I morgen er de elskede Lucia-optog aflyst mange steder i Sverige – ‘der er for mange, der ikke kan genkende sig i de blonde piger’, siger forsker

Lucia-optog er noget meget stort i Sverige, hvor næsten enhver lille flække har afholdt Lucia-nat, år efter år og til stor glæde for unge og gamle.

 

I gammel svensk overtro troede man, at natten var magisk med overnaturlige væsner. I dag er begivenheden inspireret af den sicilianske martyr Lucia fra det 2. århundrede. Hun blev ifølge overleveringerne tortureret og myrdet, fordi hun var kristen. Hun fik efter sigende stukket sine øjne ud, hvorfor hun er helgen for de blinde. Hun bliver ofte vist med to øjne på en bakke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Likvideringen af 31-årig kvindelig læge i Malmø: Hun fik det dræbende skud, da hun lå på jorden – en medgerningsmand er anholdt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucia-optoget er dybt forankret i svensk kultur og historie. Men uanset hvad svenskerne lægger i Lucia-fejringen, så er den nu på vej ud. Det skriver flere svenske medier. (Fria Tider)

 

Der bliver ingen Lucia i Ystad, Köping, Umeå, Udevalla og Södertalje. I Stokholm har adskillige institutioner nedlagt begivenheden. Mange mener, at traditionen er u-moderne. (Aftonbladet)

Læs også
Sverige asyl-amok: Har alene i år uddelt langt over tredive tusinde statsborgerskaber og modtaget et hav af asylansøgere

 

Elin Gustafsson i Uddevalla har for få år siden været med i optoget af unge piger. Hun fortæller, at det var til stor glæde for børnene. Mange tilskuere, de gamle og de stærke mænd på Volvo-fabrikken blev rørt. Dengang var det kommunen, der arrangerede.

 

”Vi havde 17 forestillinger om dagen. Vi gik rundt til skoler, ældrecentre, virksomheder og de store drenge hos Volvo kneb en tåre,” fortæller hun. (Aftonbladet)

 

I år var det lige før, der ikke blev Lucia i Uddevalla, fordi ingen ville stille op. Derfor trådte hun til.

 

Ingen genkendelse er lig med uvelkommenhed

”Billedet af Lucia er, at det skal være en blond pige. Det er et billede af svenskhed som mange ikke kan genkende sig i. Og hvis man ikke kan genkende sig selv, så er det let at føle at man ikke er velkommen til at deltage”, siger Jonas Engman der er etnolog ved det Nordiske Museum.

 

Det siger vel sig selv, at Lucia-figuren i Sverige er kendt ved en blond pige. Det er jo den hårfarve, der har været mest almindelig i Sverige, men den sicilianske Lucia var næppe blond. Og hvorfor skulle man egentlig føle sig uvelkommen pga en hårfarve?

 

Læs også
Efter drab og eksplosioner: Kriminaliteten fra Malmø er ved at brede sig til Danmark, lyder det fra svensk politichef

Det giver ikke mening. Nej, etnologens udtalelse handler snarere om, at Lucia-fejringen er en kristen tradition. Og at de fleste ny-svenskere er muslimer, som ikke har interesse i festen den 13. december, uanset at børnene og de unge piger synger smukke sange om venskab, lykke og velstand.

 

Og svenskerne, de skal åbenbart være bange for at blive mistænkt for, at være fæle racistiske nationalister, hvis de holder Lucia-fejringen i hævd. Lucias fortælling er ikke for sarte sjæle, men traditionens budskab handler om næstekærlighed og omsorg, og det kan man da ikke få for meget af.

 

Det er i så fald ikke første gang. Der har de senere år været debat om andre juletraditioner så som julekager og ‘pebberkagedrenge’.

Santa Lucia sangen som vi kender den i Danmark:

 

Nu bæres lyset frem

stolt på din krone

rundt om i hus og hjem

sangen skal tone

Nu på Lucia-dag

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

hilser vort vennelag

Santa Lucia, Santa Lucia

 

Her ved vor ønskefest

sangen skal klinge

gaver til hver en gæst

glad vil du bringe.

Skænk os af lykkens væld

lige til livets kvæld

Santa Lucia, Santa Lucia

 

Komponist: Alex Garrf

Læs også
Sidste år var hver sjette nyfødte i Danmark af udenlandsk oprindelse – på blot ti år er danske kvinders fødselstal dalet med flere tusinde

Tekst: Ukendt

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…