En vestlig ambassadør fulgte et møde i Tyrkiets parlament – så fik han besked på at ændre sin måde at sidde på, fordi den stred mod islam

Wikimedia

Den franske ambassadør i Tyrkiet overværede forleden et møde i det tyrkiske parlament. Han sad med sine ben over kors, som det er almindeligt i Vesten.

 

Stor var hans forbløffelse, da en ansat i parlamentet kom hen og gav ham besked om, at han måtte ændre denne stilling. Den blev nemlig betragtet som uislamisk!

 

Sådan en irettesættelse af en udenlandsk diplomat har man vist aldrig før oplevet i Tyrkiet – eller for den sags skyld i noget andet land.

 

Den franske ambassadør så ret bister ud, og i Frankrig har episoden udløst hovedrysten. En anden vestlig diplomat siger til den tyske avis Tagesspiegel, at situationen var helt uhørt.

 

Tyrkiet har ikke givet nogen forklaring på, at man nu insisterer på særlige islamiske regler for, hvordan folk bør sidde.

 

Men det er meget nærliggende at se det som et udtryk for den almindelige islamisering, der har fundet sted i Tyrkiet under præsident Erdogan.

 

Skosålen

Set ud fra Tyrkiets islamiske synsvinkel var problemet med den franske ambassadørs stilling ikke selve det, at han havde benene over kors.

 

Problemet er derimod, at han med denne stilling kom til at vise sålen på sin ene sko – nemlig på det ben, som lå øverst.

 

I islam betragtes skosåler som indbegrebet af urenhed. Det er derfor toppunktet af fornærmelse over for andre, hvis man viser dem sine skosåler på den ene eller anden måde.

 

På samme vis er det en udsøgt hån at kaste sin sko mod et andet menneske. Nogle vil måske huske, at en ophidset iraker netop gjorde dette mod den daværende amerikanske præsident George W. Bush på en pressekonference i Bagdad i 2008.

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

Spredte ben

Når vestlige politiske ledere holder møde med andre ledere, sidder de ofte med benene over kors. Muslimske ledere sidder derimod normalt  med spredte ben og begge fødder solidt plantet i gulvet.

 

Udover at skjule fodsålerne signalerer denne benstilling også en høj status, hvis man skal tro den østrigske managementrådgiver Barbara Eichberger.

 

I Vesten bliver de spredte ben ofte betragtet som macho på en måske lidt vulgær måde. Men i Erdogans verden er det anderledes.

 

De spredte ben betyder, at man fylder meget. Og når man fylder meget, markerer det, at man er en vigtig person.

 

Nye tider

Da Kemal Atatürk grundlagde den moderne tyrkiske stat, var det en verdslig stat. Dengang kunne både mænd og kvinder sidde med benene over kors i parlamentet. Og de første kvinder, der blev valgt ind, bar ikke tørklæde.

Læs også
Højaktuel bog om præsident Erdogan og hans Tyrkiet

 

Nu må man ikke engang vise sine fodsåler af hensyn til islam. Det gælder selv for en vestlig ambassadør, der er på gæstevisit i parlamentet.

 

Nye tider.

 

http://www.krone.at/welt/unislamisches-sitzen-diplomat-in-ankara-geruegt-kopfschuetteln-in-f-story-567078

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…