Hyggevin omkring Kyndelmisse

Kyndelmisse eller Kjørmes Knud, som nogle af os fejrede i går med lysfest, kraftig suppe og pandekager eller stuvet hvidkål med flæsk og pølse og et glas kraftigt rødvin, er en gammel kristen helligdag, der indtil 1770 markerede den 2. februar som dagen, hvor halvdelen af vinteren var overstået.

 

Til Kyndelmisse knytter sig mange traditioner og varsler. Således betyder stærk blæst på dagen, hvor ”18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden”, at foråret er lige om hjørnet, og ”Kjørmes tø er så godt som 100 læs hø”.

 

Sådanne visdomsord er det værd at skrive sig bag øret og så bagefter eventuelt skylle ned med en god vin.

 

Hvidvin 

 

Weingut Dr. Loosen, 2014 Riesling Feinherb, Bernkastel, Mosel, Tyskland – Normalpris 79,95 kr. – Tilbudspris 125 kr. ved køb af 2 flasker hos Meny.

 

Feinherb betyder, at vinen har liflig sødme. Bag denne lækre kreation af Riesling-druer står den tyske mestervinmager Ernst Loosen, hvis vine har høj reputation langt ud over Tysklands grænser. Drik den til f. eks. sushi.

 

Importør: GOBIvin, Hvidovre.

 

Rødvin  

 

Vini Bruno Giacosa, 2013 Barbera d’Alba DOC, Neive, Piemonte, Italien – Normalpris 289,95 kr. – Tilbudspris 189,95 kr.

 

Læs også
Vin til Store Bededagsferien

Bruno Giacosa laver nogle af Piemontes bedste vine og har blandt mange andre roser fået 100 point fra den amerikanske vinguru Robert Parker. Giacosas vine er traditionelt lavet og har derfor en utrolig lang levetid. Denne Barbera kan man tænke gode tanker ved.

 

Importør: Theis Vine, Skovlunde.

 

IT-AL 7135, 2014 Actarus, Primitivo di Manduria DOP, Apulien, Italien. Her har vi en af disse velsmagende vine, der dukker op af disen, uden at nogen vil vedstå sig faderskabet. Men det kan vinen jo ikke gøre for, og den har en charmerende fylde af blød frugt, som vil behage de fleste, når de får den serveret til en af vinterens kraftige spiser.

 

Importør: Andrup Vin, Esbjerg.

 

Vini Beni di Batasiolo, 2014 Dolcetto d’Alba DOC, La Morra, Piemonte, Italien – Normalpris 139,75 kr. – Tilbudspris 220 kr. for 2 flasker.

 

Læs også
Vin til lunefulde april

Dolcetto er den letteste af Piemontes tre topdruer, som også omfatter Nebbiolo og Barbera. Vinen her kommer fra marken Bricco di Vergne, hvis kalkholdige jordbund giver topkvalitet for Dolcetto-vine. Meget forfriskende at drikke uden mad, men meget fin til pastaretter.

 

Importør: Skjold Burne, Brøndby.

 

Earl de Clos Marie, 2014 L’Olivette, Languedoc ALC, Pic Saint Loup, Lauret, Frankrig – Normalpris 150 kr. – Tilbudspris 135 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinene fra Clos Marie er så biodynamiske, som naturen tillader, og de rangerer helt i top med en udpræget friskhed og med stor tyngde i mineralitet. Druerne er de klassiske Cinsault, Syrah og Grenache, som forener styrke med elegance.

 

Importør: Vinova, Horsens.

 

Læs også
Påskevin til årets vigtigste højtid

Domaine de Blayac, 2013 Minervois AOP, Caunette, Languedoc-Roussillon, Frankrig – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 99,50 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Druerne til denne vin – Syrah, Grenache og Carignan – er plukket på marken La Croix. Navnet betyder kors og relaterer sig til en religiøs højmiddelalderlig sekt – Katharerne –, som tempelridderne blev sendt i marken for at udrydde. Flot vin.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Viticoltori Corte Moschina, 2012 Colle Alto, Veneto IGT, Ronca, Italien – Kampagnepris 120 kr.

 

Vinen er en fuldblods ekstrakt af kraftigt selekterede Cabernet Sauvignon (95%) og Cabernet Franc (5%) druer, som efterfølgende er blevet tørret i 45 dage, før den gærede most er bragt til modning i små egetræfade. I glasset er den rubinrød og i munden har den meget lang finish af solbærsmag.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

Læs også
Forårets spæde trut i hvidvinstrompeten

 

Bodega Luberri, 2013 Biga Crianza, Rioja Alavesa DOC, Elciego, Spanien – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 99 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Florentino Martinez Monje (se billedet) er mesteren bag denne i særklasse flotte vin fra hjertet i Rioja Alavesa. Druerne – 100 pct. Tempranillo – gennemgår en gæringsmetode, hvor der i processen anvendes kulsyre til udblødning af druerne. Herved udtrækkes flere farve- og smagsstoffer til vinen, og resultatet taler helt for sig selv.

 

Importør: Vinslottet, Greve.

 

Château Laroche, 2012 Côtes de Bordeaux, Borech, Gironde, Bordeaux, Frankrig – Normalpris 100 kr. – Tilbudspris 85 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Her har vi en smagfuld og elegant vin lavet på 85 % Merlot og 15 % Cabernet Sauvignon og Franc. Den har områdets kendte dufte af skovbund og krydderier i næsen, og røde bær og frugter fryder ganen. Kan anbefales til grillet lammekød.

Læs også
Skoldhed hvidvinstoddy rimer på sne og kulde

 

Importør: Haller Vine, Middelfart og Vin og Vin.

 

Villa Annaberta, 2008 Canaja Gold, Rosso Verona IGP, Veneto, Italien – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 69 kr. i Kvickly.

 

En god vin med saft og kraft fremstillet af druesorterne Cabernet Sauvignon, Corvina, Rondinella og Croatino – sidstnævnte er lokal og giver ekstra farve til vinen. Den står godt til de fleste kødretter og er meget anvendelig til mellemstærk ost.

 

Importør: Coop, Albertslund.

 

Harewood Estate Wines, 2014 Munda Biddi, Blackwood Valley, Denmark, Western Australia, Australien – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 79,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinens navn betyder ”en sti gennem skoven” på aboriginalernes sprog. Den er lavet på 100 pct Shiraz drue og er i alle henseender en kraftig sag, som kræver en ordentlig steak som match.

 

Importør: Vinmonopolet, Silkeborg.

 

Graceland Vineyards, 2012 Colour Field, Stellenbosch, Western Cape, Sydafrika – Normalpris 89 kr. – Tilbudspris 69,95 kr.

 

En farverig vin komponeret af druesorterne Merlot (85 %), Shiraz (9 %) og Cabernet Sauvignon (6). Der er god balance mellem frugt og syre, og så er den fri for den røgsmag, som skæmmer mange sydafrikanske vine. Prøv den med en Thai beef salat og culotte, som du finder opskriften på i importørens hjemmeside.

 

Importør: Jysk Vin – det gode glas, Randers.

 

Bodega Viu Manent, 2013 Gran Reserva Cabernet Sauvignon, Valle de Colchagua, Chile – Normalpris 79,95 kr. – Tilbudspris 59,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Vinhuset har gennem mange års intens indsats oparbejdet ekspertise i at lave rent duftende og smagende vine med finesse. I den aktuelle vin er det en flot solbærduft og –smag, som dominerer. En ren Bordeaux-killer.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Angelo Rocca e Figli, 2014 Grande Passolo, Rosso Salento IGT, Apulien, Italien – Kampagnepris 64,95 kr. På tlf. 8641 9600 oplyses nærmeste forhandler.

 

På italiensk betyder ”passolo” et produkt, der er lavet af overmodne druer med en naturlig rosinsødme. Vinen er lavet på en blanding af Negroamaro og Primitivo druer, og den er en perfekt ledsager til lasagne eller grillmad.

 

Importør: Amka, Randers.

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…