Det lyder som en af de gode gamle Århushistorier fra 1970’erne, men ikke desto mindre er det en historie fra virkelighedens verden om en tyvebande, der troede, at den var snu.
Det drejer sig om en gruppe indbrudstyve på tre mænd fra Aarhus-området, der gerne ville arbejde i fred for politiet, da de i marts sidste år gemte en stjålen Audi på en bekendts landejendom i Hedensted.
Audien skulle bruges til at køre til og fra de villaer og virksomheder, hvor gruppen havde planer om at begå indbrud.
Ville sikre sig mod uanmeldt besøg af politiet
For at undgå at få uanmeldt besøg af politiet havde gruppen opsat adskillige overvågningskameraer og alarmsystemer omkring ejensommen, ligesom gruppen også havde gjort det svært for politiet at lokalisere den stjålne Audi.
“Men politiet har andre metoder,” oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse, og i foråret sidste år lykkedes det politiet at finde frem til, hvor den stjålne Audi var gemt.
Ligeledes lykkedes det politiet at undgå videokameraer og alarmsystemer og gennemføre en hemmelig ransagning på ejendommen.
Her fandt politiet adskillige tyvekoster, primært designmøbler, og, for at det ikke skal være løgn: også den harddisk, der indeholdt de seneste tre måneders optagelser fra ejendommens egne overvågningskameraer!
Tyvebandens egne videoptagelser blev det afgørende bevis
På de mange timers videooptagelser kunne politiet se, hvordan indbrudstyvene flere gange kørte afsted i den stjålne Audi om natten for så at komme tilbage igen nogle timer senere.
Sammenholdt med såkaldt masteoplysninger opsnappet fra Audien, når den var ude på togt, de fundne tyvekoster og anmeldelser om indbrud fra private og virksomheder, kunne politiet fastlægge, at gruppen stod bag fire indbrud hos private samt syv indbrud i virksomheder i perioden fra marts til juni 2014.
Dertil kommer en lang række mislykkede forsøg på indbrud.
“Det var altså indbrudstyvenes egen videoovervågning, der endte med at være det afgørende bevismateriale i sagen,” konstaterer Østjyllands Politi og oplyser, at halvanden times sammenklip blev vist i retten.
Mellem to og halvt og halvandet års fængsel
Bandens medlemmer, som nævnt ialt tre mænd fra Aarhus-området, blev anholdt den 24. juni sidste år, og blev i torsdags den 23. april dømt ved Retten i Aarhus.
Den 30-årige hovedmand i sagen, der menes at have deltaget ved alle indbruddene, blev idømt to og et halvt års fængsel, medens de to øvrige på henholdsvis 33 og 26 år hver blev idømt halvandet års fængsel.
Alle tre bad om betænkningstid i forhold til en eventuel anke af dommen.
Udeblev fra domsafsigelse og er stadig på fri fod
Medens to af de dømte nu siddder varetægtsfængslet, indtil sagen om anke er afgjort og de kan overføres til afsoning i et statsfængsel, den 26-årige i en anden sag, er den 33-årige forstsat på fri fod, selvom han ikke mødte op i retten til domsafsigelsen.
Han blev senere anholdt torsdag aften og fremstillet i grundlovsforhør i fredags med krav om varetægtsfængsling indtil spørgsmålet om, hvorvidt han vil anke dommen, er afgjort, hvorefter han uden problemer kan overføres til afsoning i et statsfængsel.
Det nægtede Retten i Aarhus imidlertid og løslod ham med den begrundelse, at han formentlig ikke vil fortsætte med at begå indbrud.
Så er spørgsmålet så, om politiet endnu engang skal bruges ressourcer på at finde ham igen, når han skal ind og afsone sin dom.