, Cava Oriol Rossell, Penedes D.O., Catalonien, Spanien – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris ved køb af 6 flasker: 75 kr.

 

Vinhuset er familiedrevet og har i de sidste 30 år specialiseret sig i højkvalitets Cava – det spanske ord for mousserende vin. De anvendte druetyper hedder Xarello, Macabeu og Parellada, og tilsammen giver de en fantastisk god oplevelse, hvad enten den anvendes som aperitif eller som ledsager til en god gang spansk blæksprutte.

 

Importør: D’Wine, Aalborg.

 

Hvidvin

 

Domaine Laurent Dupatis, 2015 Chablis ACC, Chablis, Yonne, Frankrig – Nytårstilbud 189,95 kr.

Læs også
Lambrusco i lange baner

 

Vinområdet Chablis er en del af Bourgogne vindistriktet, selvom beliggenheden langt nordligere ikke har nogen fysisk kontakt med hovedområdet. I disse kølige omgivelser fremstilles hvidvin af en helt særlig karat, næsten uanset hvilken klassificering, der er sat på jordbunden. Dupatis’ 2015 er lavet på 20 år gamle vinstokke og fremstår som ren frugt med knivskarp, elegant syre.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Cave Cooperative La Chablisienne, 2014 La Pierrellée, Chablis ACC, Bourgogne, Frankrig – Normalpris 159,95 – Stykpris ved køb af 12 flasker: 99,95 kr.

 

Vinproducenten La Chablisienne er et cooperativ, der som følge af en benhård styring af sine medlemmers dyrkningsmoral med rette kaldes for ikke blot Frankrigs, men også verdens dygtigste andelsforetagende. Det forpligter, og denne forpligtelse lever denne sympatiske 2014-ambassadør for de stenede vinmarker fuldstændig op til. Eminent ledsager til østers og andre skaldyr.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Læs også
Tak til Skjold Burne

Château Milijay, 2016 Clos des Plumes, Côtes du Rhône Blanc AOP, Jonquières, Frankrig – Normalpris 149 kr. – Nytårsstyktilbud 134 kr. ved køb af 3 flasker.

 

Hvide vine fra Rhône-dalen ser og hører vi ikke meget til i Danmark, men de findes, og den aktuelle vin fra Milijay er simpelthen pragtfuld. Det er ren urte- og blomsterhave på flaske. Vinen er komponeret op omkring 5 forskellige hvide druesorter: 30% Viognier, 15% Clairette, 15% Grenache Blanc, 20% Roussanne og 20% Marsanne. Servér den til forretten eller gem den til gedeosten.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Rødvin

 

Alexander Valley Vineyards, 2014 Cabernet Sauvignon, Sonoma County, Californien, USA – Normalpris 219 kr. – Tilbudspris for køb af 2 flasker: 375 kr.

 

Vingården ligger uden for byen Healdsburg i den nordlige del af det vinområde, der kaldes San Francisco Bay Area. Her langs Russian River fremstilles nogle af de kraftigste Cabernet Sauvignon vine i Nordamerika. Denne udgave er gjort perfekt ved tilførsel af små mængder Merlot, Cabernet Franc, Malbec og Petit Verdot. Så her har vi den helt optimale oksekødsvin.

 

Importør: Vinslottet, Greve.

 

Azienda Agricola Vitivinicola Pelissero, 2013 Long Now, Langhe DOC, Treiso, Piemonte, Italien. Normalpris 199,95 kr. – Nytårstilbud: 3 flasker for 375 kr. hos MENY.

 

Vingården ligger i et rent Barbaresco-vinområde, og ejeren, Giorgio Pelissero, er odistrikters Barolo’er. 2013 Long Now er dedikeret til en kulturel tænketank, der maner til omtanke om at bruge tiden optimalt. Vinen er i øvrigt blød og dejlig og garanterer succes ved middagsbordet.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

Château Lamothe-Cissac, 2010 Haut-Médoc AOC, Cissac, Bordeaux, Frankrig – Normalpris 159,95 kr. – Tilbudspris pr. styk ved køb af 12 flasker: 99,95 kr.

 

Årgangen 2010 i Bordeaux – og mange andre steder – betegnes for den bedste i det 21. århundrede. Den bides kun i haserne af årgang 2015, og dommen over, hvem der er bedst, fældes først med sikkerhed om i det nye år 2018. Men er man Bordeaux-fan, men ikke-nørder bør høre efter, så er det bare om at få købt noget Lamothe-Cissac 2010. Den er bare fuldendt.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…