Palæstinensisk udradering af kristen historie

De palæstinensiske kristne er oprørte over ødelæggelsen af ruinerne efter en ældgammel byzantinsk kirke, som man for nylig opdagede i Gaza by.

 

Deres protester vakte dog ingen opmærksomhed i det internationale samfund, især når det gælder FN-organisationer som UNESCO, hvis opgave det er at bevare verdens kultur- og naturarv.

 

Ruinerne af den 1800 år gamle kirke blev fundet på den Palæstinensiske Plads i Al-Daraj-kvarteret i Gaza by, hvor Hamas har planer om at opføre et indkøbscenter. Den dramatiskeopdagelse af ruinerne efter den historiske bygning synes ikke at have gjort indtryk på bygningsarbejderne, som blot fjernede artefakterne og fortsatte deres arbejde på pladsen.

 

Man kan næsten ikke tro det, men der blev anvendt bulldozere til at ødelægge nogle af kirkens artefakter, hvilket fremkaldte en skarp kritik fra palæstinensiske kristne, hvoriblandt nogle straks beskyldte både Hamas og det Palæstinensiske Selvstyre for at kopiere ISIS’ taktik med at udradere historiske steder.

 

For de palæstinensiske kristne er ødelæggelsen af kirkeruinerne endnu et forsøg fra de palæstinensiske muslimske lederes side på at udradere både kristen historie og alle tegn på kristen tilstedeværelse i de palæstinensiske områder.

 

Anklagerne afspejler den bitterhed, som de palæstinensiske kristne føler mod deres ledere på Vestbredden og i Gazastriben. Anklagerne afslører også den voksende følelse af marginalisering og forfølgelse, som mange kristne føler under det Palæstinensiske Selvstyre og Hamas.

 

De palæstinensiske kristne udtrykker også skuffelse over den mangel på interesse, som det internationale samfund, herunder Vatikanet og andre kristne samfund rundt om i verden, har udvist i denne sag, som de anser for at være et overgreb mod deres arv og helligdomme.

 

Hamas hævder, at de ikke har resurserne til at bevare den gamle kirkeruin. En bevarelse af den kristne helligdom, siger de, ville kræve millioner af dollar og hundredvis af arbejdere i en tid, hvor den islamistiske bevægelse står midt i en økonomisk krise på grund af den igangværende “blokade” mod Gazastriben.

 

Det Palæstinensiske Selvstyre fastholder, at ødelæggelsen af de historiske genstande er uden for deres kontrol, eftersom de ikke regerer i Gazastriben. Imidlertid har selvstyreledelsen end ikke ytret sig offentligt imod ødelæggelserne. Dette er det samme Selvstyre, som billiger og fremmer en “intifada” af knivoverfald og bilpåkørsler mod jøder, som “besudler” Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem ved at besøge Tempelbjerget under politibeskyttelse.

 

Set med det Palæstinensiske Selvstyres øjne er jøders besøg på Tempelbjerget langt farligere end ødelæggelsen af vigtige kristne steder i Gazastriben. I stedet for selv at fordømme Hamas’ handlinger udsendte Selvstyrets officielle nyhedsbureau, Wafa, en rapport, som citerede palæstinensiske arkæologers og historikeres oprørte udtalelser vedrørende ødelæggelsen af den kristne helligdom.

 

Læs også
Hamas og Irans planer om at udslette Israel skal stoppes, inden det er for sent

En af lederne af det kristne samfund på Vestbredden, fader Ibrahim Nairouz, skrev et vredt brev til Selvstyrets premierminister, Rami Hamdallah, hvori han klagede over den tankeløse mishandling af kirkeruinerne i Gazastriben.

 

Fader Nairouz skrev i sit brev: “Havde I håndteret det på samme måde, hvis ruinerne havde rummet en moske eller en synagoge?”

 

Han kundgjorde også sin beslutning om at boykotte et besøg af den palæstinensiske premierminister i Betlehem og Hebron i protest mod ødelæggelsen af kirkeruinerne i Gazastriben.

 

Fader Nairouz’ protest fik medhold fra mange vrede, palæstinensiske kristne – og nogle muslimer – som ytrede deres væmmelse ved ødelæggelserne.

 

Sami Khalil, en kristen fra byen Nablus på Vestbredden, skrev:

 

“Jeg mener, at tavsheden nærmer sig konspirationsstadiet. Spørgsmålet er, hvor er de kunstnere, som kan bevare vores kristne arv? Hvor er lederne af kirkerne i Jerusalem og i verden? Hvor er biskopperne? Hvor er Vatikanet og UNESCO? Hvor er lederne og politikerne, som taler og taler og taler om national samling og bevarelsen af helligsteder? Eller er der tale om en kollektiv konspiration for at bringe vores tilstedeværelse og historie i Østen til ophør?”

 

Læs også
Vi får at vide, at den muslimske kultur var en berigelse af Spanien – men sandheden er en ganske anden

En anden kristen, Anton Kamil Nasser, kom med denne kommentar: “Hvad enten der er tale om en kirke eller noget andet, så er dette en form for intellektuel terrorisme og retardering.”

 

Abdullah Kamal, ansat ved Al-Quds Universitet i Jerusalem, sagde: “Desværre er tavsheden over for ødelæggelsen af denne historiske arv i vores land det samme som en forbrydelse.”

 

En kristen kvinde fra det såkaldte Øst-Jerusalem bemærkede: “Vi burde skamme os. Var dette sket under jødisk styre, ville de have gjort stedet til et museum.”

 

Ja, ikke alt ser godt ud for det kristne mindretal i det Palæstinensiske Selvstyre og under Hamas.

 

Det er ingen hemmelighed, at et voksende antal kristne på Vestbredden og i Gazastriben føler, at de systematisk bliver brugt som skydeskive både af Selvstyret og af Hamas, fordi de er kristne.

 

Ødelæggelsen af en gammel byzantinsk kirke i Gaza er blot ét eksempel på den mangel på respekt, hvormed det Palæstinensiske Selvstyre og Hamas behandler deres kristne borgere.

 

Læs også
Hvad er det i kristendommen, som gør, at den har svært ved at imødegå muslimsk masseindvandring i Europa?

I en anden hændelse, som har vakt vrede blandt de kristne, arresterede Selvstyrets politi i sidste uge en fremtrædende kristen forretningsmand i Betlehem, den 60-årige Raja Elias Freij.

 

Det Palæstinensiske Selvstyre hævder, at Freij blev arresteret for at have truet en købmand fra Betlehem – en anklage, som han, hans familie og mange andre kristne på det kraftigste afviser. I sidste weekend samledes flere kristne i en demonstration på Betlehems Krybbeplads for at kræve Freij løsladt og beskyldte Selvstyret for religiøs diskrimination mod ham.

 

De palæstinensiske kristnes lidelser interesserer ikke det internationale samfund. Grunden er, at Israel ikke kan beskyldes for at ødelægge de historiske genstande og bygninger. Hvis den nuværende politik mod de kristne varer ved, vil den dag komme, hvor der ikke længere er nogen kristne tilbage i Betlehem, og pilgrimme, som besøger byen, må medbringe deres egne præster til at lede bønnen.

 

Khaled Abu Toameh er en prisvindende journalist med base i Jerusalem.

 

Artiklen er udkommet på Gatestone Institute og den er oversat fra engelsk til dansk af Mette Thomsen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…