Ugens brevkasse: Er den måde SKAT inddriver penge på lovlig?

Colourbox

Spørgsmål:

Min steddatter har en gæld til det offentlige, som inddrives af SKAT. Hun var på laveste kontanthjælp, da gælden blev etableret. I denne periode sendte SKAT et brev til hendes udlejer og pålagde ham ikke at tilbagebetale indskud ved evt. fraflytning af den lejede lejlighed.

 

Hun er nu kommet på førtidspension, og umiddelbart efter fik hun et brev med et girokort på 800 kr. Dette beløb bliver nu krævet betalt hver måned. Hun betaler naturligvis dette, og nu kommer mit spørgsmål: Vil det så ikke være korrekt, at man beder SKAT om at fjerne ”beslaglæggelsen” af lejlighedsindskuddet? Nu får de jo et afdrag hver måned på gælden.

 

Svar:

Uanset om man skylder penge til en privat eller det offentlige, så har kreditor forskellige muligheder for at inddrive gælden.

 

Man kan få en afdragsordning med skyldner, hvor gælden betales af over en periode. Dette er som regel det første man prøver.

 

Samtidig med afdragsordningen har kreditor mulighed for at få sikkerhed i skyldners ejendele. Det kan f.eks. være ejerbolig, bil, værdipapirer, dyre telefoner og smykker, tilgodehavender, overskydende skat og indskud i lejlighed.

 

En del af tingene vil kunne sælges på tvangsauktion for at kreditor kan få sine penge hurtigt, mens kreditor i andre tilfælde, f.eks. ved indskud, må afvente at lejer fraflytter lejligheden, og om der overhovedet bliver penge til overs til kreditor.

 

Udover ovennævnte har det offentlige også mulighed for lønindeholdelse. Det offentlige kan altså gå ind og forhøje skyldners trækprocent, så gælden automatisk fradrages hver måned, allerede inden skyldner får udbetalt sin løn. Arbejdsgiveren får ikke besked om lønindeholdelsen.

 

Man foretager dog aldrig lønindeholdelse i bl.a. kontanthjælp og SU, og skyldner vil altid have nok af sin løn tilbage, til at kunne betale husleje og almindelige fornødenheder.

 

Det som SKAT har gjort i din steddatters tilfælde er altså helt sædvanligt. SKAT sikrer sig på denne måde, at de så vidt muligt kan få hele gælden inddrevet så hurtigt som muligt.

 

Læs også
Lars Løkke Rasmussen og danaidernes kar

Jeg ser ingen grund til at forsøge at få slettet udlægget i indskuddet, men hvis det er et ønske, skal du kontakte SKAT, og jeg vil i så fald forvente, at de vil kræve et større beløb betalt på én gang for at gå med til at slette udlægget.

 

Du kan læse mere om gæld og gældsinddrivelse på www.inkasso-advokaten.dk.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…