Unge smadrer ting i indvandrerbebyggelse – ‘det er samfundets skyld’, siger en af vennerne

Omkring 20 ruder er smadrede i de sociale væresteder i Bispehaven.

 

Det er gået værst ud over beboerhuset Trivselshuset, som også blev sparket til i sidste uge, hvor sure unge hærgede diverse krukker og kummer med forårsblomster.

 

Det kunne man se på Facebook gruppen Trivselshuset Bispehaven, hvor et medlem havde lagt billeder ind af hærværket.

 

Foto: Anni Jacobsen, Facebook

 

En leder tager bladet fra munden

I debatten afledt af billederne siger en ung med anden etnisk baggrund, Jahn, at nogen mangler en klub med nogle aktiviteter, og så skal omverdenen lade være med at hade dem så meget.

 

Det svarer Jens Winther, som er leder af det Boligsociale Fællessekretariat i Aarhus på, han siger:

 

-Der går nogen og er utilfredse med deres eget liv, Jahn, og det skal så gå ud over alle andre og alle andres ting. Det kan vi desværre ikke gøre noget ved. Det må de jo selv ændre. De folk i og omkring Trivselshuset gør så meget og får ikke andet end utilfredshed og utaknemmelighed tilbage.”

 

-Når man er 18 eller der over skal man klare sig selv. Så melder man sig ind i en forening og kommer der sammen med andre unge, så hygger man sig med kæresten, med venner, med kammerater fra skolen.

 

-Det er da ikke hverken kommunens eller boligforeningens opgave at underholde unge voksne over 18 år og DA SLET ikke hvis de ikke er taknemmelige.

 

-Hvis du og jeg skal gøre det bedste for de unge du taler om, så skulle vi to måske lære dem een ting: at sige ja tak til den hjælp vi tilbyder dem og gøre hvad vi siger.

 

-Nu kender jeg tilfældigvis de fleste af dem vi tale om og hvad de ikke har fået af tilbud og chancer osv. og nej tak, nej tak, nej tak og fuck kommunen, fuck skolen, fuck Danmark. Ved du hvad Jahn, så må de sku sejle deres egen sø. (Facebook)

 

Foråret fører til mere hærværk

Når vejret bliver lunere er der en tendens til at hærværk stiger. Det kan man også se i Bispehaven hvor der er friske ”spor” efter noget som er blevet brændt af midt på gangstien.

 

Men der har også været ødelæggelser på busskure og nedlæggelse af en vejviser lavet af mindre børn med tilknytning til Trivselshuset.

 

Foto: Pia Mortensen, Facebook

 

Konsekvenserne rammer alle

De voldsomme ødelæggelser har lukket Trivselshuset og genbrugsaktiviteten Smukt og brugt, men de åbner formodentlig snart igen!

 

Trivselshuset har tidligere måtte lukke fordi det meste af personalet var blevet sygemeldt som følge af provokationer fra adfærdsvanskelige unge med bandeattitude. Det var sidste vinter. Nu er opslagene om lukket sat op igen.

 

 

De mange knuste ruder giver associationer til hærværket mod Gellerupparkens nedlagte folkeskole Nordgårdskolen, som nu er jævnet med jorden.

 

På Nordgårdskolen havde man et gulv til loft ”barometer” for rudeknusning. For hver streg steg barometret 100.000 kr. Skolen ha brugt mange millioner kroner på nye ruder.

 

Nogle gange blev de smadrede før de var færdigmonterede og der stadig sad varenumre på.

 

Ødelæggelserne i Bispehaven giver associationer til Nordgårdskolen, og i dag som dengang, kan man undres over hvad sjov der kan være i at ødelægge noget som potentielle små kusiner og fætre har stor glæde af.

 

Nedenfor kan man se nogle af de mange smadrede ruder, som er blevet sikret med særlige plader så ingen kommer til skade på de skarpe skår.

 

 

På en af de knuste ruder, kan man se et opslag for “Containeren”, som er åben en gang om ugen.

 

Hensigten med Containeren er, at opfordre beboerne til at komme med ideer til hvordan man kan skabe tryghed i Bispehaven.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…