Faglærte arbejdere er rygraden i dansk økonomi – nu er der katastrofal mangel på lærlinge

Med 158 optagne på vvs-energiuddannelsen og sidste års 561 nye lærepladser er der akut mangel på lærlinge. Arbejdsgiverorganisationen TEKNIQ appellerer til Blik- og Rørarbejderforbundet om en fælles indsats.

 

– Alt for få har søgt ind på vvs-energiuddannelsen. Det er nu et faktum, at alle som kan og vil, kan få en praktikplads på vvs-energiuddannelsen. Vi står med en akut mangel på flere hundrede lærlinge, siger underdirektør Tina Voldby, erhvervsorganisationen TEKNIQ, talerør for 3.000 installationsvirksomheder.

 

Med kun 158 optagne på vvs-energi-uddannelsen og – sidste år – 561 nye lærepladser står branchen med et underskud af unge, kommende faglærte. Gennem de sidste ti år indgik branchen i gennemsnit 669 uddannelsesaftaler om året. Flest i 2006, hvor 877 fik en læreplads i vvs-branchen.

 

– Vi har apelleret til, at TEKNIQ og Blik og Rørarbejderforbundet i fællesskab afsætter én million kroner til en kampagne, som får vendt den negative spiral. Vvs-branchen er attraktiv. Men omdømmet halter stadig bag efter den teknologiske udvikling, hvor vvs’erne af i dag er frontløbere i den grønne omstilling med et stort fokus på vedvarende energi, indeklima og ventilation, alt sammen elementer i at sikre den grønne omstilling, siger Tina Voldby.

 

– De unge, forældre, folkeskolen og vejledere skal opleve branchen som den er, nemlig en attraktiv, moderne teknisk branche, der er dybt fascinerende for alle, der kan lide at bruge både hoved og hænder. Vi skal ud og gøre en stor indsats for at få flere unge til at søge ind i faget, siger Tina Voldby.

 

– Der er allerede nu virksomheder der mangler lærlinge. Og med kun 158 nye vvs-elever står vi med en alvorlig udfordring, som vi håber på, at Blik- og Rørarbejderforbundet vil være med til at løse, siger Tina Voldby.

 

– Det er nu, der skal handles. Det er bedst, hvis vi i fælleskab kan gå i gang med en aktiv rekrutteringskampagne – kan det ikke lade sig gøre, så tager TEKNIQ og vvs-branchen selv stafetten. siger Tina Voldby.

 

Elektrikeruddannelsen er et lyspunkt

Tal fra Danske Erhvervsskoler viser, at elektrikeruddannelsen rykker opad i popularitet.

 

– Vi glæder os over det meget flotte optag på uddannelsen. Adgangskravet om karakteren 2 i matematik og dansk har virket. Det kan vi se på, at frafaldet på elektrikeruddannelsen nu er helt i bund med blot 2 procent, som forlader uddannelsen. De unge, der er optaget i august, er parate, afklarede og motiverede. Det viser, at de har de faglige forudsætninger for at gennemføre den cirka fire år lange uddannelse, siger underdirektør Tina Voldby, erhvervsorganisationen TEKNIQ, som er talerør for 3.000 installationsvirksomheder.

 

– Vi frygtede, at færre havde fundet vej til erhvervsuddannelserne, herunder elektrikeruddannelsen. Det ser ikke ud til at være tilfældet. Det er glædeligt, for branchen er i vækst og har brug for mange, dygtige lærlinge, siger Tina Voldby.

 

Læs også
Sarah fra Hirtshals vinder i DM i Skills 2018

– Det ser dog ud til, at vi har en stor udfordring med fremover at sikre, at flere unge finder vej til vores vvs-energi-uddannelse, som kun har optaget 158 efter sommerferien. Særligt ser det ud til, at det er dem over 25 år, der ikke har fundet vej til uddannelsen i år. Det er bekymrede, da de normalt vil udgøre ca. en fjerdedel af lærlingene på både el- og vvs-uddannelsen.

 

– Det er ærgerligt, da installationsbranchen er i vækst. Branchen kommer i de kommende år til at mangle kvalificeret arbejdskraft, så der havde været rum til flere praktikpladser til vvs’ere i branchen, siger Tina Voldby.

 

TEKNIQ repræsenterer ca. 2800 tekniske installationsvirksomheder

 

Installationsbranchen beskæftiger i alt 40.000 medarbejdere og har en samlet årlig omsætning på ca. 40 mia. kr. Medlemsvirksomhederne beskæftiger sig med tekniske installationer i byggeriet. Det gælder både traditionelle områder inden for el, vand og varme og andre områder som intelligente bygningsinstallationer (IBI), indeklima og ventilation, tele- og datakommunikation, automatisering, sikring og overvågning, sprinkling, tag- og facadearbejde, energieffektivisering samt vedvarende energi.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…