Nigeriansk læge-par i England tog sig en slave fra hjemlandet

Metropolitan Police Service

Den nigerianske gynækolog Emmanuel Edet er en respekteret mand på 61 år, der har skrevet flere værker om børnevelfærd og sidder i amtsrådet i Surrey i det sydlige London. Sammen med sin kone, oversygeplejerske Antan Edet på 58 år, bor de i Londonforstaden Perivale.

 

I 1989 var de i Nigeria, hvor de fandt den 14-årige dreng Ofonime Sunday Inuk. De lovede drengen, at hvis han tog med dem tilbage til England og gik til hånde i deres hjem, ville de til gengæld sørge for, at han fik løn og en uddannelse. Inuk fandt forslaget tillokkende, da han så ville kunne sende penge hjem til sin mor og sine syv søskende. Han indvilligede derfor i arrangementet og forlod sin intetanende familie.

 

Da de ankom til Storbritannien, sagde parret til immigrationsmyndighederne, at drengen var deres søn. De ændrede drengens navn og fik det indskrevet i deres familiepas.

 

Slavearbejder uden rettigheder

Ankommet til Storbritannien fik Ofonime Sunday Inuk frataget sit pas og identitetspapirer. Edet parret advarede ham om, at hvis han gik til politiet, ville de arrestere ham som illegal immigrant og udvise ham. Inuk følte sig fanget i en fælde og sat i et afhængighedsforhold til parret. Dette skulle vise sig at være begyndelsen på 24 lange år.

 

Inuk arbejdede i op til 17 timer om dagen med rengøring, havearbejde, madlavning, og pasning af parrets to sønner. Parret nedskrev omhyggeligt, hvilken karakter de gav hans arbejde, alt efter hvor høj de syntes, at standarden havde været.

 

Den lovede løn blev der ikke noget af. I stedet fik han lejlighedsvist ti pund i lommepenge, og til jul og påske og ved enkelte andre tilfælde gav besøgende ham mere. Uddannelse blev der heller ikke noget af. Han fik ikke lov til at gå i skole. Parrets to sønner fik derimod gode, lange uddannelser.

 

Edet parret bestemte alle detaljer i hans liv, fra hvilket tøj, han kunne have på, til hvornår han kunne forlade huset for at handle. De fik installeret videoovervågning i entreen, så de kunne følge ham over internettet, når de ikke selv var hjemme.

 

Han havde intet privatliv og måtte som soveplads tage til takke med en beskidt skumgummimadras på gulvet i entreen, selv om der ellers var hele fire soveværelser i huset. Familien derhjemme i Nigeria havde han kun stærkt begrænset kontakt til.

 

De menneskelige omkostninger

Ofonime Sunday Inuk følte tydeligt, at han var mindreværdig i forhold til husets øvrige beboere. Han måtte ikke færdes frit i huset, men kun bevæge sig ind i de rum, hvor han skulle gøre rent.

 

Læs også
Langt over to hundrede menneskesmuglere er fængslet på grund af grænsekontrol – men Radikale kaldet det symbolpolitik

Selv om parret påstod, at de havde adopteret ham som deres søn, men han var udelukket fra familiens fællesskab. Han måtte ikke spise sammen med de andre; i stedet indtog han sine måltider alene i køkkenet. Blandt de 800 familiefotografier i huset havde de kun medtaget ham på fire.

 

Der var regler for, hvordan han skulle tiltale familiemedlemmerne; han skulle tiltale ægteparret på deres nigerianske sprog og børnene på engelsk.

 

Inuk oplevede jævnligt at blive overfuset af familien, der kaldte ham for en “parasit”. Han var kuet og mistede sit selvværd under de ydmygende forhold. Ensom og trist lukkede han sig inde i sig selv, og i mangel på fremtidsudsigter betragtede han somme tider selvmord som eneste udvej.

 

Befrielsen

Da parret i 2013 tog på juleferie i Nigeria blev Inuk tilbage i huset, men de fik før afrejsen installeret videoovervågning, så de kunne overvåge ham over internettet.

 

Ofonime Sunday Inuk hørte en dag en radioudsendelse om moderne slaveri, hvilket fik ham til at sende en mail fra en computer i huset til organisationen “Hope for Justice”, der ønsker at bekæmpe menneskehandel, og fortælle dem om sin situation. De gik videre til politiet, der den 20. december 2013 fik Inuk væk fra huset. Politiet indledte en efterforskning, og i marts 2014 blev parret arresteret.

 

Ægteparret er nu begge idømt 6 års fængsel for slaveri, børnemishandling og illegal immigration. Det arbejde, som Inuk havde udført for familien, er blevet vurderet til teoretisk set at være flere hundrede tusinde pund værd.

Læs også
Salam og Mohammed er danske statsborgere – de er nu tiltalt for menneskesmugling i Grækenland

 

Et frit menneske igen

Ofonime Sunday Inuk blev frarøvet 24 år af sit liv. Han er i dag 40 år gammel og har svært ved at leve et normalt liv som et frit og selvstændigt menneske. Han har fået behandling, en bolig, et arbejde, og han er igang med en uddannelse.

 

Efterforskningsleder Phil Brewer siger om Inuk, at “selv om han aldrig helt kommer sig over, hvad der skete gennem de 24 år, så er han opsat på at få mest muligt ud af resten af sit liv”.

 

Moderne slaveri er udbredt

Ben Cooley fra “Hope for Justice” siger, at Ofonime Sunday Inuks historie er trist, men desværre ikke overraskende. Organisationen har medvirket til, at mere end 70 slaver er blevet frigivet i Storbritannien i år.

 

Global Slavery Index vurderer, at der er omkring 8.300 slaver i Storbritannien, svarende til 0.013% af befolkningen. I Nigeria estimerer de, at der er 834.200 slaver, svarende til 0.481% af befolkningen.

 

Se billeder fra Edet hjemmet HER.

Læs også
DR om menneskesmugling: Paskontrolløren er korrupt

 

Kilder: BBC, Independent, Daily Mail, Mirror, Get West London, Global Slavery Index

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…