Imamer fører den danske offentlighed bag lyset

Imam Radwan Mansour siger, at han er bekymret. Han er bekymret over, at unge muslimer i stigende grad holder sig væk fra en moské som hans – Fredens Moské i Aarhus. I stedet søger de vejledning på nettet og fra andre unge.

 

Radwan Mansour bruger den vending, at de unge bliver radikaliserede. Han omtaler sig selv og sin moské som ”moderate muslimer”.

 

Det sker i interviews i de seneste dage med henholdsvis Jyllands-Posten og TV2 Østjylland. Begge de to medier godtager uden videre Mansours udlægning. I Jyllands-Posten får denne udlægning støtte fra en anden imam, Fatih Alev fra Dansk Islamisk Center.

 

Tidligere har TV2 på nationalt plan også fået udråbt på Fatih Alev til moderat muslim.

 

Men denne udlægning er forkert. I normal dansk sprogbrug går udtrykket ”moderate muslimer” på muslimer, der er i pagt med de fundamentale principper i det danske samfund. Herunder demokrati, ytringsfrihed og ligestilling mellem kønnene.

 

Radwan Mansour og Fatih Alev er ikke tilhængere af nogen af disse ting. De søger bare at give indtryk af, at de er det. Og de politisk korrekte medier lader dem slippe af sted med det.

 

De får lov at føre den danske offentlighed bag lyset.

 

Tager Koranen bogstaveligt

Mansour og Alev har givetvis ret i, at mange unge muslimer søger væk fra moskeerne og over mod andre islamiske forbilleder på nettet og i mindre grupper. Herunder folk med sympati for Islamisk Stat.

 

Det gør de blandt andet, fordi disse forbilleder i højere grad ligner dem selv i alder, sprog og erfaringer. Deres budskaber lægger samtidig op til mere action og mindre stillesiddende studier af Koranen. Og så er disse budskaber mere aggressive i forhold til Vesten, hvilket en del af de unge synes godt om.

 

Men det betyder ikke, at Mansour og Alev selv er moderate i den betydning, dette ord normalt har på dansk.

 

Deres udgave af islam er nemlig baseret på, at man skal tage formuleringerne i Koranen og sunnaen (beretningerne om profeten Muhammeds sædvane) ganske bogstaveligt. Og Koranens bogstavelige budskab har intet med demokrati, ytringsfrihed og ligestilling at gøre.

 

Det har de to imamer da også bekræftet ved tidligere lejlighed.

 

Nej til ligestilling, nej til ytringsfrihed, nej til demokrati

I 2006 vakte Red Hleihel, der dengang var imam i moskeen på Grimhøjvej i Aarhus, stor opsigt og forargelse, da han sagde, at kvinder er ”Satans instrument mod mænd”.

 

Radwan Mansour erklærede sig enig i Hleihels kvindesyn: ”… rent religiøst, så passer det, han har sagt, godt med Koranen og Profeten Muhammads beretning. Det er faste tekster, man ikke kan rette et komma i”. Han udtalte sig dengang som formand for Den Arabiske Kulturforening.

 

http://www.uriasposten.net/archives/63839

 

Ligeledes i 2006 tog Mansour afstand fra den danske opfattelse af ytringsfrihed i forbindelse med Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten:

 

”Vi var chokerede over, at de tegninger kunne blive bragt i en avis. Og vi vil ikke som imamer sidde og lære om demokrati, efter vi har oplevet, at det danske samfund ikke accepterer religiøse symboler.”

 

Imam Fatih Alev har været lige så klar i mælet med en afvisning af demokratiet. I TV-programmet ”Profilen” (2004) fik han stillet følgende spørgsmål:

 

”Hvis det blev et islamisk samfund, så ville det jo ikke være et demokrati, så ville det jo ikke være folkets, men Guds vilje, der styrer (…) Men er det sådan, du gerne vil have det?”

 

”Ja,” svarede Alev.

 

Fundamentalister ligesom Islamisk Stat

Radwan Mansour og Fatih Alev har en fundamentalistisk opfattelse af islam, hvor man tager Koranens ord for pålydende. Den samme tilgang har Islamisk Stat.

 

Fredens Moské i Aarhus, hvor Mansour er imam, har da heller ikke villet tage afstand fra Islamisk Stat.

 

Osama El-Saadi, der er formand for moskeen på Grimhøjvej, har åbent erklæret sin støtte til Islamisk Stat. Han siger i et interview med TV2 Østjylland, at han ikke ser nogen forskel mellem Mansours holdninger og hans egne.

 

http://www.tv2oj.dk/artikel/244449:Aarhus–Tilgang-i-GrimhOejmoskeen

 

El-Saadi afviser, at Mansour og Alev skulle være moderate, mens han selv skulle være radikal. De tror på den samme islam, som den fremgår af Koranens ord, siger han.

 

Forskellen

Er der så slet ingen forskel i holdninger mellem de unge, der dyrker Islamisk Stat, og så imamer som Mansour og Alev?

 

Jo, det er der. Folk som Mansour og Alev mener, at det i Danmark ikke giver nogen mening at ville føre krig for islam. Som dansk muslim må man arbejde med de metoder, som passer til Danmark.

 

Men deres mål er en islamisk stat, hvor der hverken er demokrati, ytringsfrihed eller ligestilling i vores forstand.

 

Det er falsk varebetegnelse at kalde det for moderat islam, sådan som de politisk korrekte medier gør det. Dermed tilslører man, hvor vidtgående Mansour og Alevs synspunkter er.

Del på Facebook