Mere end 100.000 danskere beskytter ikke deres trådløse netværk – her er 5 gode råd til at værne det mod snyltere og kriminelle

En ny undersøgelse viser, at 114.000 trådløse netværk står pivåbne for enhver, der kommer forbi. Det vil sige, at netværket ikke er krypteret eller beskyttet af en sikkerhedsnøgle. Uvedkommende får dermed mulighed for frit at logge på det trådløse netværk, hvor de i værste fald kan hente ulovlig data og stjæle personlige oplysninger.

 

Det viser en ny undersøgelse, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA.

 

Hvis ikke netværket er sikret, er der risiko for at fremmede kan læse dine emails, chatbeskeder og opsnappe passwords til netbank og e-Boks. Det er dumt at risikere, når det ikke behøver at koste dig en krone at sikre dit trådløse netværk derhjemme.

 

It-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com kommer her med 5 råd til at sikre sig mod uvedkommende, der vil benytte dit netværk.

 

Først og fremmest skal du åbne din webbrowser, hvor du skal indtaste din routers ip-adresse. Du finder ip-adressen i den instruktionsbog, der fulgte med routeren. Hvis ikke du har den, kan du normalt finde den på udbyderens hjemmeside.

 

1. Vælg WPA2-krypteringen      

Der findes to standard krypteringstyper. WEP og WPA. Du skal vælge WPA2-krypteringen, hvis du har mulighed for det, da både WEP og WPA anses for at være forældede og usikre. I dag er stort set alle nyere routere understøttede med WPA2 og er typisk sat op til denne kryptering fra starten af. En god idé er at tilpasse krypteringen til dit brug. Hvis du fx kan vælge mellem WPA2 Enterprise og WPA2 personal, dur det ikke at vælge Enterprise til hjemmet, da den har en langt større radius end WPA2 personal.

 

2. Skift passwords

Næste trin for at sikre det trådløse netværk er at ændre både netværkets og routerens oprindelige password. Det kan være besværligt at indtaste en lang kode for at logge på nettet, men gør det alligevel for at sikre dig bedst muligt. Lav et stærkt password på minimum 20 tilfældige tegn. Undgå at bruge dit kæledyrs navn eller rigtige ord. Vælg hellere dele af ord og sammensæt delene med tal, tegn, store og små bogstaver. Selve routerens standardpassword er ofte meget enkelt at huske, og ligeledes nem for uvedkommende at gætte sig frem til. Lav derfor også et unikt password til din router, så ingen kan gå ind og ændre i dine personlige indstillinger. Skriv gerne de to nye passwords ned på et stykke papir og gem dem et sikkert sted.

 

3. Skjul visningen af netværkets navn

Gør det sværere for uvedkommende at finde dit netværk ved at deaktivere visningen af dit netværks SSID (service set id, netværksnavnet). Udefrakommende vil stadig kunne finde frem til netværket, men det er væsentligt sværere at finde, når netværksnavnet er skjult. Du kan ofte ændre det under wan-blokering eller det der hedder block icmp ping. Samtidig er det en god idé at ændre navnet på dit netværk, så det ikke har samme navn som din netværksudbyder. Ved at ændre dit netværks navn, signalerer du, at du har sat dig ind i at beskytte dit netværk. Det kan dermed gøre det mindre attraktivt for uvedkommende at hacke lige netop dit netværk.

 

4. Aktiver filtrering af MAC-adresser 

Alle de enheder der er tilsluttet internettet har en MAC-adresse. Ved at aktivere MAC-filtrering kan du begrænse dit netværk til det antal enheder i anvender i husstanden. Det er en effektiv måde at beskytte sit netværk på, da du selv indtaster hvilke MAC-adresser, der skal have adgang til netværket. På den måde bliver det endnu sværere for uvedkommende at bryde igennem til dit netværk.

 

5. Tilslut firewalls

Stort set alle nyere routere har en firewall-beskyttelse for at sikre routeren mod trusler udefra. Vær sikker på at firewall’en er tilsluttet, så dit netværk er beskyttet bedst muligt. Husk også at holde din computer opdateret med firewalls og antivirusprogrammer for at holde uvedkommende på afstand, siger Janus R. Nielsen.

 

 

Christina Kristensen PR Manager – MSC GROUP

 

Website: www.anytech365.com [1]

Del på Facebook