Kæmpestort udvalg af julevin

Julen kommer stormende i firspring, men der er god tid til at undgå stresset, hvis man starter indkøbet af Aalborgs Juleakvavit – den, der kræver hår på brystet – eller den mere damevenlige juleudgave af Lysholms Linie Aquavit allerede nu. Så er man også sikker på, at julefrokosten får de nødvendige vitaminer.

 

Samme fremgangsmåde gælder også julevinen, som allerede venter utålmodigt på at blive hentet ned fra hylderne. Køb den i god tid, så den kan hvile og samle sig oven på rysteturen fra butik til hjem.

 

Hvis sjælen kommer med, bliver der også tid at tage den gamle skik om at læse højt op for børn og børnebørn. I år af det tyske juleeventyr ”Nøddeknækkeren”, der er oversat til dansk, og som er gratis ledsager, hvis man køber et vist antal af Aalborg-vinfirmaet Sigurd Müller Vinhandels julevin ”Plaisir de Nöel”, Julens Glæde.

 

Nedenfor finder de vininteresserede læsere et så kæmpestort udbud af julevin, at alle behov til den gode smag er dækket grundigt ind.

 

Rødvin

 

Societa Agricola Nativ, 2012 Eremo San Quirico, Aglianico Irpinia Campi Taurasini DOC, Campania, Italien – Normalpris 299,95 kr. – Tilbudspris 175 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Denne vin er komponeret af vinmageren Mario Ercolino, som er en komet på den italienske vinhimmel, og siden 2010 har italienske vinanmeldere hvert år kåret den som støvlelandets bedste. Det er en stor vin, som ingen and eller gås vil knebre imod!

 

Importør: Andrup Vin, Esbjerg.

 

Elqui Wines, 2013 Syrah, Elqui Valley, Chile – Normalpris 189,95 kr. – Tilbudspris 139,95 kr.

 

Læs også
Forårets spæde trut i hvidvinstrompeten

Dalen ligger i det nordligste Chile og er klimatisk stærkt påvirket af vindene fra Stillehavet og tørken fra Atacama ørkenen. Vinens lækre smag fyldt med frugt har dybe mineralske toner, som passer godt til julemadens forskelligartede retninger af surt, sødt og fedme.

 

Importør: Theis Vine, Skovlunde.

 

Azienda Agricola Diego Conterno, 2010 Monguglielmo, Langhe Rosso DOC, Montforte d’Alba, Piemonte, Italien – Normalpris 189 kr. – Tilbudspris 159 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Her har vi vinen, som passer optimalt til flæskesteg. Munden fyldes med frugt, som går op i en højere enhed med det saftige kød og de knasende flæskesvære. Meget bedre kan det næsten ikke blive.

 

Importør: Vinslottet, Greve.

 

Læs også
Skoldhed hvidvinstoddy rimer på sne og kulde

Epsilon Wines, 2014 Shiraz, Greenock, Barossa Valley, Australien – Normalpris 175 kr. – Tilbudspris 140 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Med sine 14,8 pct. alkohol er denne vin, hvortil mere end 90 år gamle vinstokke har leveret mosten, arketypen på de australske vinbønders formåen. Den er i alle henseender en bombe, der eksploderer, når den kommer i kontakt med smagsløgene. Ægte nydelse for vinelskere med hår på brystet.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Speri Viticoltori, 2013 Valpolicella Ripasso, Classico Superiore DOC, Verona, Italien – Normalpris 174,95 kr. – Tilbudspris 109,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

En velsmagende vin på niveau med en elegant Amarone. Navner Ripasso afslører, at almindelig Valpolicella vin har fået et pift ved at gære sammen med rester fra Amarone- eller Recioto-vine, og jo flere rester desto bedre. En herlig julevin, der sidder lige i øjet.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

Læs også
Glem Coronaen med et glas god vin

 

Domaine Le Roc des Anges, 2014 Segna de Cor, Côtes du Roussillon Village DOP, Route de Montner, Frankrig – Normalpris 150 kr. – Tilbudspris 125 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er en ren perle fra et vinområde, der leverer vin af meget forskellig kvalitet. Bag den står en af områdets stjerne-vinmagere, Majorie Gallet, som formår at få sine druer af typerne Grenache, Carignan, Syrah og Mourvèdre til at danse klasse-ballet sammen. Der er mange fremkaldelser på scenen.

 

Importør: Vinova, Horsens.

 

Azienda Agricola Stefano Accordini, 2013 Acinatico, Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC, Fumane, Verona, Italien – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris 92 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Den ældgamle fremgangsmåde med at blande ung vin med tørrede druer under gæringsprocessen i februar måned giver ripassoen utrolig dybde og intensitet i smagen. Den ægte og uimodståelige vare til højtidsmåltiderne.

Læs også
Skum og bobler på årets sidste aften

 

Importør: Jysk Vin – det gode glas, Randers.

 

Celler La Muntanya, 2010 Paquito Chocolatero, Muro, Alicante, Spanien – Normalpris 139,95 – Tilbudspris 99,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Opgør for 10 år siden med sjusket og uprofessionelt vinmageri på trods af råvarer af topkvalitet har resulteret i denne superflotte vin. 35 forskellige udvalgte minimarkers over 100 år gamle vinstokke leverer druer, som vinificeres af topvinmagere. Kort sagt: Julevin i glasset fra et kulturarvsprojekt.

 

Importør: Vinmonopolet, Silkeborg.

 

La Vinyeta, 2014 Heus Negre, Embordá D.O., Parrellada, Catalonien, Spanien – Normalpris 119 kr. ­– Tilbudspris 75 kr.

Læs også
Vinen til geniale Ris à l’amande

 

Druesorterne, som den unge vin er sat sammen af, er 36 % Samsó – også kendt under navnet Carignan –, 35 % Garnacha, 22 % Merlot og 7 % Syrah. Det er en udpræget frokostvin, der kan erstatte øl og snaps ved julefrokosten. Den vil stå sig godt sammen  med stegte rødspættefiletter og hjemmelavet leverpostej.

 

Importør: D’Wine, Aalborg.

 

Concha y Toro, 2012 Marques de Casa, Peumo D.O., Chile – Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris 75 kr. i hele december hos Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen.

 

Denne vin, som er fremstillet på den gåde- og andevenlige Carmenère-drue, er et af vinhusets prestigestykker. Flaskens dybrøde indhold har ved siden af megen og fyldig smag af mørke bær også charmerende noter af vanilje. Eftersmagen er bare så laaaaaaang.

 

Importør: Coop, Albertslund.

 

Viña Tarapacá, 2013 La Cuesta, Maipo Valley, Chile – Normalpris 99,75 kr. – , ingen overdrivelse.

 

De to druesorter, Cabernet Sauvignon og Syrah, giver i den rækkefølge intensitet og kraft og fylde og blødhed til en vin i god balance. Et oplagt emne til julens muskelmad.

 

Importør: Skjold Burne, Brøndby.

 

Middelvlei Winery, 2014 Hagelsberg, Western Cape, Sydafrika – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 150 kr. for 3 flasker hos Meny købmændene.

 

Vinmager Tinnie Momberg og hans bror Ben har lagt kræfterne sammen og blandet Cabernet Sauvignon med Merlot og skabt en udtryksfuld vin, som vil glæde de fleste. Smagen er fyldig og har god frugt samt ikke mindst delikate krydderier, så det hele munder ud i en lang harmonisk helhed.

 

Importør: GobiVin, Hvidovre.

 

Cantine de Falco, 2009 Falco Nero Riserva, Salice Salentino DOP, Apulien, Italien – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 79,95 kr.

 

Vinen kommer fra støvlens spids i Syditalien og er skruet sammen af druetyperne Negroamaro (80%) og Malvasia Nera (20%). Begge druer kan modstå det meste, og dermed er de gode til både gås, and og flæskesteg, men vinen vil også være god sammen med julefrokostbordets glæder.

 

Importør: Haller Vine, Middelfart.

 

Domaine Paul Mas, 2014 Plaisir de Nöel, Pays d’Oc IGP, Frankrig – Julepris 58 kr. – Ved køb af 12 flasker følger årets julebog ”Nøddeknækkeren” af E.T.A. Hoffman med illustrationer af Ann Charlotte Vangsgaard.

 

”Julens Glæde” er nr. 27 i rækken og har været skåret over samme læst i lige så mange år. Recepten er Grenache, Carignan, Syrah og Mourvèdre druer som sammen kan klare en krævende julemenu.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Hvidvin

 

Darling Cellars, 2014 The Capeman, Western Cape, Sydafrika – Juletilbudspris 69,95 kr. hos Meny. På tlf. 86 41 96 00 oplyses Nærmeste forhandler.

 

I mange hjem er det kutyme at servere en forret, og kommer denne dejlige sydafrikanske Chardonnay ind som et godt bud på en ledsager til et serveret stykke med røget laks eller – meget populært – med krabbesalat.

 

Importør: Amka, Randers.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…