Skolen tog et stort skridt og forbød eleverne at have mobiltelefoner – først rasede de, men så skete noget helt fantastisk

Det er nu snart et år siden, at Sct. Knuds Skole i Fredericia indførte forbud mod mobiltelefoner i skolen.

 

Hvis mobilen er med i skole skal den afleveres ved ankomst.

 

Eleverne protesterede voldsomt i begyndelsen, og elevrådet sendte en lang og grundig klageskrivelse til skoleleder Joachim Grundtvig. Men ordningen blev ikke ændret. (Fredericia Lokalavis)

 

I dag er stemningen vendt. Ja faktisk gik der kun et lille halvt års tid før eleverne havde overgivet sig.

 

”Til sidst endte det med at vi alle er rigtig glade for at vi skal aflevere den,” fortæller en pige i 8. klasse til Tv2 Nyhederne.

 

Og hendes klassekammerater er enige, bortset fra enkelte der er imod og nægter at aflevere mobilen.

 

”Man kan bedre koncentrere sig.”

 

”Vi laver noget mere sammen. Vi er udenfor, vi spiller kort i stedet for at sidde ned med hver sin skærm.”

 

”Vi er meget mere sammen i klassen, vi snakker sammen og vi er udenfor.”

 

”Vi er sammen på en anden måde, fx når vi går oppe i byen så går vi ikke og kigger ned på en skærm, så går vi og snakker sammen.” Hør eleverne i 8. klasse her.

 

Læs også
Hun er venstreorienteret skolelærer – nu advarer hun om alt for mange muslimske elever og islams voksende indflydelse

Mobil-forbuddet blev indført ved skoleårets start i august sidste år, som sagt under store protester fra eleverne. Flere forsøgte at finde sympati hos deres forældre.

 

“Jeg tænkte ‘Hvorfor!’ Og jeg fortalte mine forældre det. Men de var ikke enige med mig,” fortalte en elev til Fredericia Lokalavis.

 

”Min mor smilte bare,” fortalte en anden elev.

 

Flere af eleverne giver nu udtryk for, at de også er blevet bedre til at administrere mobilen i fritiden.

 

“Jeg har opdaget, at jeg er blevet bedre til at lægge telefonen væk, når jeg er sammen med andre i min fritid. Jeg kan godt tjekke Facebook eller sådan noget. Men når jeg er færdig, lægger jeg telefonen i lommen igen,” siger en pige, som bedre kan lide at snakke med folk, der ikke hele tiden forstyrres af mobilen.

 

Hendes klassekammerat mener hun lærer mere i skolen når mobilen ikke hele tiden skal passes.

 

Læs også
Unge med ‘udenlandsk baggrund’ trængte ind på skole i Haderslev og spurgte efter lederen – så slog de to lærere ned

“Ja, telefonen forstyrrer ikke, og det er godt for koncentrationen. Jeg føler i hvert fald, at jeg lærer mere,” siger hun. (Fredericia Lokalavis)

 

Skolen dispenserer og tillader mobilerne hvis det er relevant for undervisningen. Sct. Knuds Skole er en katolsk privatskole.

 

Der er brug for at underviserne laver regler

Dorte Ågård er lektor ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet. Hun mener der er brug for at lærerne udformer strategier for elevernes væren på internettet, når de er til undervisning. Dorte Agård holder især oplæg for gymnasielærere.

 

“Jeg fortæller lærerne, at det er dem, der skal bestemme, hvornår eleverne må bruge de digitale medier. De gør eleverne en bjørnetjeneste ved at lade være, for det er svært for de fleste elever at begrænse sig. Det er en lettelse for lærerne at høre det. IT har gjort lærerne usikre, de er trængt i defensiven og har lidt et kæmpe autoritetstab. For IT er moderne, de unge er gode til det, og vi vil alle gerne være moderne,” siger hun. (Berlingske)

 

Sidste år viste en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), at den største udfordring for lærerne er elevers manglende deltagelse og koncentration. Det er især Facebook, YouTube eller computerspil, der forstyrrer.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…