Påskeguf på vinhylderne

Påskeugen er kristendommens højdepunkt, og fortællingen om Guds lam. Jesus’ afsked med sine disciple ved den sidste nadver er næppe bedre fortalt end på Leonardo da Vincis maleri i munkenes spisesal i klosteret ved Santa Maria della Grazia-kirken i Milano. Her finder vi inspirationen til vore dages spisevaner med lammekød i alle afskygninger, og hvor vinhandlerne gør deres bedste for at finde den bedste match.

 

Akvavit 

 

Jubilæumssnaps.

I anledning af Grønningens 100 års jubilæum hylder kunstnerne Lone Høyer og Michael Mørk og mesterblander Lars Kragelund det langvarige samarbejde mellem De Danske Spritfabrikker og kunstnersammenslutningen Grønningen med en nykreeret kunstnersnaps. Denne består af tinktur af amerikansk hvid eg og destillater af citronskal, dild og koriander. Det er et nyt pift til påskefrokosten.

 

Der er indtil videre fremstillet 1800 eksemplarer af snapsen, der kan smages og købes på jubilæumsudstillingen på Den Frie og Museumsbygningen, som slutter 12. april.

 

 

Hvidvin

 

Château d’Ampuis, 2013 Cuvée Philipson Blanc, Côtes du Rhône ACRC, Rhône, Frankrig – Normalpris 179,95 – Tilbudspris 89,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Vinen er i fællesskab stukket sammen af vinhandler Chr. Philipson og Rhônedalens verdensberømte vinmagere Michel og Philippe Guigal. Deres valg af 80 % Roussanne, Viognier og Clairette og 20 % Marsanne, Bourboulenc og Grenache Blanc druer giver en fantastisk eksplosion af østerlandske frugtdufte. Servér den til Langfredags fiskeretter.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal. www.philipsonwine.com

Læs også
Supervine fra Sierra Nevada 

 

Rødvin

 

 

Azienda Agricola Dacapo, 2011 Cantacucco, Piemonte DOC, Castagnole, Monferrato, Italien – Normalpris 225 kr. – Tilbudspris 199 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinhuset Dacapo blev stiftet i 1997 af to vinnørder, der var trætte af det internationale vinmarkeds ensrettede smagsbillede. Et af mange eksempler herpå er den aktuelle vin, som er sat sammen af 80 pct. Pinot Noir og 20 % Nebbiolo, hvilket giver en pebret næse og en lang, blød og elegant rustik smag.

 

Importør: Vinslottet, Greve. www.vinslottet.nu

 

Conn Creek Winery, 2012 Zinfandel, Sonoma Country, Californien, USA – Kampagnepris 189,95 kr.

Læs også
Sommerens sidste vine

 

En velsmagende, saftig vin, der viser Zinfandel-druen fra sin optimale side. Farven er dyb rubin, og i næsen er der en dejlig duft af mørke bær og lidt kampfer. Smagen slutter i en symfoni af kirsebær. Eksportøren anbefaler den til nakkekoteletter, der er marineret i sød chilisovs og bagt i ovnen i fem timer. Hertil skal serveres smørbagte yams og stegt babyspinat med bacontern.

 

Importør: Theis Vine, Skovlunde. www.theis-vine.dk

 

Feudi Salentini, 2012 Gocce, Primitivo di Manduria DOP, Leporano, Apulien, Italien – Normalpris 199,95 kr. – Tilbudspris 129 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er næsten kulsort i glasset, hvorfra stiger en blandet duft af blomme, hvid peber og chokolade. I munden opleves stor fylde af solmoden frugt og en lang, blød eftersmag. Det er en Primitivo-vin af sjælden storhed.

 

Importør: Andrup Vin, Esbjerg. www.andrupvin.dk

 

Læs også
Den indre fjende skaber topvine

Staete Landt Vieyard, 2011 Map Maker, Marlborough, New Zealand – Normalpris 136 kr. – Tilbudspris 99 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Hvis husets frue serverer spækket, grillet lammekølle fra New Zealand med masser af hvidløg og rosmarin, så er det næsten et must, at husets herre hælder denne Map Maker i glasset. De passer sammen som hånd i handske. Vinen har navn efter Abel Tasman, som kortlagde den new zealandske kystlinje i 1642.

 

Importør: Jysk Vin – det gode glas, Randers. www.jyskvin.dk

 

Bodega Pago Ayles, 2013 Cutio, Cariñena DO, Aragonien, Spanien – Normalpris 109 kr. – Tilbudspris 75 kr. ved køb af 6 flasker.

 

En rigtig guf-vin fra det nærmest ukendte vinområde Cariñena 2 ½ times kørsel nordøst for Madrid. Den er lavet på 100% Garnacha-drue af vinmagerne Jesús og Jorge Navascués, der begge er foregangsmænd i vindistriktet. Den vil tilfredsstille enhver lammesteg – og for den sags skyld også mange ganer.

 

Læs også
Spændende vine på menuen

Importør: D’Wine, Aalborg. www.d-wine.dk

 

Domaine Lalande, 2013 Les Hauts de Lalande, Pays de la Cité de Carcassone IGP, Frankrig – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 59 kr. ved køb af 6 flasker.

 

En velstruktureret vin komponeret af de velkendte druesorter Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah og Petit Verdot. De har lagret sammen i 6 måneder på nye egetræsfade og har dermed opnået den blødhed og kompleksitet, som gør den særdeles velegnet til påskens mangfoldighed af retter – selv skidne æg i sennepssovs.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup. www.propperiet.dk

 

Quinta do Moinho, 2012 Vida Nova Tinto, Vinho Regional Algarve, Portugal – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 275 kr. ved køb af 3 flasker.

 

Læs også
Så er grillvinen parat

Vinen produceres på popidolet Cliff Richards vingård på Algarvekysten i Sydportugal, hvor hans tilstedeværelse har betydet et revival af vindistriktets tidligere gode ry. Druerne, der anvendes, er Syrah og Aragonez, som er identisk med Tempranillo i Spanien. En dejlig mundfuld til stegt lammeryg.

 

Importør: Vinikassevis, Hvidovre. www.vinikassevis.dk. Her oplyses om nærmeste forhandler.

 

Agricola Sociale Coop, 2013 Donna Elena, La Passione Segreta, Primitivo di Manduria DOC, Leverano, Apulien, Italien – Normalpris 89,75 kr. – Tilbudspris ved køb af 12 flasker 79,75 kr.

 

Leverano regnes blandt de bedste regioner for produktion af Primitivo og Negroamaro druer, idet klimaet påvirkes af hav i både øst og vest. Vinen har et ”køligt” udtryk uden den marmelade, som Primitivo ofte er præget af. Den har bid og en god koncentration samt en behagelig sødme.

 

Importør: Bichel Vine, Hjortshøj. www.bichel.dk

 

Viña Fray León, 2013 Mancura Guardian Reserva, Maipo Valley, Chile – Kampagnepris 85 kr.

 

Mancura er en hyldest til den sydamerikanske kondor, som våger over Andesbjergene, og den er lavet på 100 pct. Carmenère drue, som giver en dybrød vin med intens duft af skovbær og et mylder af krydderier. Den er perfekt til en pizza, når man har fået nok af påskens overflødighedshorn.

 

Importør: Vinens Verden, Odense S. www.wine.dk

 

Cantine Valiano, 2008 Chianti Classico Riserva DOCG, Castelnuovo Berardenga, Toscana, Italien – Normalpris 79 kr. – Tilbudspris 69 kr. i Fakta.

 

Vinen er stukket sammen af 90 pct. Sangiovese og 10 pct. Cabernet Sauvignon. I glasset er den granatrød med brunlige kanter, hvilket indikerer, at den skal drikkes inden for en kortere tidshorisont. Smagen er tør og fuld af kirsebær og passer fint til en gang lammeragout med stuvede gulerødder og ærter.

 

Importør: Coop, Albertslund. www.coop.dk

 

Azienda Agricola Rocca, 2013 Podere don Cataldo IGT, Salento, Apulien, Italien – Kampagnepris 59,95 kr. hos nemlig.com.

 

Vinen er atypisk for området lavet på Cabernet Sauvignon og Merlot druer, men resultatet er godt og viser, at Rocca-familien kan håndtere det hele og er villig til at gå nye veje. Sydens sol giver saft og kraft, og duften er koncentreret omkring solbær og sorte kirsebær. En vin med god ”krumme”.

 

Importør: Amka, Randers. www.amka.dk

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…