Terrortruslen: Regeringen og politiledelsen reagerer alt for svagt

Den britiske forsvarsminister Michael Fallon sagde fredag, at specialstyrker i militæret skal være parate til at rykke hurtigt ud for at hjælpe politiet i kampen mod terrorister.

 

Det skal sikre, at man kan slå kraftfuldt ned på personer og grupper, der pludselig gennemfører terroraktioner (man kalder dem ”pop up” terrorister).

 

Specielt skal militæret kunne sættes ind uden for de store byer, hvor der ikke er de samme svært bevæbnede politistyrker som i storbyerne.

 

Allerede for flere år siden begyndte man at planlægge et tættere samarbejde mellem politi og militær. Snart vil man se på, hvor man kan udstationere militære specialenheder rundt omkring i landet, så udrykningstiden bliver kort.

 

Også i andre lande har man inddraget militæret i kampen mod terror.

 

For nylig blev der stationeret 500 soldater i Roms gader. I Frankrig står militæret for en række bevogtningsopgaver, blandt andet ved synagoger. I Belgien så man noget lignende efter terroraktionen i januar.

 

I Danmark fedter man rundt

Denne inddragelse af militæret for at sikre, at man kan slå igen mod terroristerne med optimal styrke, står i skærende kontrast til det, vi har oplevet i Danmark.

 

Meget tyder på, at der var alvorlige brist i politiets bevogtning af kulturhuset Krudttønden.

 

Meget tyder på, at man ikke havde givet det jødiske samfund i Danmark den nødvendige forstærkede beskyttelse efter terroren i Paris.

 

Meget tyder på, at bevogtningen af synagogen i Krystalgade efter angrebet på Krudttønden var alt for ringe og alt for dårligt planlagt. Hvis det er sandt, som det nu hævdes, at det var den jødiske menighed selv, der måtte bede om politibeskyttelse den aften, er det helt uhørt.

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

Meget tyder på, at den meget beskedne våbentræning, som de almindelige ordensbetjente har fået, har været et alvorligt problem i den forbindelse. Det skal man ikke bebrejde betjentene – ansvaret er politiledelsens.

 

Mens andre lande diskuterer, hvordan militæret kan bruges til at give ekstra styrke til indsatsen mod terror, fedter man i Danmark rundt med, at nogle få ordensbetjente bliver stillet op med våben, som de slet ikke er fortrolige med.

 

En nødvendig redegørelse

Der synes at være hårdt brug for en debat om en markant opgradering af terrorberedskabet i Danmark.

 

Selvfølgelig kan man ikke trylle de nødvendige forbedringer frem fra den ene dag til den anden. Men man er nødt til at erkende, at terrorister når som helst kan slå til igen.

 

Derfor kan det ikke gå hurtigt nok med at danne sig det første overblik over, hvor der synes at være alvorlige mangler, og i hvilken retning man skal styrke beredskabet. Det er lige præcis det, briterne gør i øjeblikket. Den nærmere planlægning kan så følge i anden omgang.

 

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

Herunder bør man også i Danmark inddrage spørgsmålet, om man kan og bør drage nytte af specialenheder i forsvaret.

 

De borgerlige partier og SF har bedt regeringen om at give en redegørelse for, hvilke problemstillinger man skal have afklaret for at få et stærkere beredskab. En sådan redegørelse må også pege på, hvilke opgaver man er nødt til at få løst hurtigt – eksempelvis beskyttelsen af jøderne.

 

Skandaløse reaktioner

Regeringen og Rigspolitichefens reaktioner på kravet om en redegørelse har været skandaløse.

 

Regeringen har gjort alt for at undgå at levere den nødvendige redegørelse. Som Den Korte Avis har været inde på, synes den mest styret af valgtaktiske overvejelser. Men den bliver nødt til at bide i det sure æble, fordi den har et flertal i Folketinget imod sig.

 

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg gik langt i retning af at blande sig i politik, da han også kom med kritik af tanken om en redegørelse. Han lod, som om redegørelsen skulle dreje sig om politiets efterforskning af det terrorangreb, der har fundet sted.

 

Men redegørelsen skal dreje sig om, hvordan man kommer videre herfra.

Læs også
 Det er politiets fornemste opgave at beskytte truede personer – ikke at lukke munden på dem

 

Det er der et stort behov for at få afklaret, al den stund der tilsyneladende var alvorlige mangler i indsatsen. Og al den stund man i udlandet arbejder på højtryk på disse problemstillinger.

 

Management-konsulenter og gruppeterapeuter

Der er ikke kun behov for forbedringer i det konkrete beredskab. Der er også behov for ændringer i mentaliteten. Man kan passende starte i toppen.

 

Sammenlignet med for eksempel den britiske regering har den danske regering været uhørt tilbagelænet og passiv med at formulere mål for terrorbekæmpelsen.

 

Og politiets ledelse, med Rigspolitichefen i spidsen, lyder efterhånden mere som en blanding af management-konsulenter og gruppeterapeuter end som politifolk, der kan gøre helvede hedt for terrorister.

 

Fra toppen skal der udgå impulser, der gør de menige betjente bedre trænede og mentalt skarpere til at tage kampen op mod terrorister.

 

Læs også
Medier: Imam forbindes med terror på Sri Lanka – “Allah skabte dette land til muslimer”

Kunne vi ikke snart høre toppen i den danske regering sige tingene stærkt og klart som den britiske forsvarsminister Michael Fallon:

 

”Vi står over for Islamisk Stat i Syrien, og de står ved Europas grænser, de er ved at blive en meget direkte trussel mod Europa. Vi er nødt til at gøre noget ved det.” (Daily Mail)

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…