Overlæge: Demens kan dække over mange sygdomme

Steen Hasselbalch, Rigshospitalets Neurocenter

Det er meget svært at sige noget om et sygdomsforløb ud fra diagnosen demens, forklarer overlæge.

 

Prins Henrik lider af demens, der blandt andet kan påvirke hans væremåde og dømmekraft, har kongehuset oplyst onsdag.

 

Men diagnosen demens kan dække over mange sygdomme og siger kun meget lidt om det sygdomsforløb, der kan forventes.

 

Det forklarer overlæge og professor ved Rigshospitalets Neurocenter Steen Hasselbalch.

 

– Demens er en tilstand med intellektuel svækkelse som skyldes en sygdom i hjernen, og det er en svækkelse, som er af en vis sværhedsgrad og påvirker ens hverdag. Men det siger intet om den sygdom, man har i hjernen, siger han.

 

Med andre ord kan demens både skyldes såkaldte demenssygdomme som Alzheimers, der løbende forværres, men det kan også forårsages af for eksempel en blodprop.

 

– Hvordan sådan noget her vil udvikle sig, kommer fuldstændig an på, hvilken sygdom, der ligger bag, siger Steen Hasselbalch, der også er forskningsleder for Videnscenter for Demens.

 

– Hvis vi har at gøre med fremadskridende sygdomme er det noget, der forværres over år. Men det kan være alt fra få år til mellem ti og tyve år, siger Steen Hasselbalch.

 

Ifølge Alzheimerforeningen lever mellem 70.000 og 85.000 mennesker i Danmark med en demenssygdom. Heraf har cirka 50.000 Alzheimers sygdom.

 

– Der kan være mange andre årsager til intellektuel svækkelse end Alzheimers sygdom og demenssygdomme. Hvis det skyldes noget andet, er demenstilstanden ikke nødvendigvis fremadskridende, og nogle gange kan den endda behandles, siger overlægen.

 

Læs også
Skader på hovedet øger risikoen for demens

Kun cirka 50 procent af alle demente får stillet en demensdiagnose, og der er cirka 8.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år, oplyser Alzheimerforeningen.

 

– Nogle mennesker bliver opmærksomme på symptomerne meget tidligt, men helt generelt har patienter haft symptomer i nogle år, når de kommer ind hos os, siger Steen Hasselbach.

 

– Men det er meget vanskeligt at sige, hvor langt man er, når man får stillet diagnosen, fortsætter han.

 

/Ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…