Ny lovende behandling til kvinder med brystkræft

Foto: Kræftens Bekæmpelse
En kombination af to kendte lægemidler har vist overraskende gode resultater for kvinder med HER2-positiv brystkræft. På mindre end to uger skrumpede deres knude markant eller forsvandt helt. Kræftens Bekæmpelse kalder resultaterne meget lovende, men understreger, at man endnu ikke kender virkningen på langt sigt.
– Det er meget lovende resultater, der kan få betydning for den måde, vi behandler brystkræft på i fremtiden, siger Jens Oluf Bruun Pedersen, overlæge og lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse.

 

Enormt spændende og måske en ny måde at angribe brystkræft på i fremtiden. Sådan siger Jens Oluf Bruun Pedersen, overlæge og lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse, om resultaterne af et studie fra University Hospital of South Manchester, der netop er blevet præsenteret på en konference i Amsterdam.

 

Omkring 66 kvinder deltog i et forsøg, hvor de i 11 dage inden deres operation fik en kombinationsbehandling med de to lægemidler Herceptin og Tyverb. En fjerdedel af kvinderne oplevede enten, at deres knude skrumpede markant eller helt forsvandt.

 

– Det ser rigtig lovende ud. Patienterne har kun fået behandling i 11 dage, hvilket er meget kort tid, og alligevel er resultaterne så overbevisende. Det tyder på, at man her står med et virkelig kraftigt redskab. Resultaterne skal selvfølgelig efterprøves i et større studie, og vi kender heller ikke langtidsvirkningerne. Men foreløbig er jeg meget optimistisk, Jens Oluf Bruun Pedersen.

 

Omkring 20 pct. af alle kvinder med brystkræft er HER2-positive. I dag får de tilbudt et års behandling med Herceptin i kombination med kemoterapi efter operationen. Tyverb bruges, hvis kræften har spredt sig. Det nye er dels at kombinere de to lægemidler og dels at starte behandlingen allerede inden operationen.

 

– Forsøget her kan få indflydelse på den måde, man tænker brystkræftbehandlingen på. Det kan både betyde, at kvinderne måske ikke behøver at få kemoterapi efterfølgende, da kombinationsbehandlingen sandsynligvis også vil have fjernet de kræftceller, der kan være andre steder i kroppen. Man kan også forestille sig, at man vælger at tilbyde kombinationsbehandling i mere end 11 dage for dermed at få endnu bedre resultater. Det må yderligere forskning vise, uddyber Jens Oluf Bruun Pedersen

 

Forsøg med kombinationsbehandling

257 kvinder med HER2-positiv brystkræft deltog i det oprindelige forsøg, hvor man undersøgte effekten af at starte den medicinske behandling allerede inden kvinderne blev opereret. Der blev trukket lod, og kvinderne fik enten Herceptin eller Tyverb eller ingen behandling.

Undervejs blev forsøget dog lavet om, da andre forskningsforsøg tydede på, at der var god effekt af at give de to lægemidler samtidig. 66 kvinder modtog kombinationsbehandlingen, hvoraf ca. en fjerdedel reagerede positivt.

 

 

Af Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm

 

https://www.cancer.dk/nyheder/ny-lovende-behandling-til-kvinder-med-brystkraeft/?utm_campaign=ny%20lovende%20behandling%20til%20kvinder%20med%20brystkr%C3%A6ft&utm_medium=email&utm_source=Newsletter

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…