Boganmeldelse – Timothy Snyder: Sort jord. Holocaust som historie og advarsel

Timothy Snyder er en internationalt anerkendt historiker og professor ved Yale University. Han har specialiseret sig i Østeuropas nyere historie. For fem år siden udkom hans ”Blood Lands – Europa mellem Hitler og Stalin” på dansk – den rædselsfulde fortælling om, hvordan det på kun 12 år lykkedes de to diktatorer at tage livet af 14 millioner mennesker i en afgrænset zone i det nuværende Polen, Ukraine, Hviderusland og Baltikum.

 

Statens betydning – forskellen på jødernes skæbne i Estland og Danmark

Nu foreligger hans opfølger, ”Sort jord”, som ikke blot er en detaljeret historisk fremstilling. Den slutter med en advarsel om, at vi bestandigt skal minde os selv om, at ethvert samfund under visse omstændigheder kan ende i blodbad. Når stater destrueres, de lokale institutioner korrumperes, og der er økonomiske incitamenter til at begå mord, er der ikke mange af os, der ville opføre os ordentligt!

 

Snyders allerede omdiskuterede hovedtese er, at det var nedbrydningen af staten, som åbnede mulighed for Holocaust. Jurister spillede en betydelig rolle i de nazistiske planer og overgreb. De værste overgreb mod jøder fandt alle sted i områder, som var blevet afmonteret politisk, juridisk, økonomisk og moralsk. Massemordet på jøder fandt netop ikke sted i Tyskland eller Holland eller Frankrig, men mod øst. De værst ramte områder var de lande, som i løbet af kort tid oplevede en dobbeltbesættelse. Først russerne, så tyskerne. De lokale skiftede side flere gange, hvilket forøgede forråelsen.

 

Interessant er forfatterens sammenligning mellem Estland og Danmark i spørgsmålet om jødernes skæbne. De to små lande lignede hinanden på mange måder. I Estland blev 99 % af jøderne dræbt, i Danmark overlevede 99 %. Den estiske befolkning og regering var endog mindre antisemitiske end den danske. Hvorfor så denne forskel? Fordi alle normale samfundsinstitutioner var sat ud af spillet i Estland, men ikke i Danmark.

 

Auschwitz som slutningen på Holocaust

Det er magtpåliggende for Snyder at understrege, at Holocaust ikke kan reduceres til Auschwitz. Han taler om ”Auschwitzparadokset”, som består i, at eftertiden har fokuseret på denne polske dødsfabrik, men at det store flertal af østbosiddende jøder faktisk var blevet myrdet længe inden Auschwitz. Ved simpel nedskydning, afbrænding og primitiv gasning.

 

Hitler var ikke racist i ordets gængse forstand. Hans verdensanskuelse var styret af biologisme, af vulgærdarwinisme, af jungleloven. ”Hvis der er ét guddommeligt bud, jeg kan anerkende, så er det dette: Du skal bevare arten”. For ham var jøderne ikke en lavere race, men en ikkerace eller en modrace. Næst efter mord mente han, at det var menneskets pligt at dyrke sex og formere sig.

 

Snyder argumenterer overbevisende for sin hovedtese, som nok skal blive heftigt diskuteret af historikere og samfundsforskere. Hans nye bog kan varmt anbefales enhver med interesse for det 20. århundredes histories mere dystre perspektiver. Men det hele er til at holde ud, fordi Snyder slutter med nogle kvalificerede bud på, hvordan vi i vores egen urolige nutid og usikre fremtid kan tackle de store udfordringer, så menneskeheden ikke igen falder i et sort hul.

 

Timothy Snyder, Sort jord. Holocaust som historie og advarsel Gads Forlag 2016, 494 sider, kr. 350,-.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…