Dansk fysioterapeut vil undersøge effekten af holdningskorrigerende tøj

Holdningskorrigerende tøj kan i visse tilfælde hjælpe mod smerter i nakke, skulder og ryg. Der mangler dog stadig mere dokumentation for effekten, som Christoffer Rinder Larsen derfor har sat sig for at undersøge.

 

I venteværelserne hos fysioterapeuter landet over vrimler det med patienter, som døjer med forskellige smerter i nakke, skuldre og lænd. Disse patienter er blandt andet mennesker med stillesiddende arbejde ved computeren.

 

–Mange sidder med en meget ensidig foroverbøjet holdning, som ved manglende variation i arbejdsstillinger kan givespændinger   og   muskelsmerter.   Holdningskorrigerende   tøj   gør   imidlertid   brugeren   bevidst   om   sin kropsholdning og fungerer som en reminder, der kan aktivere de rette muskler og give mere stabilitet, forklarer Christoffer Rinder Larsen, fysioterapeut og konsulent fra Exersense.

 

Dansk studieplanlagt

Amerikanske undersøgelser af holdningskorrigerende tøj har allerede vist positive resultater, men Christoffer Rinder   Larsen savner stadig videnskabelig dokumentation, der kan bakke op om de mange positive tilkendegivelser fra brugere. Derfor har den danske fysioterapeut nu valgt at undersøge effekten.

 

–Jeg   planlægger studier, der skalundersøge holdningskorrigerende trøjers   mulige   effekt   på   ændret muskelfunktion, korrigeret kropsholdning og nedsættelse af smerter. Og jeg kunne godt tænke mig at lave et såkaldt randomiseret kontrolleret studie eller RCT-studie, hvor kontrolgrupper inddrages på en måde, der gør det muligt at identificere eller udelukke den placeboeffekt, som trøjen sandsynligvis også har, fortæller Christoffer Rinder Larsen.

 

Supplement ved genoptræning

En holdningskorrigerende trøje skal gå hånd i hånd med fysisk aktivitet og fysioterapi–ikke som et alternativ. Virksomheden Anodyne forhandler eksempelvis trøjer medindbyggede elastiske bånd, som gør brugeren bevidst om egen kropsholdning og derfor kan lindre og i nogle tilfælde afhjælpe smerter i nakke, skuldre og ryg, der er opstået som resultat af en uhensigtsmæssig positur. Ikke mindst i forbindelse med genoptræning har tøjet sin berettigelse.

 

–Hvis du for eksempel er ved at komme dig efter en skade, så er en holdningskorrigerende trøje med til at støtte, så du kan lave dine øvelser bedre og mere korrekt. Også de mange patienter med impingement –eller indeklemningssyndrom –i skulderen kan få et bedre udgangspunkt for genoptræningsøvelserne, siger Christoffer Rinder Larsen og understreger, hvor nemt det er at bruge.

 

–Brugervenligheden er essentiel. Patienter undgår at blive tapet med kinesiotape hver  tredje  dag. Den holdningskorrigerende trøje skal derimod bare tages på, afslutter han.

 

Anodyne blev stiftet i 2014 og forhandler holdningskorrigerende tøj fra IntelliSkin og AlignMed. Holdningskorrigerende tøj er designet til at give en sundere kropsholdning og er specielt egnet til at reducere ømhed og spændinger. www.anodyne.dk

 

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…