I en række københavnske indvandrekvarterer og især på indre Nørrebro oplever myndighederne nu i stigende grad, at børn helt ned til syv år er aktive i bandelignende adfærd.
Det fremgår af en rapport fra SSP-sekretariatet-København, som MetroXpress har fået indblik.
Syv-årige indgår i kriminel gruppe
Således fremgår det af rapporten, at bander af helt unge i stigende grad hærger i flere københavnske bydele og især på Indre Nørrebro, hvor unge helt ned til syv år er med i en kriminel gruppe.
“På indre Nørrebro har en gruppe børn i alderen 7 – 13 år været uroskabende. Gruppen har udøvet hærværk, kastet med sten og haft en konfliktskabende adfærd,” hedder det ifølge MetroXpress blandt andet i rapporten.
Ifølge sekretariatsleder i SSP-København, Tommy Larsen, er det sjældent, at man oplever, at unge helt ned til syv år begår kriminalitet, men han erkender, at det kan ske.
“Unge mennesker bliver draget af de ældre. De synes, at der er gang i gaden, og så stiller de sig hen til dem,” forklarer Tommy Larsen til MetroXpress.
S og DF enige: Der skal slås hårdt ned på de unge
Retsordførerne for henholdsvis Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er enige om, at vejen frem er at slå hårdt ned på de unge, som ikke opfører sig ordentlgt.
Det mener således den socialdemokratiske retsordfører, Lars Aslan Rasmussen, som er født og opvokset på Nørrebro:
“Der er nogle grupper med anden etnisk baggrund, der ikke har respekt for lov og orden, og det må man slå meget hårdt ned på,” siger Lars Aslan Rasmussen til MetroXpress.
DF: Ungdomsdomstol og lav kriminel lavalder
Hos Dansk Folkeparti understreger retsordfører Peter Kofod Poulsen, at:
“Det kalder på, at vi skal have oprettet en ungdomsdomstol og revideret den kriminelle lavalder. Stod det til mig, blev den sat væsentligt ned, så vi kunne gribe tidligere ind og rette op på deres adfærd,” siger Peter Kofod Poulsen til MetroXpress.
Venstre: Forældrenes ansvar
Venstres retsordfører, Jakob Engel-Schmidt, henviser til forældrenes ansvar:
“Jeg synes, at det er et gigantisk svigt af de forældre, der har ansvaret. Der må være nogle forældre, der enten ikke er i stand til at opfange, at der er problemer eller ikke interesserer sig for det, og begge dele er lige sørgeligt.”
Forældrene kan straffes på pengepungen
Efter at VKO i 2011 indførte det såkaldte forældrepålæg, har kommunerne haft mulighed for at straffe forældre, som er ligeglade med deres børns opvækst.
Således har kommunerne mulighed for at indrage børneydelsen for de 7 – 14-årige og ungeydelsen for de 15 – 17-årige, hvis forældrene på trods af gentagne henvendelser og advarsler fra kommunen ikke selv tager hånd i hanke med deres børns opførsel og adfærd.
Projekt: Kommunerne skal øge brugen af forældrepålæg
I 2013 søsatte den daværende regering via Socialstyrelsen et projekt under overskriften “Styrket brug af forældrepålæg over for nydanske familier” som en del af regeringens integrationsindsats.
Projektperioden, der udløb sidste år, var især rettet mod kommuner med mange nydanske familier i ghettoområder eller i ghettolignende bebyggelser.
Formålet var først og fremmest at styrke kommunernes kendskab til forældrepålæg samt anspore kommunerne til at anvende denne mulighed over for vrangvillige nydanske forældre, som ikke vil tage ansvaret for deres egne børn alvorligt, men blot lader dem gå for lud og koldt vand.
Som led i synliggørelse af problemet er det meningen, at Danmarks Statistik fremover for hver kommune skal offentliggøre antallet af forældrepålæg med inddragelse af børn- og ungeydelserne.