Smartphonen fylder 20 år

I august 1996 blev den første smartphone (mobiltelefon) introduceret i Europa, da Nokia kom med deres 9000 Communicator. Ingen troede dengang, at smartphonen 20 år senere ville have udkonkurreret mange andre af de elektroniske medier i hjemmet. Men sådan er det ikke gået…

 

I 1990 havde de fleste en fastnettelefon i hjemmet – og der stod en mønttelefon næsten på hvert gadehjørne. Men ikke mange år efter at mobiltelefonen kom til Danmark, begyndte antallet af fastnettelefoner at falde.

 

I 2001 vender billedet, så der er flere mobilabonnementer end fastnetabonnementer hos danskerne. Til sammenligning har kun 30 procent i dag en fastnettelefon – fortrinsvis blandt folk i den ældste generation.

 

Tallet for danskere med mobiltelefon i dag er helt oppe på 96%, hvilke tydeligt også ses i gadebilledet, på cafeer og restauranter, i skoler, på arbejdspladser m.v., hvor mobiltelefonen bruges overordentligt flittigt.

 

I Danmark ligger vi ret højt, når det kommer til brug af mobiltelefonen i forhold til resten af EU. I Danmark siger 78 pct. af den voksne befolkning i 2016, at de bruger mobiltelefonen til adgang til internettet. For EU samlet set var det i 2015, hvor de seneste EU-tal er opgjort, kun 52 pct., der brugte mobilen til at ”surfe”.

 

Mobiltelefonen bruges i dag til en mangfoldighed af aktiviteter: Sende/modtage e-mails og SMS/MMS-beskeder, surfe på internettet, bruge GPS, spille spil oftest via applikationer, læse nyheder, gå i mobilbank, bruge Mobile Pay m.m.

 

Mobiltelefonen har gennem sin korte levetid udviklet sig med rivende hast: De nye distruptive teknologier udkonkurrerer også anden teknologi i hjemmene – f.eks. digitalkameraerne. I 2011 havde 79% af familierne et digitalkamera – i dag er det nede på ca. 59%. Og udviklingen i mobiltelefonens teknologi er ikke slut her.

 

Den meget populære MP3-afspiller har også oplevet et dyk på få år – fra 50% til 33%, og efter en hastig fremgang fra 2006 til 2012, er GPS’en som separat enhed fuldstændigt stagneret i antal i hjemmene. Man beholder måske stadig den gamle GPS – men køber ikke en ny, når den ikke fungerer mere. Her tager mobiltelefonens GPS også over.

 

Sidste skud på stammen i udviklingen af mobiltelefonens egenskaber er voice-styring, hvor man ikke længere behøver at trykke på taster, men kan bruge sin stemme til at navigere og samtale via telefonen. Man kan snart ikke forestille sig mere udvikling af egenskaberne på denne lille enhed – eller kan man?

 

Kilde: Danmarks Statistik

 

Læs også
Prisen på smartphones bliver ved med at stige

Fakta:

I 1996 præsenterede Nokia den første mobil med PDA funktionalitet, som hed Nokia 9000. Produktet var et resultat af et samarbejde mellem Hewlett-Packard og Nokia. Telefonen var en blanding af Hewlett-Packards tidligere succesfulde PDA kombineret med Nokias mest sælgende telefon på daværende tidspunkt. Den må anses som den første, rigtige intelligente telefon, da den havde et åbent styresystem.

Kilde: Wikipedia

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…