Ferrari udfordrer Champagne

Foto: Ferrari

De Gode

Dråber

 

Legenden om Ferrari begyndte i 1902 med en ambitiøs mand, Giulio Ferrari, og hans drøm om at skabe en mousserende vin, – nej, ikke Ferrari-racerbilen, som rent faktisk først så dagens lys i 1947, – der kunne tage konkurrencen op med de bedst franske Champagnemærker, selvom den ”kun” stammede fra druer, som voksede på bjergskråninger i det nordlige Italien i Trentino-provinsen.

 

I 1902 var Trentino og Trento stadig en del af Det østrig-ungarske Kejserdømme, og den tysktalende Giulio Ferrari fik sin uddannelse på Forschungsanstalt für Garten und Weinbau i Geisenheim i den tyske vinregion Rheingau. Herefter tog han arbejde i Champagne-byen Epernay, hvor han fik ideen til at lave højt profileret Spumante i sin hjemegn.

 

Kvalitetsrytter

Han startede sit pioner-projekt med at tage til Frankrig og købe Chardonnay-vinstokke, som ikke tidligere havde været dyrket i Italien, så også her blev han en foregangsmand. Vinstokkene blev plantet i de kølige højder bag byen Ravina i Trento, og da forarbejdet var på plads, gik det kun én vej: Fremad og opad.

 

På forbavsende kort tid lykkedes det at skabe en organisation og et vinhus med en reputation og et kvalitetsniveau, som både dengang og ikke mindst nu matcher de bedste udøvere i Champagne.

 

Champagne-metoden

Årsagen til succesen gemmer sig i, at Giulio Ferrari overførte den såkaldte Méthode Champenoise til Cantine Ferrari. Denne metode kræver, at gæring nr. 2 skal foregå i flasken, som langsomt drejes op i lodret stilling med flaskehalsen nederst. Her samles gærrester og andre urenheder sig parat til at blive frosset i flaskehalsen og fjernet ved hjælp af trykket i flasken. Når isproppen med bærmen er væk, erstattes den af en dosis sød ekspeditionslikør, hvorefter flasken proppes til og forsynes med ståltrådslukning.

 

Lunelli Familien tager over

Giulio Ferrari fik ingen arvinger, så i 1952 solgte han sin vingård til den lokale vinhandler Bruno Lunelli. Sammen med sin familie løftede han den i forvejen høje kvalitet, og i dag er det tredje generation, Marcello, Matthew, Camilla og Alessandro Lunelli (Se foto), der står for driften af firmaet Tenute Lunelli, hvor Cantine Ferrari med sin kæmpeproduktion af sprudlende Spumante er hovedhjørnestenen.

 

Siden starten har det været et princip kun at anvende druer fra egne marker eller druer købt fra særligt udvalgte vinbønder, som man har arbejdet sammen med i mange år og afregnet til i forhold til druernes kvalitet. Processen med lang flaskelagring på bærmen er yderligere forlænget, og i dag ligger deres vine uden årgang mindst 24 måneder, mens årgangsvinene og de såkaldte prestige-cuvéer ligger på lager mellem 5 og 10 år, før de kommer i handelen.

Læs også
Supervine fra Sierra Nevada 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bobler til festivitas

Siden starten i 1902 har Ferrari markeret sig både hjemme og i resten af verden. Vinene er således fast inventar, når det italienske fodboldhold har sat modstanderne skakmat, eller når præsidenter og premierministre mødes til G8-topmøder eller til middage i Downing Street og Det Hvide Hus.

Læs også
Sommerens sidste vine

 

Men også i vinens verden ligger Ferrari i sin klasses top, og huset har opnået 1 stjerne i det ansete tidsskrift Gambero Rosso, hvilket betyder, at man har opnået de eftertragtede 3 glas flere gange end 10. (I skrivende stund 16 gange”. Desuden blev Ferrari i 2015 kåret som ”Sparkling Wine Producer of the Year” ved The Champagne and Sparkling Wine World Championships.

 

Ud over mousserende vin har Lunelli familien siden begyndelsen af 1980’erne startet produktion af rød- og hvidvine på vingårdene Tenuta Margon i Trentino, Tenuta Castelbuono i Umbrien og Tenuta Podernovo i Toscana.

 

Hos Philipson Wine

I Danmark har Philipson Wine i Kokkedal netop overtaget importen af topspumanter fra Ferrari (15 udgaver) og bordvine fra Tenuta Castelbuono og Tenuta Podernovo, bl. a. følgende:

 

 af mulige ****** (6)

 

2010 Ferrari Perle, Trentodoc. Pris: 199,95 kr. ved køb af 12 flasker.

Læs også
Den indre fjende skaber topvine

 

 

 

Uden årgang. Ferrari Brut, Trentodoc. Pris: 179,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

 

 

Uden årgang. Ferrari Rosé, Trentodoc. Pris: 159,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Læs også
Spændende vine på menuen

 

 

2013 Ziggurat, Montefalco Rosso DOC, Tenuta Castelbuono, Umbrien. Normalpris:

 

109,95 kr. – Tilbudspris 89,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

 af mulige ****** (6)

 

2014 Aliotto, Toscana IGT, Tenuta Podernovo, Toscana. Normalpris: 99,95 kr. – Tilbudspris 69,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…