Mange tusinde hvalpe skifter i det nye års første måneder trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Her er dyrlægens gode råd til at reducere usikkerheden og hjælpe hvalpene til en bedre start på det nye liv.
I foråret henter tusindvis af danskere en ny lille hund med hjem. Skiftet fra hundemor til en ny familie er en stor omvæltning for hvalpen og kan nemt gøre den utryg. Men der er en god chance for at gøre dens første tid til en succes, hvis den kommende hundeejer følger nogle enkle forholdsregler. Dyrlæge hos Ceva Animal Health, Lisbeth Jørgensen, fortæller her, hvad man skal sikre sig, både før og efter hvalpen er kommet med hjem.
– Inden man vælger hvalp, bør man besøge det sted, hvor den er vokset op. Det er vigtigt at sikre sig, at hvalpen er vant til at være inde i huset, at man ser dens mor og kuldsøskende, og at det virker som et godt sted. Opdrætteren skal have sørget for at ”fylde dens ordbog op” med oplevelser. Eksempelvis ved at have taget den med i skoven, have givet den en tur i bilen eller have vist den, hvordan en støvsuger lyder.
Kort sagt skal opdrætteren have sørget for, at hunden har oplevet nogle af de ting, der kommer til at blive hverdag fremover – de ting bliver den vant til og ikke bange for. Den nye ejer skal så forsætte med at fylde ”ordbogen” op efter at hvalpen er flyttet ind, forklarer Lisbeth Jørgensen.
En særlig hjælp til hvalpen
Det kan også være en god idé at gøre noget særligt for at hjælpe hvalpen, når den bliver taget fra sin mor. Ved adskillelsen er det nemlig ikke kun morens fysiske nærhed, den mangler.
– Hvalpenes mor udskiller et stof, et feromon, fra området omkring mælkekirtlerne for at gøre sine unger trygge og skabe bånd til dem. Når hvalpene bliver taget væk fra moren i otte ugers alderen, bliver de ikke længere påvirket af feromonet. Deres mor er væk, deres søskende er væk, der er ikke noget velkendt. Nogle opdrættere giver derfor hvalpene små fleecetæpper, der har ligget ved tæven, med på turen for at gøre dem trygge. Det kan også være en god idé at give dem Adaptil halsbånd med en syntetisk kopi af feromonet for at skabe tryghed i den første tid, fortæller Lisbeth Jørgensen.
Giv hvalpen nærhed og ro
Vel ankommet i hvalpens nye hjem er det vigtigt at være opmærksom på, at hvalpen ikke skal være alene.
– Vær i nærheden af den. Den kan eventuelt sove i soveværelset i starten og stille og roligt blive flyttet længere væk. Hvis man er en børnefamilie, skal børnene lære, at hunden skal have et sted, hvor der er helle. Det kan for eksempel være hundekurven, hvor den ved, at den altid kan få fred, siger Lisbeth Jørgensen og tilføjer:
– Dét, hvalpen oplever i socialiseringsperioden de første fire måneder af sit liv, er noget, der hænger ved resten af livet. Ved at give den en god start kan man skabe en solid grobund for et godt liv.
CEVA ANIMAL HEALTH A/S i Vejle er et datterselskab af det franske medicinalfirma Ceva Santé Animale. Ceva leverer lægemidler, vacciner og frihandelsvarer til alle dyrearter, som hovedsageligt produceres på egne fabrikker i EU. www.ceva.dk
ADAPTIL er en syntetisk kopi af hundens tryghedsskabende feromon, der skaber en følelse af naturlig velvære for såvel hvalpe som voksne hunde. Adaptil kan anvendes forebyggende eller i kombination med træning ved allerede opståede adfærdsproblemer. Produktet er uden bivirkninger og fås hos dyreklinikker og dyrehandlere som halsbånd, spray og elektrisk diffuser. Nærmeste forhandler anvises på www.adaptil.dk