De tre store kræftplaner har forbedret behandlingen – men nye alvorlige problemer er på vej

Colourbox

Flere overlever kræft. Danmark er i front, når vi taler om kapacitet som eksempelvis scannere og strålebehandlingsanlæg. Lægerne samarbejder på tværs af faglige grænser.

 

Kræftplan 1, 2 og 3 har haft stor betydning, og alle aktører på kræftområdet arbejder nu for en kræftplan 4. Den er nødvendig, hvis man skal kunne håndtere de mange flere kræftpatienter, som kommer om blot 10 år.

 

Den første kræftplan blev lanceret i 2000 på baggrund lang tids debat om kvalitet, lange ventetider og behandlingsresultater i Danmark sammenlignet med de øvrige nordiske lande.

 

I Kræftplan 1 blev der peget på behovet for en massiv udbygning af kapaciteten som for eksempel scannere og strålebehandlingsanlæg. Kræftplan 2 og 3 tog fat på organisering og sammenhæng i behandlingen, muligheden for at komme tilbage til et godt hverdagsliv samt lindrende behandling.

 

I front på strålebehandlingskapaciteten

Professor Jens Overgaard fra Afdeling for Eksperimentel Klinisk Onkologi på Aarhus Universitet siger, at Danmark nu er helt i front, når vi eksempelvis kigger på strålebehandlingskapaciteten.

 

– Der findes ikke andre steder i verden, hvor man har så let adgang til at komme i strålebehandling, som i Danmark, fordi kapaciteten nu langt om længe er til stede, siger Jens Overgaard.

 

Jens Overgaard mener i det hele taget, at der er meget at glæde sig over på kræftområdet. Ikke kun på grund af kapaciteten, men også fordi det er lykkedes at samle alle interessenter, der arbejder med kræft, i de såkaldte Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG).

 

– Alle faggrupper er med – kirurgen, radiologen og onkologen osv. Det giver en fantastisk styrke, fordi vi sammen blandt andet laver retningslinjer for behandlingen af de forskellige kræftsygdomme, så behandlingen bliver ens, uanset hvilket hospital man er tilknyttet, siger Jens Overgaard.

 

Jens Overgaard fortæller videre, at mange af de tiltag, som i dag findes herhjemme, f.eks. DMCG og kræftpakkeforløb, nu forsøges indført i andre lande. På hoved-halskræftområdet, som er Jens Overgaards speciale, er den danske behandlingsstrategi for de såkaldte avancerede hoved-halskræfttilfælde den, som sætter standard internationalt.

 

– Når det så er sagt, er verden jo ikke lyserød. Den kapacitet, som findes i dag, kan håndtere det antal kræftpatienter, som er nu. Om bare 10 år ser verden anderledes ud. Der har vi 26 pct. flere kræftpatienter – fortrinsvis ældre patienter. Vi skal have kigget på, om der er funktioner, vi kan automatisere, der skal indføres nye opfølgningsprogrammer, og så skal vi have yderligere kapacitet, ellers går det aldrig, siger Jens Overgaard.

 

Læs også
Danmark har markant fremgang i overlevelse efter kræft

Patienter med flere sygdomme

Professor og formand for de danske kræftlæger (DMCG), Michael Borre, er også meget godt tilfreds med resultaterne af de tre kræftplaner.

 

– DMCG’s seneste rapport viser, at kræftbehandlingen herhjemme er lige så god som i de andre lande, vi sammenligner os med. Der, hvor vi virkelig har en udfordring, er, at mange patienters kræftsygdom først opdages i et sent stadie, hvilket gør, at de er sværere at behandle. Det gælder særligt for lungekræftpatienter og for kvinder med kræft i æggestokkene. En anden stor udfordring er, at mange mennesker har andre sygdomme, som eksempelvis diabetes og hjerteproblemer, når de får deres kræftdiagnose, siger Michael Borre.

 

Kræftplan 4 skal følge op på de tidligere planer

Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen siger, at det er fuldstændig nødvendigt med en kræftplan 4, fordi det ikke må komme bag på det samlede sundhedsvæsen, at vi om får år kommer til at se en tsunami af kræftpatienter.

 

– Kræftplan 4 skal også være med til at vise, hvad vi har fået ud af de foregående kræftplaner, og hvad der fortsat skal kigges på. De områder, der ikke er kommet styr på i de tidligere planer, skal gennemføres i kræftplan 4, siger Leif Vestergaard Pedersen.

 

Kræftens Bekæmpelse og Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG) holder i dag en konference på Christiansborg, hvor man evaluerer de tre eksisterende kræftplaner og diskuterer behovet for en fjerde plan.

 

Af Jytte Dreier

 

Læs også
Ny forskning: Blodprøve kan forudsige tilbagefald af kræft

kræftensbekæmpelse.dk

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…